11 عضو شورای‌عالی جامعه حسابداران معرفی شدند

گروه بورس- مجید اسکندری: نتایج سومین دوره انتخابات شورای‌عالی جامعه حسابداران رسمی ایران مشخص شد.

به گزارش خبرنگار ما، انتخابات سومین دوره شورای‌عالی جامعه حسابداران رسمی ایران باحضور ۹۷۰ نفر از حسابداران و کارشناسان حسابرسی در سالن همایش های رازی تهران برگزار شد. پیش از آغاز رای‌گیری، حسابداران و حسابرسان با آرامشی آمیخته با التهاب در جمع خود به تحلیل و بررسی عملکرد حرفه حسابرسی و شورای‌عالی می‌پرداختند.بیشتر حسابداران معتقد بودند، شورای‌عالی جدید باید مستقل باشد و اعتلای حرفه را در نظر بگیرد.برگزاری انتخابات سومین شورای‌عالی با حضور اعضای جدید هیات نظارت جامعه حسابداران رسمی که روز دوشنبه معرفی شده بودند، آغاز شد. در ادامه هیات نظارت، رییس و ناظران جلسه را که توسط حسابداران انتخاب شدند، معرفی کرده و مرحله اخذ رای به طور رسمی آغاز شد.

عصر روز گذشته پس از گذشت حدود شش ساعت، نتایج این انتخابات به ترتیب تعداد آرا به شرح زیر اعلام شد:هوشنگ نادریان، مصطفی جهانبانی، محمد جواد صفار، مهدی کرباسیان، عباسی‌هشی، محمود حمیدی، بهرام کلانترپور، غلامرضا سلامی، منصور شمس احمدی، نظام‌الدین ملک آرایی و موسی بزرگ اصل به عنوان اعضای اصلی و هوشنگ خستویی، جواد راثی، ابوالفضل نیکوکار، سعید جمشیدی‌فر و رحمان بوشهری نیز به عنوان اعضای علی‌البدل. یادآور می‌شود این اعضا برای مدت سه سال در شورای عالی فعالیت خواهند کرد. در میان منتخبان آقایان نادریان، جهانبانی، هشی، شمس‌احمدی، ملک‌‌آرایی و کلانترپور در دوره دوم جزو اعضای شورا بوده‌اند.

رکن اساسی جامعه حسابداران

دکتر اصغر کبوته، عضو جامعه حسابداران رسمی درباره اهمیت انتخابات شورای عالی جامعه حسابداران رسمی گفت: شورای عالی، مهم‌ترین رکن جامعه حسابداران رسمی است که دارای ۱۴ نفر عضو است که ۱۱ نفر آن از سوی مجمع و سه نفر نیز به عنوان ناظران از طرف شورای عالی بورس، وزارت امور اقتصادی و دارایی و شورای عالی بانک‌ها انتخاب می‌شوند.

وی افزود: شورای عالی جامعه حسابداران رسمی دارای وسیع‌ترین اختیارات به منظور اداره امور این جامعه است و جامعه غیر از مجمع اعضا که وظیفه آن انتخاب اعضای شورای عالی است، مجمع عمومی دیگری ندارد و این مجمع اختیارات مجمع عمومی را در حیطه خود دارد.

کبوته درباره فضای انتخابات یاد شده گفت: به نظر من بسیار رقابتی بود و تا قبل از ممنوعیت تبلیغات خیلی غیرمتعارف نبود.

گرچه در برخی موارد تعدادی از کاندیداها اخلاق حرفه‌ای را با دقت لازم رعایت نکردند و این موضوع سبب شد که برخی شبهه‌ها و نگرانی‌ها برای برخی دیگر از کاندیداها ایجاد شود، اما جامعه حسابداران رسمی به موقع عمل کرد و تا حدود زیادی توانست مانع این موارد شود.وی درباره انتظارات حسابرسان از منتخبان گفت: ما انتظار داریم با نهایت دلسوزی برای حرفه و کشور در جلسات شورا شرکت کنند، وقت لازم را بگذارند و علاوه بر آن با همدلی و همراهی بدون ایجاد درگیری‌های لفظی بررسی‌های لازم را انجام دهند و تصمیم‌های لازم را بگیرند.

حرکت به سمت بخش خصوصی

در این زمینه هوشنگ خستویی رییس شورای عالی انجمن حسابداران خبره ایران به خبرنگار ما گفت: انتظار ما صیانت از کار حرفه‌ای بسیار مناسب و حفظ شئونات حسابداران رسمی از سوی شورای منتخب است و امیدواریم که شورای عالی به سمت دولتی شدن حرکت نکند.همچنین غلامرضا سلامی حسابرس معتمد بورس درباره اهمیت انتخابات شورای عالی گفت: اهمیت انتخابات به خاطر جایگاهی است که حرفه حسابرسی در اقتصاد کشور دارد. زیرا تنها نهاد حرفه‌ای رسمی است که به وسیله قانون شناسایی شده و قانون به امضای اعضای آن رسمیت بخشیده است. بنابراین کارهای حرفه‌ای اعضا در شفاف سازی اقتصاد بسیار مفید و موثر است.

وی با اظهار تاسف از برخی از تبلیغات‌ گفت: عده‌ای با شگردهای مختلف گروه‌هایی را معرفی کردند که هیچگونه شناسنامه‌ای نداشته و دیگران را تخریب کردند.

تلاش برای اعتلای حرفه حسابرسی

اما عباس هشی عضو جامعه حسابداران رسمی با اشاره به سوابق جامعه گفت: اعضای این جامعه، مسوولیت انجام خدمات حسابرسی و حرفه‌ای و ارائه گزارش‌های حسابرسی موضوع قانون ماده واحده مصوبه سال ۷۲ را برعهده دارند. مجموع اعضای موسسات حسابرسی و حسابرسان شاغل در این موسسات و اشخاص شاغل انفرادی ۷۷۰ نفر است که بار مسوولیت حسابرسی بر دوش آنها است. وی افزود: شورای‌عالی نقش حساسی در سیاست‌های کلان، برنامه‌ریزی و نظارت بر فعالیت اعضا دارد. این شورا باید ترکیبی از اکثریت گروه یاد شده همراه با نمایندگانی از سازمان حسابرسی، سازمان امور مالیاتی، سازمان بورس و حسابداران غیر شاغل باشد.

هشی توضیح داد: سازمان حسابرسی طبق قانون یک نهاد حسابرسی دولتی است، اما برخی از پرسنل آن، عضو جامعه حسابداران رسمی هستند و در آینده در بخش‌خصوصی فعال خواهند شد، ضمن آنکه با حضور در کار گروه‌های جامعه، کمک و مساعدت فراوانی به تحقق اهداف جامعه می‌کنند.

وی در پایان گفت: شورای‌عالی باید در راستای اعتلای حرفه و معرفی آن به دستگاه‌های دولتی و ایجاد اطمینان به نظارت جامعه خود انتظام تلاش کند.

ارشاد اعضای جامعه

در حاشیه برگزاری انتخابات یاد شده، لطفعلی لطفعلیان رییس هیات نظارت جامعه حسابداران رسمی درباره اهمیت این رویداد به خبرنگار ما گفت: اهمیت انتخابات به‌خاطر اعضایی است که با استقبال فراوان، به دنبال انتخاب سرنوشت جامعه خود هستند و رسیدن بهتر و سریع‌تر به اهداف آن را دنبال می‌کنند. وی افزود: شورای‌عالی، طبق اساسنامه، بالاترین رکن جامعه حسابداران رسمی است و وظیفه آن سیاست‌گذاری و هدایت است و اهمیت آن به‌خاطر ارشاد اعضای جامعه است. لطفعلیان درباره دلیل توجه سازمان حسابرسی به انتخابات گفت: حدود ۳۰۰ نفر از اعضای ارشد سازمان حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی هستند، بنابراین آنها باید در سرنوشت جامعه دخالت داشته باشند و این به معنای دخالت دولتی نیست.وی درباره فضای انتخابات گفت: تبلیغات قبل از انتخابات خوب نبود و برخی گروه‌های خلق‌الساعه، برخوردهای غیرمنطقی و حذفی انجام دادند، اما باید همه احساس کنند که عضو یک پیکره هستند و برای ایجاد اعتبار جامعه حرفه‌ای بکوشند. لطفعلیان سپس گفت: من به عنوان یک عضو، انتظار دارم، منتخبان اخلاق حرفه‌ای را در همه ابعاد رعایت و اساسنامه جامعه و مقررات حاکم را ملاک عمل قرار دهند، در غیر این صورت اگر اعضای شورای‌عالی دنبال اهداف شخصی باشند این عمل غیرحرفه‌ای و غیراخلاقی خواهد بود.

نادریان: ما در کنار جامعه حسابداران هستیم

از سوی دیگر، هوشنگ نادریان رییس سازمان حسابرسی با اشاره به اهمیت شورای‌عالی جامعه حسابداران رسمی گفت: این شورا رکن بسیار حساسی است که تعیین خط‌مشی‌ها، راهبردهای اصلی و سیاست‌های کلان جامعه حسابداران رسمی را بر عهده دارد و به همین دلیل نتیجه انتخابات آن بسیار تاثیرگذار خواهد بود.

وی درباره شائبه دخالت دولت در شورای‌عالی جامعه گفت: سازمان حسابرسی قبل از تاسیس جامعه حسابداران رسمی، راه‌اندازی شده و همواره در کنار جامعه و پشتیبان آن بوده است.

رییس سازمان حسابرسی افزود: این سازمان وظایف ذاتی خود را دارد و همکاری، همراهی و حضور برخی از افراد سازمان در شورای‌عالی جامعه حسابداران، طبیعی است. این افراد مورد قبول جامعه حسابداران رسمی هستند و حق رای دارند. به نظر من این قبیل اظهارنظرها کم‌لطفی است.

حسابرسی مبنای مناسبی برای تشخیص مالیات

همچنین علی‌اکبر عرب مازار رییس هیات هفت‌‌نفره تشخیص صلاحیت حسابداران رسمی و رییس سازمان امور مالیاتی درباره نقش حسابرسان گفت: طبق ماده ۲۷۲ قانون مالیات‌ها، قانون‌گذار به ما اجازه داده که گزارش حسابرسی مالیاتی حسابداران رسمی را مبنای محاسبه مالیات مودیان قرار دهیم. بر این اساس، تعداد زیادی از موسسات و مودیان می‌توانند از خدمات حسابداران رسمی استفاده کنند و درنتیجه، حوزه مالیاتی، گزارش‌های حسابدار رسمی را می‌پذیرد و از بسیاری از مشکلاتی که ممکن است پیش بیاید و اختلاف‌نظرها جلوگیری می‌شود.

وی افزود: حرفه حسابرسی نقش بسیار مهمی در نظام مالیاتی دارد، ضمن اینکه گزارش‌‌های حسابداران رسمی مبنای بسیاری از تصمیم‌های دیگر هم قرار می‌گیرد از جمله نظام بانکی، بورس وغیره .

عرب مازار درباره انتظار خود از شورای‌عالی گفت: اعضای شورای‌عالی باید تلاش کنند تا جایگاه حرفه را در جامعه استحکام بخشند و به اعتبار آن بیفزایند.همچنین باید تلاش کنند در سیاست‌گذاری و تنظیم مقررات داخلی، تنظیم استانداردهای ناظر بر عملکرد حسابداران رسمی به نحوی عمل کنند که هر چه بیشتر به اطمینان‌بخشی فعالیت‌های اعضای جامعه اضافه کنند. همچنین اگر تخلفی صورت گرفت به سرعت با آن برخورد شود و جای هیچ شائبه‌ای باقی نماند تا گزارش حسابرس رسمی اعتبار خود را حفظ کند.

انتقاد از دومین شورای‌عالی

در خلال برگزاری انتخابات سومین دوره شورای‌عالی جامعه حسابداران رسمی، دکتر موسی بزرگ اصل درباره جامعه گفت: عملکرد دومین و وجود انتقادهایی نسبت به عملکرد آن، اهمیت این انتخابات را بیش از پیش روشن می‌سازد و امیدوارم شورای جدید، کاراتر باشد.

وی افزود: در حال حاضر حساسیت دولت و بورس نسبت به حرفه حسابرسی زیاد شده است. آنها انتظار دارند کنترل‌های محکمی وجود داشته باشد و شورا بتواند اعتماد بازار سرمایه و دولت را جلب کند.بزرگ اصل با اشاره به برخی موارد تبلیغاتی گفت: برخی اسامی با سه عنوان منتشر شده بود که متاسفانه قانون مدونی برای جلوگیری از این تخلفات نداریم. ما نمی‌خواهیم این افراد که خود از روش‌های ناسالم استفاده می‌کنند، نماینده ما باشند.