علی قاسم‌زاده

۱ - شورای‌عالی جامعه حسابداران رسمی نقش بسیار حساس و مهمی در ارتقای استفاده از خدمات حسابرسی در کشور دارد و به طور سیاست‌گذاری و نظارت در جامعه خود انتظام پایه و اساس این فرآیند است. اعضای جامعه ۱۴۷۰ نفرند که از نقطه نظر عضویت در جامعه با عنوان حسابدار رسمی همگی از حقوق مساوی برخوردارند اما عملکرد (محصول) جامعه، خدمات حسابرسی و گزارش‌های حسابرسی نسبت به صورت‌های مالی اشخاص دیگر است که این صورت‌های مالی و گزارش‌های مالی با اعتبار حاصل از حسابرسی ملاک تصمیم‌گیری اشخاص ذی‌نفع، صاحبان سهام، دولت از بابت مالیات بانک‌ها از نظر تسهیلات و غیره قرار می‌گیرند.

۲ - از طرف دیگر تمامی نظارت حرفه‌ای، کنترل کیفیت، اعمال مقررات و نظارت دولتی تماما بر فعالیت خدمات حرفه‌ای اعضا به ترتیب است بنابراین اگرچه یک جامعه ۱۴۷۰ نفره عضو است، اما محور اصلی فعالیت، نظارت، مسوولیت اجتماعی، مسوولیت شخصی، اعتبار و آبروی حرفه‌ای، ضمن پرداخت یک‌درصد حق‌الزحمه مشخص از درآمد تمام بر دوش حسابداران رسمی شاغل جمعا ۷۷۵ نفر حسابرسی بخش خصوصی است. سایر اعضا عبارتند از (الف) ۲۷۸ نفر حسابدار رسمی که اگرچه در سازمان حسابرسی مشغول به کار حسابرسی هستند، اما هیچ‌گونه نظارت حرفه‌ای جامعه بر آنها مترتب نبوده و همانند حسابداران رسمی شاغل مشمول نظارت جامعه و تعهد در مقابل دولت و صاحبکاران و غیره نیستند. اما حضور آنها در شورای‌عالی ضروری است. (ب) ۲۱۷ نفر حسابدار رسمی غیرشاغل که به طور کلی در فعالیت حسابرسی خدمات حرفه‌ای موضوع اساسنامه حضور نداشته و صرفا حق عضویت ثابت در جامعه را پرداخت می‌کنند. اما حضور آنها در شورای‌عالی ضروری است.

۳ - شورای‌عالی جامعه به صورت اکثریت مطلق از هر گروه به طور قطع به صلاح نبوده و یک نوع حکومت اقلیت غیر مشمول بر اکثریت شمول خواهد بود. ضرورت دارد ترکیب مناسبی از اعضای گروه‌های مزبور با تاکید بر اینکه افرادی که در امور ارائه خدمات حرفه‌ای استقلال دارند و در واقع محور اصلی فعالیت جامعه هستند، در سرنوشت خود سهیم باشند.