مدیرعامل بورس تهران به تشریح اقدامات بورس در سال 92 پرداخت و برنامه‌های هفتگانه بورس را برای سال آینده اعلام کرد. به گزارش روابط عمومی بورس تهران، دکتر حسن قالیباف اصل مدیر عامل بورس تهران در خصوص عملکرد بورس در سال 92 افزود: ارزش جاری بازار در سال 92 از 167 هزار میلیارد تومان به 380 هزار میلیارد تومان در 25/12/1392 رسید که با رشدی 127 درصدی همراه بود.
وی در مورد ارزش اسمی بازار گفت: ارزش اسمی بازار از ۵۰ هزار میلیارد تومان به ۷۲ هزار میلیارد تومان رسید که حاکی از رشد ۴۴ درصدی آن است. از ۲۲ هزار میلیارد تومان افزایش در ارزش اسمی بازار، مبلغ ۵/۱۵ هزار میلیارد تومان از محل افزایش سرمایه شرکت‌ها است که نسبت به مبلغ ۷/۵ هزار میلیارد تومان سال ۹۱ رشد ۱۷۱ درصدی داشته است. بنابراین مبلغ ۵/۶ هزار میلیارد تومان از افزایش ارزش اسمی بازار از محل پذیرش شرکت‌های جدید بوده است.
مدیر عامل بورس به وضعیت شاخص بورس اشاره کرد و افزود: شاخص کل در ابتدای سال ۳۸۰۴۰ واحد بود که به ۷۸۳۹۸ واحد رسید که با رشدی معادل ۱۰۶ درصد همراه بوده است.
وی افزود: ارزش کل معاملات از ۶/۲۴ هزار میلیارد تومان در سال ۹۱ به ۹۵ هزار میلیارد تومان رسیده است که بیانگر ۲۸۶ درصد رشد است. از این مبلغ ۶۸ هزار میلیارد تومان آن به صورت معاملات خرد و بلوک (۷۲ درصد کل معاملات) بوده است که نسبت به سال ۹۱ رشد ۲۲۴ درصدی را تجربه کرده است.
قالیباف اصل با اشاره به اینکه نسبت گردش معاملات در سال ۹۱، حدود ۱۶ درصد بود، افزود: نسبت گردش معاملات در سال ۹۲ به ۳۴ درصد افزایش یافت که حاکی از افزایش میزان نقدشوندگی سهام در بورس تهران است، در ضمن تعداد کل دفعات معاملات نیز از ۵ میلیون دفعه در سال ۹۱ به ۱۷ میلیون دفعه معامله رسیده است که ۲۲۸ درصد رشد داشته است.
وی به رشد ۳۲ درصدی معاملات آنلاین اشاره کرد و ادامه داد: در سال ۹۱ بالغ بر ۳/۵ هزار میلیارد تومان معاملات آنلاین در بورس محقق شده بود که در سال ۹۲ به ۳۰ هزار میلیارد تومان (معادل ۳۲ درصد از ارزش کل معاملات) رسید که بیانگر رشدی ۴۶۴ درصدی است. همچنین تعداد دفعات معاملات آنلاین از ۷/۳ میلیون دفعه در سال گذشته به ۱۶ میلیون دفعه معامله در سال ۹۲ رسیده است که رشدی ۳۳۵ درصدی را نشان می‌دهد.
مدیر‌عامل بورس تهران تاکید کرد: نسبت قیمت به درآمد از ۳۴/۵ در سال ۹۱ به ۹۴/۶ در سال ۹۲ رسیده است.
۶ شرکت از دروازه بورس تهران گذشتند
وی با بیان اینکه در سال ۹۲ سهام ۶ شرکت جدید در بورس پذیرش شده، خاطرنشان کرد: از این تعداد سه شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس، سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین و سرمایه‌گذاری دارویی تامین در بورس پذیرش و عرضه شده است و سه شرکت ارتباطات سیار ایران، سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی کارکنان بانک‌ها و لیزینگ ایرانیان از فرابورس به بورس منتقل شدند.
امیدهای پذیرش سال ۹۳
دکتر حسن قالیباف اصل درخصوص روند پذیرش در سال آینده گفت: از شرکت‌های متقاضی پذیرش تعداد ۹ شرکت شامل سرمایه‌گذاری و توسعه صنایع سیمان، نفت‌سپاهان، سرمایه‌گذاری صدر تامین، سیمان خوزستان، نفت‌جی، پاکشو، فولاد کاوه جنوب کیش، سرمایه‌گذاری توسعه معین ملت، فولاد صبانور و سرمایه‌گذاری مسکن شمال شرق پذیرش شدند که امید است سهام آنها در سال آینده در بورس عرضه شود.
وی با اشاره به اینکه اوراق بهادار پذیرفته شده در بورس تنها به سهام شرکت‌ها اختصاص ندارد، افزود: در زمینه پذیرش اوراق بهادار می‌توان به پذیرش و عرضه واحدهای قابل معامله سپهر نوین به مبلغ ۱۰۰ میلیارد تومان و اوراق مشارکت سینا دارو به مبلغ ۲۰ میلیارد تومان اشاره کرد.
دکتر قالیباف اصل تاکید کرد: در سال ۹۲ تعداد ۱۲ شرکت که بر اساس مقررات پذیرش حائز شرایط ادامه حضور در بورس نبودند به تشخیص هیات پذیرش به فرابورس منتقل شدند.
وی با بیان اینکه در سال ۹۲ تعداد ۲۴۰۹۸۶ کد معاملاتی جدید ایجاد شده است ادامه داد: در سال ۹۱ تعداد ۱۶۸۲۷۹کد ایجاد شده بود و بدین ترتیب امسال در زمینه ایجاد کدهای معاملاتی جدید رشد ۴۳ درصدی را شاهد بودیم.
مدیرعامل بورس درخصوص وضعیت شرکت‌ها در بورس گفت: سهام شناور بازار از ۷۸/۱۹ درصد در سال ۹۱ به ۸۷/۲۱درصد در سال ۹۲ رسید. سود شرکت‌های پذیرفته شده در بورس در سال ۹۱ حدود ۲۳ هزار میلیارد تومان بود که این رقم در سال ۹۲ به بیش از ۳۶ هزار میلیارد تومان رسید که نشان‌دهنده رشد ۵۶ درصدی است.
اصلاح مقررات و دستورالعمل‌های بورسی
وی با بیان اینکه در سال ۹۲ مقررات و دستورالعمل‌های زیادی در بورس به تصویب رسیده است گفت: مقررات پذیرش صندوق‌های قابل معامله در بورس و صندوق‌های پروژه تدوین و به تصویب هیات‌مدیره سازمان رسید. در ضمن مقررات مربوط به اوراق مشارکت در دستورالعمل معاملات و دستورالعمل معاملات عمده و دستورالعمل معاملات آتی سهام بازنگری و اصلاح شد.
فرهنگ‌سازی برای تمامی اقشار فعال در بازار سرمایه
دکتر حسن قالیباف اصل با بیان اینکه امسال حدود ۲۰۰هزار ساعت دوره‌های آموزشی در بورس برگزار شده است، افزود: این دوره‌های آموزشی در بخش‌های آموزش عمومی و فرهنگ‌سازی در تهران و تالارهای مناطق، دوره‌های آموزشی مربوط به فعالان بازار، دوره های آموزشی مربوط به کارگزاران و ناشران برگزار شد. همچنین حدود ۲۸۹۱ نفر ساعت دوره آموزشی برای کارکنان دایر گردید.
وی در خصوص سایر اقدامات بورس در سال ۹۲ اظهار کرد: در اردیبهشت ماه سال ۹۲، سمینار حاکمیت شرکتی میز صنعت دارو و میز صنعت بیمه برگزار شد. در ضمن در ادامه نظارت بر شرکت‌های کارگزاری تعداد ۴۴۸ بازدید از این شرکت‌ها به عمل آمد. مدیرعامل بورس تهران ادامه داد: امسال، افزایش سرمایه شرکت بورس از مبلغ ۳۰۰ میلیارد ریال به ۴۵۰ میلیارد ریال انجام شد.

پروژه احداث ساختمان جدید بورس
مدیرعامل بورس تهران به پیشرفت مراحل ساختمان بورس اشاره کرد و افزود: نقشه های فاز دو تهیه شده و در حال بررسی و تایید نهایی است و قرارداد طراحی داخلی با شرکت‌های تهرانی منعقد شده و در حال اجرا است.
وی ادامه داد: عملیات خاکبرداری و سازه نگهبان ۱۰۰ درصد انجام شده است و عملیات اجرایی ساخت و نصب اسکلت فلزی، سقف، بتن‌ریزی، آرماتوربندی، قالب‌بندی دیوارهای پیرامونی و کرهای بتنی با پیشرفت ۵۵ درصدی در حال انجام بوده و در تابستان سال ۹۳ به اتمام می‌رسد.
سخنگوی بورس تهران به درصد پیشرفت پروژه (فیزیکی) اشاره و اظهار کرد: در حال حاضر حدود ۳۰ درصد پروژه (فیزیکی) پیشرفت داشته است و اتمام پروژه در تابستان سال ۹۴ است.
قالیباف اصل در‌خصوص روند اجرایی و پیشرفت احداث ساختمان تخصصی و مرکزی بورس اوراق بهادار تهران گفت: ساخت و نصب ۸ طبقه از اسکلت فلزی به اتمام رسیده و عملیات بتن‌ریزی سقف به تعداد پنج طبقه می‌رسد و امیدواریم عملیات مربوط به اتمام اسکلت فلزی و سقف تا تابستان ۹۳ و عملیات کل پروژه تا تابستان سال ۹۴ تمام شده و آماده بهره‌برداری از ساختمان باشیم.
اهداف و برنامه‌های هفتگانه بورس در سال ۹۳
دکتر حسن قالیباف اصل ۷ برنامه سال ۹۳ خود را اعلام کرد و گفت: ما در سال ۹۳ مقرر کردیم که پذیرش ۱۰ شرکت جدید، پذیرش ۷ اوراق بدهی، پذیرش ۴ صندوق قابل معامله در بورس (ETF) و پذیرش ۲ اوراق صکوک در برنامه کاری بورس قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه بورس تصمیم معرفی یک ابزار جدید به بازار را در سال ۹۳ دارد، ادامه داد: پنج سمینار آموزشی در تالارهای مناطق به‌منظور افزایش دانش سرمایه‌گذاران در حوزه ابزارها و نهادهای جدید برگزار
می‌شود.
بورس همچنین افزایش سرمایه از مبلغ ۴۵۰ میلیارد ریال به ۱۰۰۰ میلیارد ریال را در سال‌های ۹۳ و ۹۴ در برنامه کاری خود قرار داده است.