گروه بورس- در شرایطی که بورس اوراق بهادار تهران با رکود نسبی معاملات روبه‌رو است، بانک‌ها و لیزینگ‌ها وضعیت کاملا متفاوتی را تجربه می‌کنند. بانک پارسیان با صف خریدی بیش از ۱۶میلیون سهم به ارزش ۲۳میلیارد ریال، در صدر این گروه قرار دارد و بانک اقتصاد نوین با ۳میلیون متقاضی خرید به ارزش ۵میلیارد ریال در رده بعدی قرار گرفته است. وضعیتی که همچنین برای بانک کارآفرین، لیزینگ ایران و لیزینگ خودرو غدیر نیز وجود دارد.در حقیقت این وضعیت در پی تعدیل پیش‌بینی سود بانک کارآفرین به میزان ۱۵درصد و رشد قیمتی ۵۰درصدی این شرکت در هفته گذشته روی داد.با این حال به عقیده کارشناسان، صنعت بانکداری در ایران دارای نقاط قوت زیادی است.

یکی از این موارد وجود محدودیت عدم صدور مجوز تاسیس بانک جدید خصوصی توسط بانک‌مرکزی است. وضعیتی که باعث می‌شود بانک‌های خصوصی موجود از موقعیت انحصاری برخوردار شوند. از طرف دیگر این موقعیت انحصاری باعث شده است، سازمان‌ها و نهادهایی که سهمی در مدیریت بانک خصوصی فعلی ندارند، برای خرید سهام این شرکت‌ها ترغیب شوند.نقطه قوت دیگر بانک خصوصی، انتشار تداوم رشد نقدینگی در سال‌های آینده است که در عمل به‌دلیل جذابیت نرخ‌های سپرده بانک‌های خصوصی نسبت به بانک‌های دولتی، انتظار رشد حجم سپرده‌ها و به تبع آن تسهیلات این بانک‌ها را سبب می‌شود. در نتیجه سود این بنگاه‌های مالی افزایش می‌یابد.

همچنین پایین بودن درصد سهام شناور آزاد (Free Float) بانک‌ها باعث شده است که در عمل عرضه سهام این شرکت‌ها در بورس محدود شود و سهامداران عرضه را کنترل کنند.

افزون بر تمام این موارد، انتظار برای رشد پیش‌بینی سودهای اعلامی منجر به ایجاد صف‌های خرید برای این شرکت‌ها شده و این مساله برای نوسان‌گیران بازار باعث جذابیت شده است.

اما در طرف مقابل وجود مصوبات دولت و مجلس در رابطه با تک‌نرخی شدن سود تسهیلات بانکی تا پایان برنامه چهارم توسعه و تاکید مجدد وزیر امور اقتصادی و دارایی در مصاحبه هفته گذشته مبنی بر تصمیم دولت به کاهش مجدد سود تسهیلات بانکی، یکی از تهدیدهایی است که در برابر فعالیت شرکت‌های بانکی و لیزینگ‌ها وجود دارد. البته با توجه به انتظار رشد نقدینگی در سال آینده احتمال کاهش نرخ سود تسهیلات در پرده‌ای از ابهام قرار دارد. هر چند بانک‌ها و لیزینگ‌ها طی سال‌جاری نشان دادند که به‌رغم کاهش نرخ سود تسهیلات، از طریق گسترش فعالیت، امکان مقابله با این تهدید و حتی افزایش سود را نیز دارند.

از سوی دیگر به‌دلیل اثرات فزاینده رشد نقدینگی، رشد نرخ تورم و کارا نبودن ابزارهای پولی، بعید به نظر می‌رسد دولت در سرکوب مالی این بار عجله کند.

از دیگر مواردی که بانکداری به عنوان جزیی از بازار سرمایه با آن دست به گریبان است، برخی علامت سوال‌ها در رابطه با مسائل اقتصادی و سیاسی است که به عنوان تهدید یا فرصت می‌تواند برای این شرکت‌ها همانند سایر اجزای بازار سرمایه نقش‌آفرینی کند.

با این حال دید کوتاه‌مدت و میان‌مدت بازار، نسبت به این صنعت ظاهرا مطلوب شد.