دنیای اقتصاد- شروع طوفانی بورس با نزدیک شدن شاخص به مرز ۶۵ هزار واحد در آغاز هفته بار دیگر سبقت بورس از بازارهای موازی را به نمایش گذاشت. خوش‌بینی معامله‌گران به تحولات سیاسی، رشد دسته‌جمعی قیمت‌ها در بورس را به همراه داشت و شرایطی را فراهم آورد که احتمال زیان‌دهی در این بازار به کمتر از ۲۰ درصد برسد. شاخص بورس روز گذشته با افزایش یک هزار و ۲۴۰ واحدی، رقم ۶۴ هزار و ۶۹۵ واحد را ثبت کرد و ارزش مبادلات بازار به رقم ۲۸۳ میلیارد تومان رسید. جنب پل حافظ

احتمال زیان سرمایه‌گذاری در بورس به زیر 20 درصد رسید

شاخص در مرز 65 هزار واحد

گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار روز گذشته با خوش‌بینی نسبت به تحولات سیاسی، شاهد حضور قابل ملاحظه خریداران در بازار و رشد دسته‌‌جمعی قیمت‌ها بود.

به دنبال تحولات سیاسی در نیویورک و گفت‌و‌گوی تاریخی میان دکتر روحانی، رییس‌جمهور کشورمان و باراک اوباما، رییس‌جمهوری آمریکا، بازارهای مختلف دیروز تحت تاثیر این تحول قرار گرفتند و در حالی که کفه بازارهای ارز و سکه به پایین سوق پیدا کرد، بورس شروعی طوفانی را رقم زد. در همین حال دیروز نیز همانند چند هفته اخیر سیستم معاملات همچنان با مشکلاتی همراه بود و برای دقایقی نیز سایت‌های بورسی از کار افتادند. اما این مساله تاثیری در جریان نهایی بازار نگذاشت و معامله‌گران توانستند شاهد یک روز مثبت با کارنامه‌ای تاریخی باشند چراکه شاخص بورس نیز با ثبت رشد هزار و ۲۴۰ واحدی توانست برای اولین بار در تاریخ بورس به ۶۴هزار و ۶۹۵ واحد برسد.

دیروز همچنین از ۲۸۸ نمادی که در بورس و فرابورس به روی تابلو رفتند نیز ۵۵ نماد با افت قیمت و ۲۲۶ نماد با رشد قیمت مواجه شدند. از این رو شانس انتخاب یک سهم ضعیف و حصول زیان به کمتر از یک‌پنجم رسید که بی‌سابقه است. در همین حال موقعیت کنونی بازار شرایط مناسبی را نیز برای سازمان خصوصی‌سازی و شرکت‌های هلدینگی برای ارائه سهام جدید به بازار فراهم کرده است. در تحولات مهم بازار دیروز می‌توان به بازگشت دکتر حسن روحانی به کشور پس از پایان سفر شش روزه به نیویورک که به منظور حضور در مجمع عمومی سازمان ملل انجام شد اشاره کرد.

در همین حال دیروز مشاور ارشد بان کی مون مدعی شد: شورای امنیت پیش‌نویس لغو تحریم‌ها علیه ایران را بررسی می‌کند. به گزارش انتخاب؛ وی گفته که این نشست، هفته آینده برگزار می‌شود.

پیش از این و در جلسه پنج‌شنبه شب گذشته ایران با وزرای خارجه ۱+۵، طرف‌های مذاکره‌کننده بر مثبت بودن فضا و لحن مذاکره تاکید کردند و ابراز امیدواری کردند که پرونده مساله هسته‌ای ایران به زودی بسته شود.

انتظار می‌رود همچنان جو مثبت تحولات سیاسی بتواند عاملی در رشد بازار باشد. در همین حال در صحنه اقتصادی نیز خبرهای مهمی در جریان است؛ دیروز عضو کمیسیون برنامه و بودجه با بیان اینکه افزایش ۳۸ درصدی قیمت حامل‌های انرژی در سال ۹۲ یک قانون است که باید اجرا شود، گفت: دولت قول داده است تا با تشکیل کمیته‌ای متشکل از وزرای اقتصادی این موضوع را بررسی کند و به نظر می‌رسد نظر دولت در حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش قیمت حامل‌های انرژی باشد. احمد امیر‌آبادی فراهانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو‌ با خبرگزاری مهر، با بیان اینکه بر اساس قانون باید در سال ۹۲ قیمت حامل‌های انرژی ۳۸ درصد افزایش یابد چرا که درآمد هدفمندی یارانه‌ها از این بخش است، گفت: متاسفانه دولت قبلی این قانون را انجام نداد و دولت جدید هم تاکنون اجرا نکرده است. عضو کمیسیون برنامه و بوجه در پاسخ به این سوال که آیا شرایط کشور برای این افزایش قیمت مناسب است، گفت: هدفمندی یعنی همین؛ و طبق قانون برنامه پنج ساله قیمت حامل‌های انرژی باید به ۹۰ درصد فوب خلیج فارس برسد. خبرگزاری فارس همچنین از تغییر رییس صندوق توسعه ملی خبر داد. البته شنیده شده در انتصاب مدیرعامل جدید چنین روالی طی نشده است و وی طی روزهای آینده راهی صندوق توسعه ملی می‌شود. البته از اعضای هیات امنای صندوق توسعه ملی ۹ عضو یعنی ۶ نماینده دولت، دو نماینده مجلس و دادستان حق رای دارند که دولت در صورت تصمیم به تغییر مدیرعامل رای کافی را در اختیار دارد.انتظار می‌رود صفدرحسینی وزیر پیشین اقتصاد مدیریت این صندوق را برعهده گیرد.

در بازار دیروز هلدینگ خلیج فارس در شرایطی صف خرید نزدیک به ۵۰ میلیون سهم را تجربه کرد که پس از مدت‌ها انتظار مراسم معارفه مدیرعامل این هلدینگ انجام شد و عادل‌نژاد سلیم مدیرعامل پیشین پالایشگاه تبریز هدایت این هلدینگ را برعهده گرفت. نژاد سلیم پیش از این مدیریت شرکت ملی پتروشیمی و شماری از مجتمع‌ها را در کارنامه خود دارد.

در همین حال دیروز، هلدینگ صنایع پتروشیمی خلیج فارس که سود هرسهم سال مالی منتهی به ۳۱ خرداد خود را براساس عملکرد ۹ماهه ۸۱۷ ریال پیش‌بینی کرده بود در صورت‌های مالی بر اساس عملکرد واقعی ۱۲ماهه سود هر سهم را تعدیل و با کاهشی ۱۰درصدی ۷۳۳ ریال اعلام کرده است. این تعدیل در شرایطی رقم خورده که شرکت هلدینگ خلیج فارس در صورت‌های مالی خود اصلاح استاندارد ۱۶را اعمال نکرده و انتظار می‌رود با اخذ هزینه تسعیر نرخ ارز در سال ۹۲برای سال مالی جاری منتهی به تیر ماه ۹۳ بتواند سود مناسبی را اعمال کند.

در گروه معدنی دیروز چادرملو با صف خرید مواجه شد.سهامداران این شرکت در حالی در انتظار گزارش ۶ ماهه این شرکت هستند که سازمان بورس اوراق بهادار تقاضای انتشار اوراق اجاره شرکت واسط مالی فروردین یکم (با مسوولیت محدود) به منظور تامین مالی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو را مورد بررسی قرار داد و مجوز انتشار این اوراق را صادر کرد. همچنین یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اوراق اجاره با نرخ سود ۲۰ درصد و چهار ساله توسط شرکت واسط مالی فروردین یکم، جهت خرید ماشین‌آلات و تجهیزات خط پنجم تولید کنسانتره سنگ‌آهن، منتشر شد. علاوه بر این، مقاطع پرداخت‌های مرتبط با اوراق اجاره سه ماهه بوده و مبلغ پرداختی ۲.۷۰۰ میلیارد ریال است و این اوراق توسط کارگزاری بانک سپه به فروش می‌رسد. در سویی دیگر، عامل پرداخت سود شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، متعهد پذیره‌نویس و بازارگردان شرکت تامین سرمایه امید وضامن‌های شرکت مدیریت سرمایه‌گذاری امید و شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات هستند. افزون بر این، این اوراق به مدت ۱۵ روز از طریق فرابورس به فروش می‌رسد. در این گروه رییس مجلس شورای اسلامی در نامه‌ای به رییس‌جمهور مصوبه دولت دکتر احمدی نژاد در مورد فولاد مبارکه و معدن سنگان را مبنی بر واگذاری کارخانه کنسانتره و گندله‌سازی سنگ‌آهن‌ باطل کرد.

در بخشی از این نامه آمده است: «مفاد مصوبه از حیث عدم مراعات قوانین مربوط به برگزاری مزایده و دیگر طرق پیش‌بینی شده ناظر به معاملات دولتی در امر قیمت‌گذاری و تعیین طرف قرارداد و فروش و واگذاری اموال و دارایی‌ها، علاوه بر مغایر بودن با ماده (۷۹) قانون محاسبات عمومی ـ مصوب ۱۳۶۶ـ و ترتیبات مقرر در ماده (۲۰) و بند «پ» ماده (۲۱) قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل (۴۴) قانون اساسی ـ مصوب ۱۳۸۷ـ مغایر با بند (۱ـ۲۷) قانون بودجه سال ۱۳۹۲ کل کشور می‌باشد که بر لازم‌الرعایه بودن ترتیبات مقرر مربوط به چگونگی انجام معاملات دولتی تاکید می‌نماید.»

در گروه ساختمانی، شرکت عمران و توسعه فارس طی نامه‌ای به سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرده است، با توجه به وضعیت معاملات روزهای اخیر در مورد سهام این شرکت هیچ گونه اخبار جدیدی در خصوص پیش‌بینی درآمد هر سهم سال مالی جاری و آتی وجود ندارد. در گروه فلزی، شرکت فولاد خوزستان، بزرگ‌ترین عرضه‌کننده شمش فولاد در کشور در شهریور ماه به هشت رکورد تازه در تولید ماهانه دست یافت و مجموع تولید خود را در شش ماه نخست امسال به یک میلیون و ۸۵۷ هزارتن رساند. به گزارش «ایسنا»، عبدالمجید شریفی - مدیرعامل فولاد خوزستان - با اعلام این مطلب افزود: آمار یاد شده بیانگر رشد بیش از هفت درصدی در تولید شمش و ۱۴ درصدی در تولید گندله نسبت به مدت مشابه سال قبل است. وی درباره رکوردهای جدید افزود: نخستین رکورد مربوط به گندله‌سازی شماره ۲ با رقم بیش از ۳۰۰ هزارتن تولید در شهریور ماه است که برای اولین بار محقق شده و پس از ۲۹۱ هزارتن تولید مرداد‌ماه دومین رکورد متوالی این واحد محسوب می‌شود. همچنین مجموع تولید گندله در شرکت طی شش ماه امسال به ۲ میلیون و ۷۳۰ هزارتن رسید.

مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان به چهار رکورد‌تازه در ایستگاه‌های ریخته‌گری شمش بلوم و بیلت اشاره کرد و افزود: واحدهای ریخته‌گری مداوم بلوم و بیلت در بخش فولادریزی موفق شدند طی شهریور ماه، تولید خود را به طور بی‌سابقه‌ای افزایش دهند، به گونه‌ای که در مجموع نزدیک به ۲۳۶ هزار تن شمش در این ایستگاه‌ها ریخته گری شد و هر سه ایستگاه به رکوردهای تازه‌ای دست یافتند. این در حالی است که شهریور‌ماه از ماه‌های گرم فصل تابستان در استان خوزستان است و شرکت فولاد خوزستان پاره‌ای از برنامه‌های تعمیراتی کارخانه‌ها و تاسیسات مختلف را در این ایام انجام می‌دهد. فولاد خوزستان قرار است تا پایان امسال ۵/۳ میلیون تن شمش فولاد تولید و به بازار عرضه کند. در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت بود که در آن ۲۸۳میلیارد تومان سهام معامله شد که ۳/۸ درصد آن را معامله ۷/۳۲ میلیون سهم مپنا تشکیل داد.