رشد بازار دوباره کند شد
شاخص به مدد صندوق سبز ماند
گروه بورس، محبوبه مغانی: روز گذشته در بازار سرمایه ۳۲۲ میلیون و ۳۸۸ هزار سهم به ارزش یک هزار و ۲۴ میلیارد و ۴۶۰ میلیون ریال در حالی مورد معامله قرار گرفت که همزمان هشتمین نمایشگاه بورس، بانک و بیمه با حضور برخی از مسوولان دولتی افتتاح شد. بنابراین انتظار میرفت که روز گذشته شاخص بورس از رشد قابل توجهی برخوردار باشد. این در حالی بود که شاخص کل تنها از رشد ۲۴ واحدی برخوردار شد تا بر این اساس بازدهی ۰۳/۰درصدی را در پایان روز گذشته و ۳۳/۰ درصدی را از ابتدای هفته عاید سرمایهگذاران خود کند. به این ترتیب افت شاخص نیز به ۶/۴ درصد از ابتدای سال رسیده است.
گروه بورس، محبوبه مغانی: روز گذشته در بازار سرمایه ۳۲۲ میلیون و ۳۸۸ هزار سهم به ارزش یک هزار و ۲۴ میلیارد و ۴۶۰ میلیون ریال در حالی مورد معامله قرار گرفت که همزمان هشتمین نمایشگاه بورس، بانک و بیمه با حضور برخی از مسوولان دولتی افتتاح شد. بنابراین انتظار میرفت که روز گذشته شاخص بورس از رشد قابل توجهی برخوردار باشد. این در حالی بود که شاخص کل تنها از رشد ۲۴ واحدی برخوردار شد تا بر این اساس بازدهی ۰۳/۰درصدی را در پایان روز گذشته و ۳۳/۰ درصدی را از ابتدای هفته عاید سرمایهگذاران خود کند. به این ترتیب افت شاخص نیز به ۶/۴ درصد از ابتدای سال رسیده است. روز گذشته شاخص بورس از ساعت ۹:۵۰ دقیقه رشد خود را آغاز کرد که این رشد در ساعت ۱۰:۳۵ دقیقه به ۱۲۰ واحد نیز رسید؛ پس از این بود که بازار تصمیم گرفت جهت خود را تغییر دهد و روند رو به پایینی را با شیب ملایمی آغاز کند. این روند پس از ساعت ۱۲:۱۰ زاویه تندتری به خود گرفت تا به این واسطه بورس تهران را تنها به مدد معاملات صورت گرفته در نمادهای بانکی به رقم ۷۵ هزار و ۳۵۳ واحدی برساند، این امر نیز در پی حمایت صندوق توسعه بازار از سهام بانکیها صورت گرفت. روز شنبه نیز این صندوق سهام عرضه شده مخابرات را خریداری کرده بود.
این روزهای بازار
مدیرعامل و عضو هیات مدیره شرکت کاتوز آرمان پارس در گفتوگو با «دنیای اقتصاد»، معتقد است که شرایط این روزهای بازار، نوعی از رودربایستی با سرمایهگذاران را به نمایش گذاشته است، به طوری که بازار این روزها نه توان صعود دارد و نه دلیل محکمی برای ریزش؛ اما پتانسیل هر دو را در خود دارد. وی اظهار کرد: در واقع با گزارشهای ضعیف سه ماهه شاهد کف جدیدی از قیمتها خواهیم بود و با یک خبر مثبت سیاسی، شاهد یک شرایط جدید در بازار.
بر این اساس وی به سرمایهگذاران فعال در بازار سرمایه توصیه کرد که نگهداری سهام شرکتها با شرایط بنیادین قوی برای دوره بلندمدت نه تنها زیانی را به آنها وارد نخواهد ساخت، بلکه قطعا بالاتر از هر بازار دیگری بازدهی مثبت خواهد داشت.
نادر ابوالحسنی پیشبینی بازار را در کوتاه مدت سخت عنوان کرد. با این حال وی احتمال خودنمایی رکود اقتصادی حاکم در آمار و ارقام فروش و سود در گزارشهای سهماهه اول شرکتها، به ویژه شرکتهایی را که دارای فروش داخلی هستند زیاد دانست. وی امکان اعطای مجوز افزایش همزمان نرخ محصولات به همه شرکتها و صنایع پس از خرداد ماه را عجیب دانست و اینگونه توضیحداد: در صورت عدم کسب امتیاز ناشی از توافقات سیاسی در حل مسائل هستهای کشور در این روزها، فعلا امیدی در کوتاه مدت برای کسب سود وجود ندارد. البته این نکته اجتنابناپذیر است که افزایش نرخ محصولات پس از اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها هر چند با تاخیر، اتفاق خواهد افتاد و این امر یک محرک میان مدت برای افزایش قیمتهای سهام است. در این راستا مدیرعامل شرکت کاتوز آرمان پارس به افت و خیزهای شاخص بورس اشاره کرد و گفت: شاخص بورس سهام نسبت به عدد حداکثری خود حدودا ۱۵,۰۰۰ واحد معادل ۱۷ درصد افت داشته و هنوز قیمت سهام برخی شرکتها بدون دلیل مشخصی بالا ماندهاند.
وی در این میان بهترین حمایت از بازار را رها گذاشتن عرضه و تقاضا عنوان کرد.
وی با اشاره به برگزاری مجامع بورسی و میزان برآورده کردن انتظارات بازار از سوی آنها، ابراز کرد: اگر درست قضاوت کرده باشیم صنعت پتروشیمی تاکنون بالاترین درصد سود تقسیمی را داشته است. صنعت بانکداری بخش کمی از انتظارات را برآورده کرده است. داروییها مانند سالهای قبل درصد سود تقسیمی متعادلی داشتند. در صنعت سیمان شاهد سودهای تقسیمی مطلوبی بودیم که ناشی از وجود سودهای انباشته از سال قبل بود. ابوالحسنی در میان صنایع پیشروی بازار، به صنعت خودرو اشاره و پیشبینی کرد که این صنعت سودی جهت تقسیم نخواهد داشت و در مورد شرکتهای موجود در صنایع دیگر نیز هرگونه قضاوت را زودهنگام توصیف کرد. وی در این بین به صنعت بانکداری اشاره کرد که انتظار بازار را برای تقسیم سودهای تقسیمی بالاتر محقق نکرده است. به گفته عضو هیاتمدیره شرکت کاتوز آرمانپارس؛ شرکتهای فعال در این صنعت با کسب سود از محل درآمدهای غیرمشاع (سودهایی که حاصل از فعالیتهایی غیر از فعالیت بانکداری است) در سال ۱۳۹۲ توانستند پیشبینیهای خود را محقق کنند و در تحقق سود از محل درآمدهای مشاع (حاصل از فعالیتهای بانکداری) به دلیل رکود اقتصادی حاکم، موفق نبودند. وی در ترسیم چشمانداز نیمه اول سال جاری، به کاهش فاصله میان نرخ سود سپردهها و نرخ سود تسهیلات اشاره کرد که احتمالا سود حاصل از درآمدهای مشاع این شرکتها را تحت فشار بیشتری قرار میهد، بر این اساس بود که وی پیشبینی کرد، نباید از این صنعت انتظار بالایی داشت. این تحلیلگر بازار سرمایه تصریح کرد: حل و فصل کامل مساله هستهای سبب افزایش حجم فعالیت بانکهای تحت تحریم خواهد شد و از طرفی خروج اقتصاد از رکود کنونی، موجب رونق بخش فعالیتهای بانکداری میشود. وی در ادامه اظهارات خود به ارزش روزانه معاملات سهام روزهای اخیر بازار اشاره کرد که به مدد حمایتهای متناوب صندوق توسعه بازار نزدیک به ۲ هزار میلیارد ریال شده است؛ رقمی که حدود یک پنجم زمان رونق بازار در تابستان و پاییز سال ۱۳۹۲ را شامل میشود. ابوالحسنی از جمله دلایل اصلی کاهش ارزش معاملات را وجود پارامترهای ضد و نقیض در تصمیمگیری و ارزشگذاری شرکتها ذکر کرد که موجب حرکت نوسانی بازار شده است.
به گفته وی؛ صنایع پیشرو در ارزش معاملات و میزان اثرگذاری آنها در بازار به طور روزانه تغییر میکنند و تنها صنعتی که از ابتدای سال بیشترین ارزش معاملات را داشته و نظرها را به خود معطوف داشته، صنعت خودرو است که با خبرهایی از جمله افزایش روزانه تیراژ تولید مواجه است.
این تحلیلگر بازار سرمایه ادامه داد: به نظر میرسد حمایت از بازار تنها از طریق دخالت مستقیم در عرضه و تقاضا مفید و کافی نبوده و یک شرط اساسی جهت تعادل بخشی به بازار هم نیست.
وی در این میان خواستار پیگیری و مشخصشدن ابهامات تاثیرگذار بر عملکرد شرکتها از سوی مسوولان سازمان بورس، شرکت بورس و شرکتهای فعال ثبت شده در بازار سرمایه شد.
مدیر عامل شرکت کاتوز آرمان پارس در پایان اظهارات خود به فعالان بازار سرمایه توصیه کرد، در شرایط حال حاضر بازار سهام و در کنار تمامی ابهامات ذکر شده، سرمایهگذاری با چشم انداز بلند مدت و با دید خرید کل ظرفیت قابل دسترسی شرکتها را مدنظر داشته باشند.
ارسال نظر