گروه بورس - فرجام مزایده اول ۲۰درصد از سهام ملی مس برای وزیر اقتصاد هم قابل پیش‌بینی نبود.

وی در این باره دیروز در جمع خبرنگاران گفت پیش‌بینی نمی‌کرد که چنین اتفاقی بیفتد.

این عبارت تیتر خبری بود که دو خبرگزاری «ایرنا» و «فارس» دیروز مخابره کرده‌اند.

پس از آن که مخالفان و موافقان قیمت مزایده اول طی دو هفته اخیر منازعه‌ها و جدل‌های نظری مختلفی در محافل رسانه‌ای و مالی بر سر قیمت فروش و خرید و نحوه و کیفیت قیمت‌گذاری سهام مس در مزایده اول داشتند، وزیر اقتصاد دیروز در اولین اظهار نظر خود در میان خبرنگاران گفت که در بورس قاعده رقابت تعیین‌کننده [قمیت] است. وی بدون اشاره صریح به دیدگاه خود درباره کیفیت تعیین قیمت در این مزایده توصیف کرد یک تا دو روز پیش از عرضه این سهم قیمت هفت‌هزار و خورده‌ای ریال بود که با تعدیل مثبتی که انجام شد، هزار ریال به قیمت هر سهم اضافه شد و به قیمت ۸هزار و ۷۷۴ ریال به فروش رفت.

وی در پاسخ به این سوال که به‌رغم قاعده رقابت در بورس، چرا خریداران مزایده دولتی بوده‌اند، گفت که بسیاری از کسانی که پول‌های خود را آماده رقابت کرده بودند، با افزایش قیمت خود به خود از دور خارج شدند.

معمولا پس از بسته شدن نماد انتظار بازار تعدیل منفی سهم است اما درباره سهام ملی مس این موضوع خلاف انتظار بود و تعدیل روند مثبت گرفت.

وی افزود: با بروز این اتفاق کسانی که قدرت خرید خود را با خرید هر سهم هفتصد و خورده‌ای تومان تنظیم کرده بودند، نتوانستند به دور جدید راه یابند و دیگر پیشنهادی نداشتند و خود به خود حذف شدند.

همزمان با انتشار این دیدگاه رسمی از سوی عضو هیات دولت، علی روحی، کارگزار بورس و عضو هیات‌مدیره شرکت بورس به یک سایت خبری اقتصادی گفت که دولت به جای فروش گران سهام، آن را به یک قیمت منطقی و عادلانه به فروش برساند و همچنین از حرکاتی که منجر به بی‌اعتمادی بازار شده و سبب می‌شود عده‌ای ضرر کنند و به اصطلاح سرشان کلاه برود، جلوگیری کند.

وی در مصاحبه با «جامع نیوز» افزود: حرکتی که در بستن نماد شرکت مس صورت گرفت، نمونه بارز آن بود، برای کسب سود بیشتر نماد بسته شد و بعد با قیمت بالاتری باز شد و سپس بلوک ۲۰درصدی را با قیمت بالاتر به فروش رساندند.

این کارگزار بورس اوراق بهادار خاطرنشان کرد: دولت نباید گران فروشی کند، چون با این عمل بی‌اعتمادی شدیدی در بازار سرمایه ایجاد می‌کند و همچنین نباید تصمیماتی بگیرد یا حرکاتی انجام دهد که ریسک و خطر سرمایه‌گذاری را در بازار بالا ببرد.

وی گفت: این مساله تنها می‌تواند همانند یک مسکن موجب پیشبرد و تقویت بازار شود که البته استفاده از آنها حتی در کوتاه‌مدت نیز ممکن است تبعات خطرناکی در پی داشته باشد.

روحی در پایان تصریح کرد: استفاده از این روش‌ها در کوتاه‌مدت نیز تنها به نفع عده‌ای بورس‌باز و موجب خطر و زیان آماتورها و غیرحرفه‌ای‌ها است و همیشه ثروت این افراد که شناخت کافی از بازار ندارند، به آدم‌های حرفه‌ای یا دولت منتقل می‌شود.