علی جاویدی

تشکیل شرکت بورس در راستای تفکیک وظایف نظارت و اجرا در بازار سرمایه و سهیم کردن طیف‌های مختلف فعالان بازار سرمایه در فرآیند تشکیل، هدایت و تصمیم‌سازی این بازار هر چند در حد محدود حرکت ارزنده‌ای بود که در سه ماه پایانی سال گذشته صورت گرفت. ولیکن در این مسیر که در ابتدای آن قرار داریم طبیعتا نارسایی‌ها و کمبودهایی وجود خواهد داشت که با گذشت زمان و با تدبیر قابل حل و هدایت به سمت تعالی خواهد بود. هر چند که مدت عملکرد تقریبا ۵/۶ ماهه برای ارزیابی عملکرد شرکت بورس زمان کافی نمی‌باشد لیکن با توجه به همین مدت نیز می‌توان اشاره‌ای کوتاه بر عملکرد این شرکت داشت.

به نظر اینجانب عمده‌ترین تغییرات و اقدامات موثری که در طی این مدت صورت گرفته به صورت خلاصه به شرح زیر قابل بیان است.

۱ - فراهم شدن شرایط پذیرش و عرضه شرکت‌های مشمول اصل ۴۴ به عنوان مهمترین رخداد اقتصادی کشور پس از تشکیل شرکت بورس صورت گرفته که در این راستا عرضه سهام شرکت ملی صنایع مس ایران، فولاد مبارکه اصفهان و ایرالکو قابل توجه می‌باشند.

با توجه به تجربه اول شرکت بورس و نحوه عرضه این سهام می‌توان گفت، عملکرد در این خصوص مناسب بوده هر چند که در عرضه سهام شرکت دیگر (مپنا) اشکالاتی به وجود آمد. شناخت نقاط قوت و ضعف موجود در این عرضه‌ها، همچنین تسریع در فرآیند پذیرش و شفاف‌سازی اطلاعات مربوط به سایر شرکت‌های مشمول این اصل گام موثری در جهت اجرای هر چه بهتر آن و توسعه بازار سرمایه خواهد بود.

۲ - اطلاع‌رسانی و شفاف‌سازی اطلاعات شرکت‌های سرمایه‌پذیر با نظارت و هدایت شرکت بورس بهبود نسبی یافته است و معمولا فاصله زمانی ارسال اطلاعات و ارائه آن به عموم کمتر شده است. در خصوص ماه‌های اخیر به دلیل برگزاری مجامع سالانه شرکت‌ها اقدامات مناسبی در جهت ارائه اطلاعات مربوطه به بازار قبل و بعد از برگزاری مجامع در حال انجام می‌باشد.

۳ - تسریع در امر بازگشایی نمادهای متوقف به ویژه نمادهایی که ماه‌های طولانی در حال توقف بوده‌اند، از اقدامات موثر دیگری در راستای تقویت بازار سرمایه بوده هر چند که در مواردی نیز از سوی شرکت بورس یک نوع شتاب‌زدگی و تعجیل در بازگشایی تعداد کثیر نمادها در یک روز صورت گرفته است.

۴ - برگزاری آزمون‌های تخصصی بازار سرمایه (اصول مقدماتی و تحلیلگری) با شکل جدید با معرفی منابع و سرفصل‌های مورد نظر حرکت مثبتی بوده که بایستی تکمیل شد.

۵ - تلاش در جهت روان شدن معاملات و جلوگیری از قفل شدن بازار از طریق کاهش حجم مبنا و احتمالا حذف آن در صورتی که با دقت و سنجش جوانب همراه باشد، حرکت بسیار مثبتی خواهد بود.

مدیر سرمایه‌گذاری

شرکت سرمایه‌گذاری آتیه اندیشان مس