کارنامه خصوصیسازی در سال ۹۲
۱۴۷هزار میلیارد ریال سهم دولتی خصوصی شد
آمار واگذاری سهام شرکتهای دولتی در سال جاری حکایت از واگذاری ۱۴۷ هزار و ۸۶۹ میلیارد ریال سهم دولتی دارد که ۷۷ هزار میلیارد ریال واگذاری بابت رد دیون بوده است. به گزارش خبرگزاری تسنیم؛ آمار واگذاری سهام شرکتهای دولتی از ابتدا تا پایان نیمه نخست آبان امسال حکایت از واگذاری ۱۴۷ هزار و ۸۶۹ میلیارد ریال سهم دولتی دارد که ۹/۹ درصد کل واگذاریهای صورت گرفته از سال ۸۴ تاکنون را شامل میشود. از این میزان سهام فروش رفته ۶۹ هزار و ۸۹۱ میلیارد ریال به بخش خصوصی غیردولتی واگذار و ۷۷ هزار و ۹۷۸ میلیارد ریال سهم دولتی هم بابت رددیون دولت به نهادهای عمومی غیردولتی داده شده است.
آمار واگذاری سهام شرکتهای دولتی در سال جاری حکایت از واگذاری ۱۴۷ هزار و ۸۶۹ میلیارد ریال سهم دولتی دارد که ۷۷ هزار میلیارد ریال واگذاری بابت رد دیون بوده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم؛ آمار واگذاری سهام شرکتهای دولتی از ابتدا تا پایان نیمه نخست آبان امسال حکایت از واگذاری ۱۴۷ هزار و ۸۶۹ میلیارد ریال سهم دولتی دارد که ۹/۹ درصد کل واگذاریهای صورت گرفته از سال ۸۴ تاکنون را شامل میشود. از این میزان سهام فروش رفته ۶۹ هزار و ۸۹۱ میلیارد ریال به بخش خصوصی غیردولتی واگذار و ۷۷ هزار و ۹۷۸ میلیارد ریال سهم دولتی هم بابت رددیون دولت به نهادهای عمومی غیردولتی داده شده است.
بورس انتخاب اول خصوصیسازی برای عرضه
عملکرد سازمان خصوصیسازی در این مدت نشان میدهد که ۱۱۳ هزار و ۲۲۴ میلیارد ریال سهم دولتی در بورس اوراق بهادار، ۸ هزار و ۴۱۵ میلیارد ریال سهم از طریق مزایده و ۲۶ هزار و ۲۳۱ میلیارد ریال در فرابورس فروخته شده و هیچ سهمی از طریق مذاکره واگذار نشده است.
همچنین از 147 هزار و 869 میلیارد ریال سهم واگذار شده از ابتدای سال جاری تا نیمه نخست آبان، بالغ بر 122 هزار و 291 میلیارد ریال به صورت بلوکی، 24 هزار و 775 میلیارد ریال به صورت تدریجی و 803 میلیارد ریال به صورت ترجیحی فروخته شده است.
به علاوه آمار واگذاری سهام به تفکیک طبقهبندی قانون سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی هم روایت از واگذاری 7 هزار و 38 میلیارد ریال سهم از شرکتهای گروه یک ماده 2 این قانون و 140 هزار و 831 میلیارد ریال سهم از شرکتهای گروه دو ماده 2 قانون اصل 44 دارد.
ملی صنایع پتروشیمی در صدر شرکتهای مادر تخصصی
بررسی آمار واگذاری سهام شرکتهای دولتی در سال 92 به تفکیک شرکتهای مادر تخصصی هم گویای این مطلب است که سهم شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران از واگذاریهای سال جاری 2 هزار و 727 میلیارد ریال، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران 46 هزار و 740 میلیارد ریال و شرکت ملی صنایع پتروشیمی 91 هزار و 337 میلیارد ریال بوده است.
براساس این گزارش، 203 میلیارد ریال سهم دولتی به وکالت از وزارت امور اقتصادی و دارایی، 4 هزار و 98 میلیارد ریال سهم به وکالت از شرکت مادر تخصصی توانیر و 69 میلیارد ریال سهم به وکالت از سوی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در مدت زمان یاد شده واگذار شده است.
همچنین از 147 هزار و 869 میلیارد ریال سهمی که در سال 92 خصوصی شده، بالغ بر 53 میلیارد ریال سهم به وکالت از سوی شرکت مادر تخصصی ساتکاب، 46 میلیارد ریال سهم به وکالت از سوی شرکت مادر تخصصی مدیریت منابع آب ایران، 17 میلیارد ریال سهم به وکالت از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت،
9 میلیارد ریال سهم به وکالت از سوی سازمان خصوصی سازی،
189 میلیارد ریال سهم به وکالت از سوی شرکت مادر تخصصی خدمات کشاورزی، یک میلیارد ریال سهم به وکالت از سوی شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران و 44 میلیارد ریال سهم به وکالت از سوی شرکت مادر تخصصی هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران
فروخته شده است.
مواد و محصولات شیمیایی
در صدر صنایع واگذار شده
آمار سهام شرکتهای واگذار شده در مدت یاد شده به تفکیک صنعت هم اشاره به واگذاری 2 هزار و 727 میلیارد ریال سهم از صنعت فرآوردههای نفتی، 91 هزار و 337 میلیارد ریال از صنعت مواد و محصولات شیمیایی، 46 هزار و 740 میلیارد ریال سهم دولتی از صنایع فلزات اساسی و 201 میلیارد ریال سهم از صنعت بانکها، موسسات اعتباری و سایر نهادهای پولی دارد.
سهم صنعت تولید، انتقال توزیع برق از واگذاریهای امسال تا نیمه نخست آبان هم بالغ بر 4 هزار و 98 میلیارد ریال، صنعت حمل و نقل 55 میلیارد ریال، ماشین آلات و دستگاههای برقی
53 میلیارد ریال، محصولات غذایی و آشامیدنی 2 هزار و 336 میلیارد ریال و صنعت ماشین آلات و تجهیزات 51 میلیارد ریال بوده است. صنعت بیمه و انبوهسازی، املاک و مستغلات نیز به ترتیب سهم 2 میلیارد و یک میلیارد ریالی را از خصوصیسازیهای صورت گرفته از ابتدای سال 92 داشته اند و 267 میلیارد ریال هم متعلق به سایر صنایع بوده است.
وزارت نفت شاگرد اول خصوصی سازی
اما آمار واگذاریها به تفکیک وزارتخانه از ابتدای سال جاری تا پایان 15 آبان بیانگر واگذاری 94 هزار و 65میلیاردریال سهم شرکتهای زیرمجموعه وزارت نفت، 46 هزار و 826 میلیارد ریال سهم شرکتهای وزارت صنعت، معدن و تجارت،
212 میلیارد ریال سهم شرکتهای وزارت امور اقتصادی و دارایی و 4 هزار و 196 میلیارد ریال سهم از شرکتهای زیرمجموعه وزارت نیرو است.
همچنین 2 هزار و 524 میلیارد ریال سهم شرکتهای وزارت جهادکشاورزی و 45 میلیارد ریال سهم شرکتهای وزارت راه و شهرسازی در مدت یادشده از بدنه دولت جدا شده است.
77 هزار میلیارد واگذاری بابت رد دیون
از سوی دیگر آمار اساسی عملکرد مقایسه ای سازمان خصوصیسازی در سالجاری حکایت از واگذاری 69 هزار و 891 میلیارد ریال سهم دولتی به بخش غیردولتی دارد که از این میان 26 هزار و 799 میلیارد ریال به افرداد حقیقی و حقوقی خصوصی فروخته شده است و 43 هزار و 91 میلیارد ریال سهم دولتی هم بابت رددیون دولت به پیمانکاران و مشاوران و بانکها واگذار شده است.
همچنین آمار واگذاریها بابت رددیون دولت به نهادهای عمومی غیردولتی بالغ بر 77 هزار و 978میلیارد ریال بوده است و در عملکرد سازمان خصوصیسازی هیچ مبلغی بابت واگذاری سهام عدالت در سال 92 درج نشده است.
سهام 30 شرکت فروخته شد
این گزارش میافزاید: از ابتدای امسال تا نیمه نخست آبان تعداد شرکتهای دولتی که بخشی یا سهام آنها به طور کامل واگذار شده شامل 30 شرکت است که سهام 26 شرکت به بخش خصوصی و سهام 6 شرکت به نهادهای عمومی غیردولتی بابت رددیون دولت فروخته شده است.
همچنین آمار سهام ترجیحی واگذار شده در مدت زمان یادشده هم نشان از واگذاری 63 میلیون سهم به ارزش 411 میلیارد ریال به تعداد 3 هزار و 281 نفر از کارکنان و کارمندان شرکتهای مشمول واگذاری دارد. جمع کل وجوه واریزی به خزانه به علاوه تهاتر توسط سازمان خصوصیسازی از ابتدای سال جاری تاکنون بالغ بر 88 هزار و 324 میلیارد ریال بوده است که از این میزان، واریز به حساب خاص خزانه بابت انتقال به دستگاههای طلبکار 31 هزار و 895 میلیارد ریال و تهاتر انجام یافته 11 هزار و 189 میلیارد ریال بوده است.
249 شرکت در فهرست واگذاریهای نیمه دوم 92
براساس این گزارش، برنامه واگذاریهای سازمان خصوصیسازی در نیمه دوم امسال حکایت از عرضه سهام دولتی 249 شرکت در قالب 93 شرکت از «گروه یک» و 156 شرکت از «گروه دو» واگذاریها، به این ترتیب دارد:
الف)شرکتهای قابل واگذاری گروه یک (93 شرکت)
1.سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (20 شرکت)
2. سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران
(7 شرکت)
3. شرکت مادر تخصصی ملی صنایع پتروشیمی
(3 شرکت)
4. شرکت مادر تخصصی ملی نفت ایران (12 شرکت)
5. شرکت مادر تخصصی توانیر (40 شرکت)
6. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (یک شرکت)
7. مؤسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی (یک شرکت)
8. سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری (سه شرکت)
9. شرکت مادر تخصصی تولید محصولات کشاورزی، دامی و منابع طبیعی (دو شرکت)
10. وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (یک شرکت)
11. شرکت مادر تخصصی خدمات کشاورزی (دو شرکت)
12. وزارت صنعت، معدن و تجارت (یک شرکت)
ب) شرکتهای قابل واگذاری گروه دو (156 شرکت):
1. سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (4 شرکت)
2. سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (دو شرکت)
3. وزارت ورزش و جوانان (یک شرکت)
4. بازرگانی دولتی ایران (9 شرکت)
5. شرکت مادر تخصصی ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران (3 شرکت)
6. وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات (دو شرکت)
7. شرکت مادر تخصصی ملی نفت ایران (4 شرکت)
8. وزارت راه و ترابری (یک شرکت)
9. شرکت مادر تخصصی ملی صنایع پتروشیمی (یک شرکت)
10. شرکت مادر تخصصی ساتکاب (یک شرکت)
11. وزارت صنعت، معدن و تجارت (یک شرکت)
12. صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش کشاورزی (سه شرکت)
13. شرکت مادر تخصصی توانیر (یک شرکت)
14. شرکت مادر تخصصی ملی گاز ایران (8 شرکت)
15. شرکت مادر تخصصی آب و فاضلاب کشور (64 شرکت)
16. شرکت مادر تخصصی سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران (30 شرکت)
17. شرکت مادر تخصصی عمران شهرهای جدید
(20 شرکت)
18. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (یک شرکت)
افزون بر این قرار است کلیه طرحهای نیمه تمام متعلق به دولت و شرکتهای دولتی و کلیه معادن مرتبط با کانیهای فلزی و غیرفلزی که دولت در آن سهم دارد نیز در مدت باقیمانده از سال 92 به بخش خصوصی واگذار شود. به استناد ماده دو فصل دوم سیاستهای اجرایی اصل 44 قانون اساسی دولت مجاز و مکلف است تا 100 درصد سهام شرکتهای «گروه یک» را به بخش خصوصی واگذار کند.
همچنین در تبصرههای ماده 3 فصل 2 این قانون در خصوص شرکتهای «گروه 2» آمده که دولت مجاز و مکلف است به منظور حفظ سهم بخش دولتی در فعالیتهای گروه 2 ماده 2، همچنان
20 درصد از سهام شرکتهای حاضر در گروه 2 را در اختیار داشته باشد و 80 درصد باقیمانده را به بخشهای خصوصی، تعاونی و عمومی غیردولتی واگذار کند آن هم تا پایان سال 93.
144 هزار میلیارد واگذاری در نیمه نخست امسال
این گزارش میافزاید: در نیمه نخست امسال 144 هزار و
985 میلیارد ریال سهم دولتی واگذار شد که از این میزان سهام فروش رفته 138 هزار و 573 میلیارد ریال به بخش خصوصی غیردولتی واگذار و 6 هزار و 412 میلیارد ریال سهم دولتی بابت رددیون دولت به نهادهای عمومی غیردولتی داده شده است. همچنین عملکرد سازمان خصوصیسازی در مدت زمان یادشده نشان میدهد 113 هزار و 516 میلیارد ریال سهم دولتی در بورس اوراق بهادار، 5 هزار و 752 میلیارد ریال سهم از طریق مزایده و 25 هزار و 718 میلیارد ریال در فرابورس فروخته شده است.
ارسال نظر