دنیای اقتصاد بررسی میکند
کارنامه بورس در ماه اول تابستان
دنیای اقتصاد- بورس اوراق بهادار تهران در حالی یک سوم از دوره فعالیت خود را در سال جاری پشت سر میگذارد که بورس پس از سه ماه افت، توانست بازدهی دو درصدی را برای سهامداران ثبت کند، هر چند بازدهی بورس از ابتدای سال تاکنون یک و نیم درصد زیان را نشان میدهد.
دنیای اقتصاد- بورس اوراق بهادار تهران در حالی یک سوم از دوره فعالیت خود را در سال جاری پشت سر میگذارد که بورس پس از سه ماه افت، توانست بازدهی دو درصدی را برای سهامداران ثبت کند، هر چند بازدهی بورس از ابتدای سال تاکنون یک و نیم درصد زیان را نشان میدهد.
اصلاح 3 بندی «شاخص» آغاز شد
اتفاقی دیروز نیفتاد!
شاخص کل، عدد زیر 9 هزار واحد را لمس نکرد
گروه بورس - اجرای اولین «بند» اصلاح شاخص، دیروز بازار را شگفتزده کرد.
بازار سرمایه ایران شگفتیهای زیادی دارد، «ترین»های بسیاری دارد که همیشه آن را از سایر بورسهای اوراق بهادار دنیا ممتاز میکند. به عنوان نمونه مدیریت بازار به یکباره بهدلیل حساسیت غیرکارشناسی و شاید سیاسی (نه داخل بازار!) تصمیم میگیرد شاخص کل بازار را آنگونه دستکاری کند که هر طوری که شده به زیر 9هزار نیفتد که نکند که ...
به نوشته خبرنگار ما، پیشبینی اینکه بعد از برگزاری مجامع، بسیاری از شرکتها نمادشان آنگونه بازگشایی میشود که شاخص به شدت فرو میریزد، امری بدیهی بود. از اینرو سازمان و شرکت بورس برای روزهای جاری یعنی جلوگیری از افت شدید، چند راه پیشرو داشتند. اول اینکه یک شاخص جدید طراحی کنند که چنین کاری در عمل زمانبر بود و شدنی نشد. دوم اینکه شاخص قیمت و بازده نقدی را بهجای شاخص مرجع بازار معرفی کنند که این کار را به صورت چراغ خاموش انجام شد، اما چندان تاثیرگذار نبود و سوم اینکه شاخص را دستکاری کنند. که این کار دیروز به شیوه اعجابآوری صورت گرفت و واکنش تحلیلگران حرفهای بازار و در پی داشت.
دیروز در بازار در حالی که 17 نماد بازگشایی شد، اما شاخص کل بورس تهران فقط 11/2 واحد کاهش یافت!
این در حالی بود که دیروز فقط با حذف و عقیم کردن اثر 9 نماد سرمایهگذاری بر کلیه شاخصهای بورس، شاخص کل در سطح 6/9116 ایستاد. در صورت عدم حذف تاثیر این شرکتها، شاخص کل در مجموع باید بیش از 125 واحد دیگر افت میکرد و به سطح 5/8991واحد میرسید (جدول خبر را بخوانید) اما این اتفاق به شیوهای ماهرانه نیفتاد.
این تصمیم در حالی صورت گرفت که شرکت بورس در روز سهشنبه هفته جاری از اصلاح شاخص در روز چهارشنبه خبر داده است.
منظور شرکت از اصلاح شاخص کل «حذف محاسبه مضاعف» شرکتهای سرمایهگذاری عنوان شده است.
مدیر عامل شرکت بورس در این باره میگوید: شاخص قیمت بورس اوراق بهادار تهران، اگر چه با روش متداول بسیاری از بورسهای معتبر جهان از جمله شاخص قیمت بورس توکیو(TOPIX) محاسبه میشود، ولی همه ضوابط معمول در محاسبه این شاخصها از جمله اعمال ضریب شناور آزاد و حذف محاسبات مضاعف در آن رعایت نمیشود.
وی افزود: به این ترتیب اعتبار درونی (Internal validity) آن از چند سال گذشته و با گسترش بازار و افزایش شرکتهای پذیرفته شده، به ویژه شرکتهای سرمایهگذاری با تردیدهایی روبهرو شده است.
دکتر علی رحمانی تصریح کرد: با توجه به شرایط، ضروری است با اعمال اصلاحات لازم، امکان محاسبه دقیقتر شاخص فراهم شود که بدون شک در تحلیل دقیقتر روند حرکت بازار و تصمیمگیری مسوولان و فعالان بازار موثر خواهد بود.
وی با اشاره به این که سه مورد به عنوان اصلاحات در محاسبه شاخصها پیشنهاد شده است که بند نخست آنها از چهارشنبه سوم تیر 1386 اجرا میشود، یادآور شد: این اصلاحات شامل حذف شرکتهای سرمایهگذاری و هلدینگ از شاخصها با هدف اجتناب از احتسال مضاعف، حذف شرکتهایی که نماد آنها بیشتر از سه ماه متوقف است، برای اجتناب از تاثیر قیمتهایی غیرواقعی در شاخص و اعمال ضریب شناور آزاد در محاسبه شاخص برای حذف مالکیتهای متقاطع و تاثیر غیرمنطقی اندازه شرکت در شاخص است که بندهای دوم و سوم در آینده نزدیک در محاسبه شاخص اعمال خواهد شد.
فعالان و کارشناسان بازار نسبت به اصلاح شاخص کل از گذشته تاکید دارد، اما اینکه چرا در این مقطع زمانی که شاخص به طور طبیعی بر اساس روح و ماهیت بازار باید با نوسان رو به رو باشد، از افت آن به زیر ۹هزار واحد جلوگیری شده نقد روز کارشناسان است.
برخی از فعالان بازار دیروز در گفتوگو با خبرنگار ما، انگیزه اصلی شرکت و سازمان بورس را مورد توجه قرار داده و از این نوع شیوه اصلاح شاخص به ویژه در این مقطع زمانی به عنوان «نظارت استصوابی»و رویکرد سلیقهای در بازار یاد کردهاند.
به نوشته خبرنگار ما، به نظر میرسد که اجرای بند دوم و سوم اصلاح شاخص نیز بدون بازتاب نباشد. گروه بورس طی هفته آینده این موضوع را بیشتر مورد موشکافی قرار میدهد.
ارسال نظر