بورس در انتظار گزارشهای ۹ ماهه
گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران نخستین هفته کاری خود در فصل زمستان را با برخورد سنگین عرضه و تقاضا پشت سر گذاشت. در بازار سهام با پایان فصل پاییز نگاهها به سوی گزارشهای سه ماهه سوم شرکتهای بورسی است؛ گزارشهایی که میتوانند با خود خبرهای مهمی را در مورد شرکتها و وضعیت مالی آنها به همراه بیاورد. از دیدگاه کارشناسان این گزارشها دارای اهمیت زیادی است و تاثیرات فعالیتهای دولت بر شرکتهای بورسی را به خوبی به نمایش خواهد گذاشت. در همین حال این گزارشها برای تایید یا عدم تایید حمایت از قیمتهای رشد یافته کنونی بازار نیز دارای اهمیت است.
گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران نخستین هفته کاری خود در فصل زمستان را با برخورد سنگین عرضه و تقاضا پشت سر گذاشت. در بازار سهام با پایان فصل پاییز نگاهها به سوی گزارشهای سه ماهه سوم شرکتهای بورسی است؛ گزارشهایی که میتوانند با خود خبرهای مهمی را در مورد شرکتها و وضعیت مالی آنها به همراه بیاورد.
از دیدگاه کارشناسان این گزارشها دارای اهمیت زیادی است و تاثیرات فعالیتهای دولت بر شرکتهای بورسی را به خوبی به نمایش خواهد گذاشت. در همین حال این گزارشها برای تایید یا عدم تایید حمایت از قیمتهای رشد یافته کنونی بازار نیز دارای اهمیت است.از این دیدگاه شرکتهایی که نتوانند گزارشهای متناسب با قیمتهای رشد یافته کنونی را ارائه کنند با خطر ورود به شرایط حباب قیمتی و لزوم اصلاح قیمت مواجه خواهند شد. در همین حال شرکتهایی که بتوانند تداوم رشد فروش و سودآوری خود را به نمایش بگذارند میتوانند گزارشهای پیشبینی سود بهتری را برای سال ۹۳ ارائه کرده و در انتهای سال جاری نیز شرایط مناسب خود را حفظ کنند. از این رو بازار در انتظار گزارشهای شرکتها به ویژه در گروههایی نظیر پتروشیمی، پالایشگاهها، دارویی، بانکها و معادن است.
در همین حال در تحولات مهم موثر بر بازار سرمایه به دلیل فرارسیدن کریسمس و سال نوی میلادی عملا از تب و تاب سیاسی به ویژه در مورد مذاکرات هستهای و حواشی آن کاسته شده و آرامشی در این بخش حاکم است. در سطح داخل نگاهها به سوی مجلس و تعاملات آن با دولت است؛ جایی که با شروع بررسی لایحه بودجه در کمیسیون تلفیق، بحث استیضاح برخی از وزرا نیز مطرح شده است که در همین رابطه خبرهای متعددی در هفته گذشته به ویژه در مورد احتمال استیضاح وزیر صنعت منتشر شد.گفته میشود این استیضاح روز یکشنبه تقدیم هیات رییسه مجلس خواهد شد؛ هر چند که تلاشهای فراوانی برای عدم طرح این مساله نیز در جریان است.
دولت و شروع عرضه خرد سهام
اما در تحولات اقتصادی مهمترین مساله در هفته گذشته مصوبه هیات دولت برای واگذاری ۵ درصد سهام ۱۰ شرکت بورسی بود که این۱۰ شرکت در دو اولویت یک و دو دسته بندی شده است.
هیات وزیران در جلسه مورخ ۲۴ آذرماه خود بنا به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی و به استناد بند «ب» ماده ۳ قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (۴۴) قانون اساسی مصوب ۱۳۸۶ با واگذاری بخش دیگری از سهام دولت «تا ۵ درصد سهام» در ۲ شرکت بزرگ بیمه شامل بیمههای البرز و آسیا، سه بانک دولتی خصوصی شده بانکهای ملت، صادرات ایران و تجارت، دو شرکت خودروساز بزرگ کشور سایپا و ایران خودرو و دو شرکت بزرگ دیگر کشتیرانی جمهوری اسلامی و شرکت مخابرات موافقت کرده است.
البته طبق این مصوبه واگذاری سهام دولت در این شرکتها بر اساس سه شرط خواهد بود؛ اول آنکه «فهرست و قیمت آنها در هیات عالی واگذاری» تصویب شود و دوم آنکه واگذاری این شرکتها «توسط سازمان خصوصی سازی به صورت نقدی و غیربلوکی» صورت گیرد.
براساس شرط سوم در تصویب نامه هیات وزیران نیز فرآیند عرضه و واگذاری این شرکتها باید به صورتی باشد که همچنان یکی از اعضای هیات مدیره در اختیار دولت باشد.این مصوبه فرصتی را به سرمایهگذاران در بورس میدهد تا بتوانند سهام درصدی این بنگاهها را به قیمت خرد خریداری کنند. در همین حال با توجه به ارزش بالای این سهم انتظار میرود بازار با خروج نقدینگی جهت خرید این گروه از سهام آرامشی را شاهد باشد.
از دیدگاه کارشناسان اگر چه این مصوبه برای شرکتهای بزرگ بورسی یک فرصت سرمایهگذاری به شمار میرود، اما برای سرمایهگذاران خرد که بیشتر به عرضههای اولیه سهام دولتی تمایل دارند موضوع مهمی به شمار نرفته و تنها باعث هدایت بخشی از سرمایهگذاران حقیقی به سوی نمادهای کوچک بازار شود.
در تحولات اقتصادی همچنین در مورد رایزنیهای نرخ خوراک گازی پتروشیمیها و عوارض معدنی هفته گذشته نیز ادامه یافت. در حالی که انتظار نمیرود نرخ خوراک گازی حتی در سطوح پیشنهادی کنونی تاثیری عجیب بر وضعیت شرکتهای در حال فعالیت داشته باشد، اما ارزیابیها نشان میدهد که این نرخها برای اجرای طرحهای جدید پتروشیمی مناسب نبوده و عملا توسعه صنعت پتروشیمی کشور را متوقف خواهد ساخت. این در حالی است که عوارض معدنی نیز در همین راستا ارزیابی میشود؛ امری که موجب میشود طرحهای جدید معدنی در کشور ایجاد نشده و سرمایهگذاری در این بخش با مشکل مواجه شود. از سوی دیگر با تصویب یک فوریت طرح تسهیل بازپرداخت بدهیهای ارزی واحدهای تولیدی، شرایط برای شرکتهای بدهکار ارزی میتواند بهتر شود.
در صحنه اقتصاد بینالملل با توجه به تعطیلی ایام کریسمس آرامش نسبی برقرار است؛ در بازار فلزات بهای مس در حد ۷هزار و ۲۸۰دلار رقم خورده است. در همین حال بهای سه فلز آلومینیوم، سرب و روی نیز به ترتیب هزار و ۷۱۰ دلار، دو هزار و ۲۲۳دلار و ۲هزار و ۷۷دلار ثبت شده است. در بازار محصولات پتروشیمی نیز شرایط قیمتی همچنان مثبت است؛ در این زمینه بر طبق تخمینهای موسسه آیسیایاس، انتظار میرود که تقاضا برای متانول در آسیا طی سال آینده رشدی چهار تا پنج میلیون تنی را تجربه کند.
در این میان، در حالی که بازار متانول آسیا توانست سال خوبی را پشت سر بگذارد، فعالان بازار این محصول اعتقاد دارند که رشد محسوس تقاضا برای این محصول در سال ۲۰۱۴ نیز ادامه خواهد یافت و باید شاهد رشد بیش از پیش قیمت این محصول باشیم.
به گزارش بولتننیوز، انتظار میرود تقاضا برای متانول در سال آینده بیشتر از سوی چین و هند تحریک شود که عمده علت این امر نیز بهبود وضعیت رشد اقتصاد جهانی و در نتیجه بالا رفتن تقاضا برای محصولات تولید شده از متانول به ویژه فرمالدئید، اسید استیک، متیل آمین و کلرومتان است.
در بازار چه خبر بود؟
در بازار سهام روز چهارشنبه معاملهگران شرایط متعادلی را پشت سر گذاشتند که البته تحت تاثیر اعلام مصوبه دولت در مورد واگذاری سهام ۱۰ بنگاه بزرگ بود. این امر موجب شد تا از تب و تاب بازار کاسته شود و معاملهگران در انتظار مشخص شدن نحوه اجرای این مصوبه و همچنین تبعات آن بمانند. در همین حال همچنان بحث در مورد دو موضوع چالش برانگیز بازار یعنی نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی و همچنین عوارض معدنی نیز ادامه داشت که این دو موضوع و برخی خبرهای منتشره در مورد آنها موجب شد تا بازار با تلاطماتی همراه باشد. در بازار روز چهارشنبه در گروه بانکی همچنان عرضههای سنگین در نمادهای بانکهای دولتی خصوصیسازی شده از جمله بانکهای ملت، تجارت و صادرات ادامه داشت که اوج آن جابهجایی یک بلوک ۵۴۳میلیون سهمی بانک صادرات توسط گروه مالی سینا بود. در این گروه امروز بانک کارآفرین برای برگزاری مجمع فوقالعاده افزایش سرمایه متوقف میشود.
در گروه شرکتهای بیمهای انتشار آمار هشتماهه شرکتهای بیمهای، نشاندهنده تداوم وضعیت نامناسب شرکت بیمه دی است که با نسبت خسارت ۳۶۸ درصد وضعیت خاصی را در صنعت بیمه تجربه میکند.
در گروه فلزی معاملهگران روز چهارشنبه شاهد شرایط مناسب گروه فولادی بودند؛ جایی که ذوب آهن اصفهان که موفق به فروش بالاتر از قیمت پایه تیرآهن خود شد با صف خرید همراه شد. به نظر میرسد با توجه به برنامههای دولت برای افزایش فعالیتهای عمرانی بازار محصولات فولادی تکان اندکی را تجربه میکند. دیگر فولادسازان از جمله مبارکه نیز با توجه به احتمال ورود فولاد هرمزگان به بازار سرمایه شرایط بهتری را تجربه میکنند.در گروه پتروشیمی، شرکتهای پتروشیمی خوراک مایع روز چهارشنبه با رشد قیمت مواجه شدند که در این میان، بیشترین سهم را پتروشیمی شازند داشت؛ هر چند که هنوز مشخص نیست دولت از چه محلی برای شرکتهای پتروشیمی که خوراک مایع خود را از شرکتهای پالایشگاهی دریافت میکنند تخفیف قایل خواهد شد.در این گروه با شفافسازی ۴ شرکت پتروشیمی دهدشت، زنجان، ممسنی وکازرون این نمادها به بازار بازگشتند. در همین حال با انتشار گزارشهای شفافسازی باقی پتروشیمیهای متوقف و همچنین پترول انتظار میرود این نمادها نیز به زودی به تابلو بازگردند.در همین حال انتشار آمار ۱۰ ماهه بارگیری محصولات پتروشیمی نشاندهنده شرایط بهبود یافته صادرات محصولات
پتروشیمی نسبت به سال گذشته است. براساس آمار در ۱۰ماهه منتهی به پایان دیماه سال جاری، بارگیری محصولات پتروشیمی از بنادر پارس و ماهشهر از ۱۰ میلیون تن گذشت که نسبت به مدت مشابه سال گذشته حدود ۲۷ درصد رشد داشته است.
در گروه سرمایهگذاری رویکرد مثبت معاملهگران به شرکتهای سرمایهگذاری ادامه دارد و برخی از نمادهای این گروه با صف خرید همراه شدند. در همین حال با نزدیکی زمان برگزاری مجمع شرکتهای سرمایهگذاری دارای سال مالی منتهی به پایان شهریور و آذر ماه شرایط این گروه از شرکتها نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. در این میان، شرکتهایی نظیر سرمایهگذاری ملی، توسعه صنعتی، گروه صنایع بهشهر، بانک اقتصاد نوین، کارکنان بانکها و بوعلی شرایط مناسبی را تجربه کردهاند.
در نماد مخابرات، مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت از رفع مشکل میان این شرکت و شرکت مخابرات ایران تا چند روز آینده خبر داد و گفت: دستور توقف فروش پهنای باند اینترنت به مخابرات لغو شده و این شرکت نیز مانند سایر شرکتها، میتواند از پهنای باند اینترنت استفاده کند.
بر این اساس محمود خسروی، مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت در گفتوگو با خبرگزاری مهر، اظهار کرد: به دلیل آنکه توقف فروش پهنای باند اینترنت، عدم توسعه را به همراه دارد و این مساله باعث ضرر و زیان مردم، دولت و مخابرات میشود دستور توقف فروش پهنای باند را لغو کردهایم و فروش پهنای باند اینترنت به مخابرات از سر گرفته میشود.
وی مشکل موجود میان مخابرات و این شرکت را مربوط به بدهیهای جاری معوقه عنوان کرد و گفت: براساس برآوردها مخابرات ۲۷۰ میلیارد تومان تا پایان سال ۹۱ به شرکت زیرساخت بدهی دارد و این در حالی است که این شرکت رقم ۱۲۰ میلیارد تومان را به عنوان بدهی به زیرساخت در حسابهای خود دیده است؛ با این وجود ما معتقدیم که مخابرات حداقل نسبت به همین مبلغی که با آن موافقت دارد بدهی خود را تسویه کند.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه بخشی از بدهیهای مخابرات نیز مربوط به املاکی است که قبل از خصوصی سازی مخابرات در اختیار این شرکت بوده و جزو شبکه زیرساخت به حساب میآید اظهار امیدواری کرد که این اختلاف حسابها تا یک هفته آینده رفع شود.
در گروه ساختمانی، شرکت سرمایهگذاری ساختمان با توجه به فروش برخی از سهام پرتفوی خود در گزارش سه ماهه تعدیل سودی را اعلام کرده است. انتظار میرود این نماد امروز بازگشایی شود.
در مجموع بازار روز چهارشنبه بازار متعادلی بود که در آن شاخص ۷۷ واحد رشد کرد و به ۸۸هزار و ۱۹۱ واحد رسید. ارزش معاملات در بورس و فرابورس نیز به ۷۸۶میلیارد تومان بالغ شد.
ارسال نظر