دیدگاه
شورای عالی جامعه حسابداران رسمی در دوره سوم
اقتصاد به عنوان مهمترین نیروی محرکه و جهت دهنده روابط بینالمللی است و حسابداری و شاخههای مختلف آن ابزاری بسیار مهم در ایجاد درک صحیح از فعالیتهای اقتصادی و ارزیابی آنها در سطح داخلی و بینالمللی به شمار میرود، از اینرو است که جامعه حسابداران رسمی ایران به عنوان مجموعهای از فعالان و متخصصان امین و کارآمد حرفه حسابداری و حسابرسی، نقشی اساسی در جلب مشارکت و سرمایهگذاری مردم و بنگاهها در فعالیتهای اقتصادی و فرآیند بازار پول و سرمایه و همچنین حرکت بنگاههای اقتصادی کشور به سمت جهانی شدن و محاوره اقتصادی شفاف، قابل درک و صحیح دارند.
عیسی شهسوار خجسته *
اقتصاد به عنوان مهمترین نیروی محرکه و جهت دهنده روابط بینالمللی است و حسابداری و شاخههای مختلف آن ابزاری بسیار مهم در ایجاد درک صحیح از فعالیتهای اقتصادی و ارزیابی آنها در سطح داخلی و بینالمللی به شمار میرود، از اینرو است که جامعه حسابداران رسمی ایران به عنوان مجموعهای از فعالان و متخصصان امین و کارآمد حرفه حسابداری و حسابرسی، نقشی اساسی در جلب مشارکت و سرمایهگذاری مردم و بنگاهها در فعالیتهای اقتصادی و فرآیند بازار پول و سرمایه و همچنین حرکت بنگاههای اقتصادی کشور به سمت جهانی شدن و محاوره اقتصادی شفاف، قابل درک و صحیح دارند. در این بین شورای عالی جامعه حسابداران رسمی به عنوان اصلیترین رکن جامعه از جایگاه حساس و ویژهای برخوردار است و به همین مناسبت در شرایط کنونی، لازم است، افرادی که عهدهدار این مسوولیت میشوند، ضمن هدف قرار دادن اعتلای حرفه حسابداری و حسابرسی از ویژگیهای ذیل نیز برخوردار باشند:
۱ - اعضای شورا باید تثبیت موقعیت و جایگاه قانونی و حرفهای جامعه را بر خود فرض دانسته و در این راه کوشا باشند.
۲ - از توانایی و قابلیتهای لازم برای ایجاد تعامل سازنده و موثر با مراجع و نهادهای تصمیمگیر در دولت برخوردار باشند.
۳ - آشنایی با موقعیت و جایگاه نهادهای حرفهای حسابداری و حسابرسی معتبر در کشورهای توسعهیافته و نهادهای بینالمللی حرفهای و برقراری ارتباط با این نهادها.
۴ - هدف قرار دادن اعتلای موقعیت و جایگاه جامعه حسابداران رسمی ایران نه تنها به عنوان یک نهاد حرفهای قابلاعتماد در کشور بلکه به عنوان یک نهاد حرفهای معتبر در مراجع و نهادهای حقوقی و بینالمللی.
۵ - اولویت دادن منافع عمومی جامعه به منافع فردی و گروهی.
۶ - اعضای شورا باید خو را موظف به پاسخگویی در مقابل جامعه بدانند- لازم است شورای عالی جامعه در طول دوره تصدی خود و در پایان هر یک سال، گزارشی از عملکرد و برنامههای خود را به اطلاع کلیه اعضای جامعه برسانند و در پایان دوره تصدی نیز، گزارش کاملی از عملکرد سه ساله خود را در مجمع عمومی و قبل از برگزاری انتخابات، اعضای جدید ارائه کند. در این مجمع لازم است، قبل از برگزاری انتخابات گزارش و برنامههای پیشنهادی آن برای آینده به مجمع ارائه و به سوالات اعضا پاسخ داده شود.
از اهم برنامههای شورای عالی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱ - جلب مشارکت کلیه اعضای جامعه در تصمیمسازیهای شورا و ایجاد امکان بهرهگیری از نظرات آنان به گونهای که امکان ارتباط مستمر با نهاد جامعه و به خصوص با کمیتههای تخصصی فراهم شود.
۲ - برنامهریزی برای اطلاعرسانی به عموم مردم به منظور ارتقای آگاهی و شناخت عمومی جامعه از حرفه حسابداری و حسابرسی و نقش و اهمیت کار حسابداران رسمی تا جایی که ضرورت مراجعه به حسابداران رسمی به صورت یک فرهنگ عمومی درآید. این امر باید به عنوان یک اقدام مستمر و به شیوههای مناسب و با استفاده از ابزار و تکنولوژی روز به مورد اجرا گذارده شود.
۳ - برقراری ارتباط و تعامل سازنده و موثر با مراجع و نهادهای تصمیمگیر دولت به منظور اعتلا و تثبیت موقعیت و جایگاه قانونی و ایجاد امکان حضور فعال جامعه حسابداران رسمی در عرصههای گوناگون تصمیمگیری و اجرای برنامههای اقتصادی دولت، از جمله:
- در اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و واگذاری فعالیتها و بنگاههای اقتصادی دولت به بخش غیردولتی به عنوان عنصر کارشناسی و معتمد مردم که به گزارشهای مالی واحدها اعتبار میبخشد و مردم با اطمینان به این اعتباردهی در فرآیند برنامههای خصوصیسازی مشارکت خواهند داشت.
- در انجام حسابرسی مالیاتی که جامعه حسابداران رسمی از جایگاه بالایی برخوردار بوده و مرجع تشخیص و تعیین مالیات به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای حکومتی شناخته شده است.
- الزام انجام دستگاههای دولتی و بانکها به رعایت مقررات مربوط به پذیرش صورتهای مالی اشخاص به شرط رسیدگی توسط
حسابداران رسمی
۴ - برقراری ارتباط با مجامع حرفهای و تخصصی بینالمللی و برنامهریزی برای حضور در همایشهای حرفهای بینالمللی- لازم است تمهیداتی اتخاذ شود که زمینه حضور کلیه اعضای علاقهمند و حائز شرایط جامعه در اینگونه همایشها فراهم شود.
۵ - برنامهریزی برای برگزاری همایشهای تخصصی به منظور ارائه آخرین دستاوردهای دانش حرفهای و اشاعه فراگیر کردن معیارها و مبانی حسابداری و حسابرسی روز.
۶ - همکاری، مشارکت و سرمایهگذاری در مراکز تحقیقاتی و آموزشی به منظور تحقیق و توسعه در فنون حسابداری و حسابرسی و بهکارگیری تکنولوژی روز حسابرسی دنیا و ساماندهی علمی و توسعه فنون و شاخههای نوین حسابداری در کشور.
۷ - طرحریزی و استقرار نظام مناسب برای تعیین تعرفهها و بستری مناسب برای ایجاد فضای رقابتی سالم و درخور حرفه به گونهای که از یکطرف ضمن حمایتهای لازم از اعضای جامعه، حقوق و منزلت اعضا را حفظ و از طرف دیگر زمینه رقابت سالم و درخور حرفهای به گونهای که از یک طرف ضمن حمایتهای لازم از اعضای جامعه، حقوق و منزلت اعضا را حفظ و از طرف دیگر زمینه رقابت بر سر قیمت را تا سرحد امکان منتفی سازد.
۸ - تبلیغ و اشاعه فرهنگ حسابدهی و حسابرسی و ترویج شرایطی که زمینهساز الزام دستگاههای دولتی و بنگاههای اقتصادی به انجام حسابرسی صورتهای مالی واحدهایشان باشد.
۹ - برنامهریزی برای حمایت از اعضای جامعه به منظور تقویت و توسعه گستره فعالیتهای حرفهای آنها و ایجاد اطمینان برای تداوم فعالیت.
۱۰ - ساماندهی فعالیتهای حرفهای شاغلان انفرادی عضو جامعه حسابداران رسمی به منظور حمایت و پشتیبانیهای لازم و پیشبرد
امور آنها.
۱۱ - تقویت نظارت بر عملکرد موسسات حسابرسی و حسابداران رسمی عضو جامعه به منظور حفظ توان علمی و اجرایی و ارتقای رفتار شایسته اخلاقی حسابداران رسمی و صیانت از منزلت و جایگاه و اعتبار جامعه.
۱۲ - پیگیری انجام اصلاحات اساسنامه جامعه حسابداران رسمی با تاکید بر موقعیت جامعه به عنوان یک نهاد خودانتظام و تعیین
«مجمع عمومیجامعه» متشکل از کلیه اعضا به عنوان بالاترین رکن جامعه.
* عضو انجمن حسابداران رسمی ایران
ارسال نظر