با توجه به استقبال خریداران در مزایده اول،‌ اگر احساس شود خریداری وجود دارد، بلوک دوم عرضه می‌شود.

گروه بورس- برگزاری اولین مزایده بین‌المللی بورس تهران به منظور فروش ۲۰درصد از سهام شرکت ملی صنایع مس به ارزش بیش از یک‌هزار میلیارد تومان در روز چهارشنبه که طی آن تنها خریدار (کنسرسیومی از ۹ شرکت بورسی و سرمایه‌گذاری) اقدام به خرید کرده‌اند، در خبرگزاری‌ها بازتاب داشت. قابل توجه‌ترین اظهارنظر مربوط به «ایرج اکبریه» عضو هیات عامل ایمیدرو (سازمان دولتی فروشنده سهم) است.
وی در گفت‌وگویی با خبرگزاری فارس به ابهامات و پرسش‌های مختلفی از گزارش تحلیلی روز پنج‌شنبه «دنیای اقتصاد» اشاره می‌کند.چکیده دیدگاه وی اینها است: کنسرسیوم قیمت را مناسب دید و خرید و...»، «20درصد سهام مس به قیمت واقعی فروش رفت و...». «تعدیل «مس» دو روز قبل از برگزاری مزایده، باعث شفاف‌سازی شد و...»، «تکلیف و دستوری به خرید برای کنسرسیوم وجود نداشت» و...
ایرج اکبریه در گفت‌وگو خود از استقبال خریداران در مزایده اول سخن می‌گوید ولی می‌افزاید: اگر احساس کند که خریداری وجود دارد، باید بلوک دوم سهام ملی «مس» را عرضه کند.
«فارس» که برای گفت‌وگوی خود عنوان «پیدا و پنهان بزرگ‌ترین معامله تاریخی بورس» را انتخاب کرده به نقل از عضو هیات عامل شرکت ایمیدرو عنوان کرد.
همان‌طوری که پیش‌بینی می‌کردیم سهام بلوکی ملی مس به قیمت واقعی به فروش رفت و مجموعه‌ای از شرکت‌های سرمایه‌گذاری کشور در قالب یک کنسرسیوم داخلی برای خرید ۲۰درصد سهام این شرکت با یکدیگر مشارکت کردند.
وی افزود: اعضای این کنسرسیوم قیمت سهام ملی را ارزنده دیدند که اقدام به خرید بیش از 1/1میلیارد سهم کردند و قطعا با توجه به وضعیت شرکت ملی مس در آینده بازدهی مطلوبی را از سرمایه‌گذاری در این شرکت به دست خواهند آورد.اکبریه خاطرنشان کرد: در روز دوشنبه گذشته با اعلام سود سهام جدید شرکت ملی مس شفاف‌سازی لازم انجام شد و این سهام به قیمت درست و منطقی به فروش رسید.
دستوری نبود
عضو هیات عامل ایمیدرو در پاسخ به این مطلب که با توجه به خرید 1/1میلیارد سهم ملی مس توسط یک کنسرسیوم داخلی برخی معتقد به دستوری بودن این معامله هستند، گفت: واقعا هیچ تکلیف و دستوری برای خریداران وجود نداشت و خودشان با بررسی‌هایی برای انجام این معامله پیش‌قدم شدند و به هیچ وجه اینگونه نبود.
اکبریه ادامه داد: تا جایی که من می‌دانم، اعضای این کنسرسیوم جلسات متعددی برگزار کردند و حتی برخی از این خریداران درصد مشارکت خود از معامله ملی مس را افزایش دادند. وی توضیح داد: برخی از این خریداران که فکر می‌کردند قیمت پایه هر سهم ملی ۷۴۰ تا ۸۰۰تومان است، اما با توجه به رشد قیمت سهام ابتدا منصرف اما سپس وارد معامله شدند.
مشاور وزیر صنایع افزود: حذف شرط ضمانت گروهی خریداران در صبح روز معامله (چهارشنبه گذشته) توسط رییس سازمان خصوصی‌سازی منجر به افزایش مشارکت خریداران بلوک 20درصدی ملی مس شد.
«تعدیل» جهت شفاف‌سازی بود
مشاور وزیر صنایع در امور شرکت‌ها در برابر این مطلب که برخی از کارگزاران و مدیران شرکت‌های سرمایه‌گذاری از تعدیل ناگهانی سود ملی مس در زمان دو روز قبل از انجام معامله عمده و افزایش قیمت سهام ملی مس گله‌مند بودند، اظهار داشت: اولا مسوولیت تعدیل سود سهام با مدیریت شرکت ملی صنایع مس است و ثانیا با توجه به قانون بازار سهام در خصوص اعلام سود جدید و بیش از 10درصد سود قبلی شرکت ملی مس ملزم به اعلام سود جدید بود.
مالک گله‌مند بود
وی افزود: بر همین اساس هیات‌مدیره ملی مس به وظیفه قانونی خود عمل کرد و اگر این کار را نمی‌کرد، ما به عنوان مالک این سهم گله‌مند بودیم که حقوق ایمیدرو و دولت را ضایع کرده اما مدیریت ملی مس فارغ از این که 20درصد سهام خریدار داشته باشد یا نه به وظیفه قانونی خود عمل کرد.
وی در پاسخ به این نکته که زمان کوتاهی بین اعلام سود جدید تا انجام معامله بود، گفت: بله زمان اعلام سود جدید سهام ملی مس دیر شد، اما چاره‌ای نبود چرا که زمان معامله عمده سهام از قبل اعلام شده بود.
اکبریه خاطرنشان کرد: چنانچه زمان بیشتری بین سود اعلامی جدید و انجام معامله وجود داشت، قطعا خریداران دیگری وارد رقابت می‌شدند و کنسرسیوم‌های دیگری تشکیل می‌شد، اما این مساله موجب شد که فقط یک کنسرسیوم به خرید سهام ملی مس تمایل داشته باشد.
اکبریه تاکید کرد: اما با این اوصاف قیمت معامله سهام ملی مس (۸هزار و ۷۷۴ریال) مناسب و براساس ارزش واقعی شرکت بود.
اگر احساس شود که خریداری وجود دارد و...
عضو هیات عامل ایمیدرو در رابطه واگذاری بلوک ۲۰درصدی دوم سهام ملی مس که روز چهارشنبه هفته جاری انجام شد گفت: برای این واگذاری ۲۰درصد دوم سهام ملی مس تمام اقدامات انجام و هماهنگی‌های لازم به عمل آمده و «سازمان خصوصی‌سازی براساس بازاریابی‌های صورت گرفته اگر احساس کند که خریداری وجود دارد، باید بلوک دوم سهام ملی مس را عرضه کند.
اکبریه پیش‌بینی کرد: با توجه به استقبال خریداران از واگذاری بلوک اول سهام ملی مس احساس می‌کنم در عرضه بلوک 20درصد دیگر سهام ملی مس کنسرسیوم‌های دیگری وارد رقابت شوند. وی افزود: اما با این همه سازمان خصوصی‌سازی باید شرایط را بررسی کند که آیا 20درصد دوم را روز چهارشنبه واگذار کند.
اکبریه ادامه داد: در واگذاری بلوک دوم فرصت کافی برای بررسی وجود دارد و مثل بلوک اول نیست که زمان کوتاهی موجود باشد.
خریداران دولتی بودند
از سوی دیگر خبرگزاری «ایسنا» به نقل از خبرگزاری فرانسه گزارش داد که بورس اوراق بهادار تهران شاهد رکورد بی‌سابقه‌ای در معاملات خود بود و ارزش فروش سهام شرکت ملی مس از مرز یک میلیارد دلار گذشت. بنابر گزارش‌ها، خریدار این سهام یک کنسرسیوم بود که عمدتا متشکل از شرکت‌های دولتی از جمله صندوق بازنشستگی و صنایع فولاد بود.
خبرگزاری فرانسه ادامه داد: در حالی که فروش این سهام در راستای برنامه‌های خصوصی‌سازی دولت بوده است، حال این که خریداران خود از شرکت‌های دولتی بوده‌اند، ماهیت خصوصی‌سازی واقعی را زیر سوال برده است.
قرار است ۲۰درصد دیگر این سهام در طی هفته آینده فروخته شود، این قرارداد به راحتی رکورد پیشین در تاریخ معاملات را که اوایل سال‌جاری رخ داده بود، پشت سر گذاشت.
دولت در حال حاضر به بیش از سه‌چهارم اقتصاد ایران تسلط دارد و سال گذشته نیز دستور خصوصی‌سازی صادر شد.
در خاتمه این گزارش آمده است: بورس تهران در پی انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۵ افت شدیدی کرد، اما طی شش ماه گذشته رونق خود را بازیافت.
خریداران دولتی نبودند
در پاسخ به گزارش خبرگزاری «فرانسه»، اما خبرگزاری «مهر» به نقل از معاون سازمان خصوصی‌سازی کشور اعلام کرد که خریداران سهام ملی مس دولتی نبودند.وی دلایل عدم خرید سهام شرکت ملی مس توسط خارجیان را تشریح کرد و گفت: هیچ یک از خریداران سهام این شرکت دولتی نبودند. سید مهدی عقدایی در خصوص انتقاداتی که نسبت به دولتی بودن خریداران سهام شرکت ملی مس صورت گرفته است، گفت: تمام خریداران این سهام بخش‌خصوصی محسوب می‌شدند.
معاون سازمان خصوصی‌سازی با بیان اینکه اگر این شرکت‌ها دولتی بودند، سازمان خصوصی‌سازی نسبت به واگذاری سهام آنها اقدام می‌کرد، تصریح کرد: خریداران این سهام، همچون بانک سامان، بانک پاسارگاد، صندوق بازنشستگی فولاد و صندوق بازنشستگی مس بوده‌اند که هیچ یک دولتی نیستند.
خارجیان تمایلی نداشتند
وی همچنین در خصوص دلایل عدم حضور خریداران خارجی برای خرید سهام شرکت ملی مس اظهار داشت: قرار بود تنها 20درصد سهام این شرکت واگذار شود و این در حالی است که خارجیان خواهان خرید 51درصد سهام شرکت‌ها برای به دست گرفتن کنترل آنها هستند، بنابراین تمایلی به خرید این سهام نداشتند.
عقدایی با مثبت ارزیابی کردن فروش سهام شرکت ملی مس، گفت: گرچه بازار در حال رونق گرفتن است، اما هنوز این رونق کافی نیست.
مزایده بین‌المللی بدون رقابت
به دنبال اظهارات مقامات رسمی دولت درباره مزایده بزرگ، سخنگوی کانون کارگزاران بورس نیز گفت: با توجه به حضور کنسرسیومی متشکل از چندین شرکت سرمایه‌گذاری در خرید سهم ملی مس، شرایط رقابتی در این عرضه حاکم نبود.
اکبر زرگانی‌نژاد در گفت‌وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران با بیان این مطلب افزود: سهام شرکت ملی صنایع مس در شرایط عادی و با قیمتی بیش از قیمت برآوردی سازمان خصوصی‌سازی عرضه شد.
وی درباره قیمت سهام شرکت ملی مس گفت: با توجه به اینکه قیمت پایه‌ای هر سهم ۷۴۰تومان اعلام شده بود، ولی در نهایت هر سهم بیش از این میزان به فروش رسید.
سخنگوی کانون کارگزاران بورس تصریح کرد: اگر چه سهام ملی مس به صورت بلوکی عرضه شد ولی این عرضه با آخرین قیمت‌های
خرده فروشی بازار مطابقت داشت.
زرگانی‌نژاد با اشاره به حضور کنسرسیومی متشکل از چندین شرکت بزرگ برای خرید این سهم افزود: از آنجایی که فقط یک مجموعه در خرید سهام ملی مس حضور داشت، شاهد شرایط رقابتی در روز گذشته نبودیم.وی با بیان این که عرضه بلوک 20درصدی باقیمانده از این سهم 28شهریور انجام می‌شود، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه حضور خریداران خارجی در عرضه بعدی غیرقابل پیش‌بینی است ولی شرایط برای حضور آنها فراهم شده است.مشروح آثار و تحولات خرید 20درصدی سهام از سوی یک کنسرسیوم داخلی در بازار سهام را در صفحه 10 و 11 در ستون جنب پل و گفته‌ها و شنیده‌های بازار مطالعه کنید.