رییس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با اشاره به اینکه قیمت حامل‌های انرژی باید طبق قانون افزایش یابد، به رشد شاخص بورس اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه بعد از روند کاهشی نرخ ارز و سکه در بازار، نقدینگی موجود در جامعه از این بازار‌ها خارج و به سمت بورس حرکت کرده است نگرانی بابت روند افزایشی شاخص‌های بورس وجود ندارد. غلامرضا مصباحی‌مقدم، درباره خودداری بانک‌ها از اجرای بخشنامه گشایش ال‌سی با پیش‌پرداخت ۳۰ درصد، تصریح کرد: این مصوبه دولت است و دولت نیز باید با قدرت این مصوبه را اعمال کند.

وی در عین حال اعلام کرد: مجلس به این موضوع ورود نمی‌کند، چرا‌که ما نباید در اجرا دخالت کنیم؛ اما دولت باید مصوبه خود را با قدرت اعمال کند.

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس شورای اسلامی افزود: البته اگر قرار شد که بانک‌ها از اجرای مصوبات دولت خودداری کنند، کمیسیون اصل ۹۰ مجلس برای رسیدگی به شکایات رسیده ورود می‌کند؛ همینطور کمیسیون اقتصادی به عنوان وظیفه نظارتی می‌تواند وارد ‌شود.

وی با اشاره به خودداری بانک‌ها از اجرای مصوبه مذکور گفت: تصور ما این است که بخشنامه مذکور شاید هنوز به رده‌ها نرسیده که اعمال نمی‌کنند و امیدواریم این کار سریعتر انجام شود.

دلایل رشد شاخص بورس در روزهای اخیر

رییس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در بخش دیگری از اظهاراتش در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه دلیل افزایش شاخص بورس طی هفته‌های گذشته چیست؟ گفت: نقدینگی سرگردان در دست مردم فراوان است و این وجوه قبل از جریانات اخیر متوجه ارز، سکه و امثال اینها می‌شد. با توجه به روند کاهشی ارز، سکه و بازارهای موازی نقدینگی سرگردان در حال خروج از این بازارها و تزریق به بورس است.

وی با بیان اینکه بورس طی سال‌های اخیر شرایط خوبی داشته است، گفت: بازدهی سالانه بورس در سال گذشته نزدیک به ۵۰ درصد و در سال جاری نیز ممکن است این میزان به ارقام بالاتری برسد؛ حتی پیش بینی تا ۱۰۰درصد افزایش بازدهی بورس نیز شده است.

به گفته وی در این شرایط تمایل برای سرمایه گذاری در بورس افزایش یافته و البته امید به اینکه رونق کسب و کار در فعالیت‌های اقتصادی افزایش یابد در این موضوع اثر‌گذار است. علاوه بر این، شرکت‌های بورسی از بهترین شرکت‌ها هستند؛ چراکه بورس شرکتی را می‌پذیرد که در حال رونق، ‌معتبر و دارای حساب شفاف است و این موضوعات باعث استقبال از بورس و افزایش شاخص‌ها نیز شده است.

صعود شاخص بورس منطقی یا غیرمنطقی؟

مصباحی‌مقدم همچنین در پاسخ به این سوال که صعود شاخص بورس بیش از میزان فعلی منطقی است یا خیر، گفت: صعود بیش از میزان فعلی اگر معلول دستکاری در قیمت‌ها باشد حتما خوب نیست و حباب ایجاد می‌کند، اما با توجه به وجود سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان یک سازمان ناظر جای نگرانی نیست.

قیمت انرژی امروز معادل ۵۰ درصد قیمت انرژی در سال ۸۹

این نماینده مردم در مجلس نهم در ادامه اظهاراتش درباره تصمیم دولت مبنی بر افزایش قیمت حامل‌های انرژی گفت: دولت اصل مساله‌ را مطرح کرده و قانون مجوز افزایش قیمت حامل‌های انرژی در سال جاری را داده است؛ با توجه به اینکه طی سه سال گذشته تغییر قیمت رخ نداده و در این مدت قیمت بسیاری از کالاها ۱۰۰ درصد و در مواردی بیشتر افزایش یافته، اما قیمت حامل‌های انرژی افزایش نیافته و این بدین معنا است که قیمت حامل‌های انرژی امروز معادل ۵۰ درصد قیمت حامل‌های انرژی در سال ۸۹ که اصلاح قیمت صورت گرفت است.

وی درباره نگرانی مردم از افزایش قیمت حامل‌های انرژی نیز با اشاره به اینکه قانون براساس مصالح کشور نوشته می‌شود، ادامه داد: قیمت بسیاری از کالاها افزایش یافته و قیمت حامل‌های انرژی نیز باید همزمان کنترل شود؛ ضمن اینکه این به معنایی نیست که قیمت همه کالاها افزایش یابد، اما قیمت حامل‌های انرژی ثابت بماند. مصباحی‌مقدم تاکید کرد: زمانی که قیمت انرژی افزایش نمی‌یابد بدین معنا است که روند هدر دادن منابع، اسراف و قاچاق مجدد اوج می‌گیرد، ضمن اینکه مصرف بی‌رویه فراوان می‌شود.

این نماینده مردم در مجلس نهم با بیان اینکه باید راهکاری اندیشیده شود تا از امکانات و منابع بهتر استفاده کنیم، افزود: استفاده بهتر مستلزم اصلاح قیمت است.

وی تصریح کرد: قیمت‌هایی که وجود دارند، مردم را به مصرف بیشتر و قاچاق تشویق می‌کنند.

افزایش قیمت انرژی تنها راه جلوگیری از قاچاق

مصباحی‌مقدم با اشاره به قیمت بنزین و سایر حامل‌های انرژی در سایر کشور‌ها و افزایش انگیزه برای قاچاق حامل‌های انرژی ادامه داد: قیمت یک لیتر بنزین در ترکیه ۱۰ هزار تومان است، در حالی که سقف قیمت بنزین در کشور ما ۷۰۰ تومان است و این عامل مهمی برای سودجویی قاچاقچیان خواهد بود تا بنزین را ۷۰۰ تومان در داخل خریداری و ۱۰ هزار تومان در بازار ترکیه به فروش برسانند.

این نماینده مردم در مجلس نهم تاکید کرد: قیمت هر لیتر گازوئیل در ترکیه هشت هزار تومان است؛ ضمن اینکه سقف این نرخ در ایران ۳۵۰ تومان است و با این شکاف قیمتی معلوم است که قاچاق به هر قیمتی پدید می‌آید؛ در این شرایط باید جلوی قاچاق را بگیریم.

وی با اشاره به اینکه با قدرت نیروی انتظامی نیز نمی‌توان با قاچاق مقابله کرد، گفت: اگر قیمت حامل‌های انرژی اصلاح شد، جلوی قاچاق نیز گرفته می‌شود. نگرانی مردم باید در مجموعه اقتصاد درک شود، نه در عدم افزایش نرخ انرژی. رییس کمیسیون برنامه، ‌بودجه و محاسبات مجلس در پاسخ به این سوال که نگرانی مردم از افزایش قیمت و عدم توانایی در خرید را چگونه باید جبران کرد، یادآور شد: نگرانی مردم را باید در مجموعه اقتصاد کشور درک کرد و برای آن راه حل درست کرد و این راه‌حل به طور عمده در اصلاح ساختار‌های اقتصادی و پولی کشور است که دولت آن را آغاز کرده؛ ضمن اینکه اگر نقدینگی زیاد ایجاد شد تورم نیز افزایش می‌یابد و این موضوع طبیعی است؛ نمی‌توان نقدینگی را بالا برد و به تورم بگوییم بایست.