گروه بورس- بازار سرمایه کشور در آستانه برگزاری جشن‌های پیروزی انقلاب، در انتظار انتشار خبرهای خوش هسته‌ای است.

به گزارش خبرنگار ما، زمان به سالروز چهلمین سال تولد بورس تهران و سالروز پیروزی انقلاب اسلامی نزدیک می‌شود و دکتر محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهور کشورمان پیش از این گفته بود که درباره توسعه فعالیت هسته‌ای کشورمان خبرهای خوش را در این مقطع زمانی اعلام خواهد کرد. هرچه زمان به روز ۲۲بهمن ماه نزدیک می‌شود، گمانه‌زنی رسانه‌ها، درباره محتوای خبر خوش هسته‌ای تقویت شده و هر یک براساس خط مشی خود خبر تایید نشده‌ای را منتشر می‌کنند. سابقه انتشار خبرهایی از این دست نشان می‌دهد که اگرچه به طور عمومی مردم کشورمان از توسعه فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران خشنود شده و از آن استقبال می‌کنند، اما واکنش‌ کشورهای غربی بعد از انتشار اخباری از این دست، تا اندازه‌ای بازار سرمایه را متوجه خود کرده و تصمیم‌گیری معامله‌گران را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.درواقع، واکنش بازار سرمایه به اخبار مربوط به اختلاف میان ایران با غرب به صورت یک حرکت بومرنگی یا دوار است. بازار در رابطه با واکنش‌های غرب به فعالیت هسته‌ای ایران چه در حالت توافق و چه در وضعیت تخاصم، از خود حساسیت بیشتری نشان می‌دهد تا خبرهای هسته‌ای که از مبدا و منابع داخلی ایران منتشر می‌شود.
به هر حال هم‌اکنون بازار اخبار سیاسی از بازار سرمایه پررونق‌تر بوده و بازار سرمایه در کسادی خود متوجه خبرهای خوب و بد عالم سیاست است.از سوی دیگر به طور معمول در هفته‌هایی از سال که شمار تعطیلات، فراتر از یک روز است، ارزش معاملات بازار سرمایه کشور چندان نیست. سرمایه‌گذاران چندان به اخباری که می‌تواند به طور بالقوه بر روند معاملات در بعد از ایام تعطیل اثرگذار باشد، توجه جدی ندارند و حتی آن را دنبال نمی‌کنند. اما به نظر گروه بورس مهمترین اخبار کلان کشور که می‌تواند برای ارزیابی سرمایه‌گذاری حال و آینده در بازار سرمایه پراهمیت فرض شوند، این رویدادها است.
رویداد اول اینکه سخنان آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی در نماز جمعه پایان هفته گذشته در محافل سیاسی، اقتصادی و مالی، بازتاب گسترده‌ای داشت. رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام و مقامات عالی‌رتبه کشور که به طور راهبردی و بلندمدت برای روند تحولات و فعالیت‌های کلان اقتصادی کشور نظر و ارزیابی دارد، به طور معمول مسائل درونی نظام را برای مردم تحلیل می‌کند. وی در نمازجمعه هفته گذشته، وضعیت کشور را از نظر تهدیدهای خارجی عادی نخواند و بر این نکته تاکید کرد که دولت وقت ایالات متحده قصد دارد اقتصاد کشور را تهدید کند.
وی در همین حال بر اتخاذ و تدابیر مناسب برای رویارویی با بحران‌ها تاکید کرد. رویداد دیگر که خبر سیاسی امیدوارکنند، برای بازار سرمایه ارزیابی می‌شود، عبارت است از اجازه ورود ایران به سه نفر از بازرسان آژانس بین‌المللی اتمی. این تصمیم ایران ارسال علامت مثبتی برای تداوم همکاری کشورمان با این نهاد بین‌المللی بود. اما یک خبر دیگر ارسال نامه برخی از سناتورهای آمریکایی به ایران که البته جزئیات بیشتر آن تا این لحظه افشا نشده است، حکایت از این دارد که در ایالات متحده نیز کنش مسوولان و مقامات رسمی که بوش را از هر گونه اقدام شتاب زده علیه ایران برحذر می‌دارند، قابل توجه است.
بعد از پیروزی اخیر دموکرات‌ها در انتخابات مجلسین سنا و کنگره ، تا اندازه‌ای عقلانیت و نیروی کنترل کننده و بازدارندگی بر تصمیم‌های سیاسی و نظامی این کشور مستولی شده است.در همین حین ملاقات ظاهرا اتفاقی محمد خاتمی رییس جمهور سابق کشورمان با جیم کری رقیب دموکرات‌ بوش در انتخابات پیشین آمریکا در مجمع جهانی اقتصاد «داووس» که منجر به یک گفت‌وگوی کوتاه و حمایت «کری» از سخنرانی محمد خاتمی شده است نیز می‌تواند برای فعالان بازار سرمایه قابل تامل باشد.ناگفته نماند که قیمت فلزات و نفت و ارزش بازارهای سهام طی ماه‌های اخیر تا اندازه‌ زیادی تحت تاثیر اخبار روز و انفعالات خاورمیانه بوده است.
بورس تهران نیز به طور غیرمستقیم از نوسان‌های قیمت بازار فلزات ونفت و به طور مستقیم از اخبار خوش هسته‌ای تاثیر می‌پذیرد.در میانه روند تحولات و رویدادهای سیاسی پی‌درپی، می‌توان به سفر رییس شورای عالی امنیت ملی روسیه به ایران و دیدار وی با مقام معظم رهبری و سایر مقام‌های ارشد سیاسی اشاره کرد.رهبر انقلاب در خصوص ایجاد یک سازمان تولید گازی نظیر اوپک با توافق ایران و روسیه که هر دو بیش از50 درصد از ذخایر گاز را در اختیار دارند برای کشورهای اروپایی مصرف‌کننده از حساسیت خاص برخوردار است. همچنین امضای قرارداد فاز 13 و 14 پارس جنوبی در شرایطی که مدتی است شرکت‌های نفتی خارجی در حوزه نفت و گاز قرارداد پراهمیتی امضا نکرده‌اند ،نیز مورد توجه فعالان اقتصادی داخلی و خارجی قرار گرفت.
شرکت نفتی اسپانیایی «رپسول» و هلندی - انگلیسی «شل» قرار جدیدی به ارزش ۵/۱۳میلیارد دلار با شرکت نفت و گاز پارس ایران امضا کرده‌اند. این قرارداد در شرایطی که برخی بر این عقیده‌اند ریسک سیاسی محیط اقتصادی در حال تقویت است، جای تامل است.
آیا شرکت‌هایی نظیر رپسول و شل که برنامه‌ریزی فعالیت و انعقاد قرارداد بزرگ‌شان براساس تماس فشرده با دستگاه دیپلماسی متبوع صورت می‌گیرد، چشم‌انداز اشتباهی از فضای آینده سیاسی ایرانی دارند؟
به هر ترتیب امضای این قرارداد برای فعالان اقتصادی و ایرانیان خارج از کشور پیام خاصی دارد.
آیا تحولی در مناسبات ایران و اروپا رخ داده است؟
با این حال روند تحولات سیاسی ادامه دارد و فعالان بازار سهام در آستانه چهلمین سال تولد بورس و نزدیک شدن به جشن‌های پیروزی انقلاب اسلامی در انتظار اخبار خوش هسته‌ای هستند که رییس جمهور کشورمان پیش از این نوید داده است.