دنیای اقتصاد - باتغییر «عزیزبیگی» و معرفی «محمدعلی یزدانجو» به عنوان مدیرعامل جدید «شستا» ‌این سومین مرتبه‌ای است که طی ۲۶ماه گذشته مدیرعامل بزرگ‌ترین شرکت سرمایه‌گذاری کشور تغییر پیدا می‌کند.یزدانجو، پیش از این مدیرعامل شرکت سابیر (یکی از شرکت‌هایی که شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی ۵۱درصد سهام آن را در اختیار دارد) و شرکت ایران سازه بوده‌است. تغییرات مدیریتی گسترده در بزرگ‌ترین شرکت سرمایه‌گذاری کشور

رییس هیات‌مدیره و مدیرعامل جدید «شستا» معرفی شدند.

گروه بورس - کمتر کسی باور می‌کرد که یک هفته بعد از ابراز مخالفت رییس‌جمهور نسبت به تداوم بنگاهداری شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا)، رییس هیات‌مدیره و مدیرعامل آن تغییر پیدا کند.

درست یک هفته پس از آن که رییس جمهور دکتر «محمود احمدی نژاد» در در جمع کارکنان وزارت رفاه و تامین اجتماعی اعلام کرد که ما با این که «شستا» کارخانه‌داری کند موافق نیستیم، زیرا سیستم اداری است و در نتیجه بازدهی خوب ندارد و حاصل این کار اقتصادی مثبت و مولد نیست.حال اگر میان سخنرانی رییس جمهور با تحولات مدیریتی دیروز «شستا» رابطه برقرار باشد، تغییرات مدیریتی دیروز این گونه بود که «علی یوسف پور» به عنوان رییس هیات‌مدیره (عضو غیرموظف) جایگزین «عزیز بیگی» مدیرعامل و رییس هیات‌مدیره این شرکت شد.

شرکت سرمایه‌گذاری «شستا» مثل گذشته، دیروز نیز از خبرنگاران دعوت نکرد که شاهد مراسم معارفه رییس هیات‌مدیره و مدیر عامل جدید این شرکت باشد. خبری هم به طور رسمی در این باره منتشر نکرد اما گزارش‌‌های دریافتی حکایت از آن دارد که پس از آنکه «علی یوسف‌پور» به پیشنهاد «عبدالرضا مصری»،‌ وزیر رفاه و تامین‌اجتماعی مسوولیت ریاست هیات‌مدیره شرکت مزبور را به عهده گرفت، برای تقبل این مسوولیت شرطی را تعیین کرده که مورد پذیرش تصمیم‌گیران قرار گرفت. «یوسف‌پور» در کارنامه فعالیت خود علاوه بر دو دوره نمایندگی مجلس از حوزه «فارسان» از توابع شهرکرد، ریاست تعاونی مطبوعات کشور،‌ مدیر مسوول روزنامه سیاست روز و ریاست انجمن روزنامه‌نگاران مسلمان را بر عهده داشته و دارد و هم‌اکنون معاون پارلمانی وزیر نیرو «پرویز فتاح» است. گفته‌های تایید نشده حکایت از این دارد که شرط او برای ورود به این حوزه کاری جدید، انتخاب دو عضو هیات مدیره از سوی وی باشد. از اینرو در مراسم معارفه دیروز دو عضو هیات‌مدیره شستا‌ تغییر پیدا کردند. انتخاب اول، «یوسف‌پور که شاید بتوان آن را مهم‌ترین خبر دیروز بازار سرمایه عنوان» کرد و تغییر «عزیزبیگی» و معرفی «محمدعلی یزدانجو» به عنوان مدیرعامل جدید شستا ‌و عضو هیات‌مدیره است. این سومین مرتبه‌ای است که طی ۲۶ماه گذشته مدیرعامل بزرگ‌ترین شرکت سرمایه‌گذاری کشور تغییر پیدا می‌کند. اما مهندس یزدانجو، پیش از این مدیرعامل شرکت سابیر (یکی از شرکت‌هایی که شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی ۵۱درصد سهام آن را در اختیار دارد) و شرکت ایران سازه و... را بر عهده داشته است.

حاضران معارفه در شستا دیروز شاهد تغییر یک عضو دیگر هیات‌مدیره بودند. دکتر «مهدی محمدزاده» نیز از ترکیب هیات‌مدیره شرکت خارج شد، اما همچنان مدیرعامل بزرگ‌ترین هلدینگ دارویی کشور یعنی «تامین‌دارو» است. خبرگزاری فارس نیز در خبری کوتاه گزارش کرد که «حسین قدیم» نیز به سمت عضو هیات‌مدیره شستا نایل شد و به این ترتیب در کنار «محمودرضا سجادی» و «عبدالحسین ثابت» قرار گرفت.به نوشته خبرنگار ما سومین تغییرات مدیریتی در حالی دیروز در «شستا» صورت گرفت که «عزیزبیگی» حدود ۴ماه

(از۱۵ اسفندماه) مسوولیت این شرکت را برعهده گرفت.

بنابراین طی این مدت کارشناسان انتظار فعالیت چشم گیر از سوی وی در «شستا»را ندارند.

پس از آنکه «حسینعلی ضیایی»، رییس سابق سازمان بازنشستگی پا به سازمان تامین اجتماعی گذاشت و جایگزین «داوود مددی» در بهار امسال شد، پیش‌بینی اینکه مجموعه‌ای از تغییرات مدیریتی در شرکت‌های زیرمجموعه سازمان تامین اجتماعی صورت می‌گیرد، دشوار نبود.

«حسینعلی ضیایی» طی مدت کوتاهی که به سازمان جدید وارد شده است، شماری از مدیران اجرایی نظیر مدیرکل حوزه ریاست، مدیرکل روابط‌عمومی و معاون امور شهرستان‌های سازمان تامین اجتماعی را تغییر داده است که گسترده‌ترین آن در روز گذشته بود.البته این جزء اختیارات و حق طبیعی هر مدیر است.

رویکرد علّی برای علت تغییر عزیزبیگی از مدیرعامل «شستا» بسیار دشوار است. چرا که گمانه‌های متفاوتی وجود دارد. برخی بر این عقیده‌اند که سخنان رییس‌جمهور درباره بازدهی اندک فعالیت «شستا» را نمی‌توان نادیده گرفت. این موضوع اگرچه یک فرآیند چند ساله بوده و به دوره چهار ماهه مدیرعاملی «بیگی» باز نمی‌گردد، اما مساله‌ای بوده که از دید رییس‌جمهور دور نمانده است. گفته می‌شود که رییس‌جمهور در یک نشستی عنوان کرده که وقتی بازدهی سرمایه‌گذاری بلندمدت «شستا» ۸درصد و بازدهی کوتاه‌مدت سرمایه‌گذاری‌های شرکت ۱۲درصد است، ما باید خودمان ۱۸درصد سود به دیون معوقه می‌دهیم. یا بانک‌ها که بیشتر از این سود به سرمایه‌‌های شرکت می‌دهند (نقل به مضمون). البته این گفته‌ها و شنیده‌ها تایید نشده است.

برخی نیز بر این عقیده‌اند که «داوود مددی»، «عزیز‌بیگی» را بدون هماهنگی با وزیر رفاه «عبدالرضا مصری»، به این سمت منصوب کرده است و ده‌ها شنیده‌ها و گمانه‌های دیگر.

کارشناسان مستقل که تغییرات متوالی «شستا» را نظاره می‌کنند، براین عقیده‌اند که شرکت با سرمایه بیش از دو تریلیون تومان نیازمند مدیریت و تصمیم‌گیری ثابتی است.