دنیای اقتصاد- به گفته صالح‌آبادی، رییس سازمان بورس، مباحث راجع به قطعنامه بر بازار سهام اثری نداشته است.وی توصیه کرد که سهامداران و سرمایه‌گذاران، شرکت‌ها را با توجه به سودآوری و پتانسیل‌های موجود آنها تحلیل کنند و اخبار پیرامونی ملاک تصمیم‌گیری‌ها قرار نگیرد. ارزیابی مثبت رییس سازمان بورس از روزهای آینده بازار

گروه بورس- انتشار گزارش تحلیلی درباره تاثیر قطعی قطعنامه شورای امنیت بر بورس تهران بسیار زود است. اما دیروز شاخص روانی بازار (شاخص کل) ۱۳درصد کاهش داشت که ۵/۱۲ واحد آن به خاطر بازگشایی دو نماد بود. رییس سازمان بورس در اولین مصاحبه خود بعد از صدور قطعنامه، ارزیابی مثبتی از وضعیت بازار در روزهای آینده ارائه کرد.

دکتر صالح‌آبادی می‌گوید: ۴۴۴ میلیارد ریال سهم و حق تقدم در ۱۵ هزار و ۷۰۰ دفعه معامله شد که نشان‌دهنده رشدی قابل ملاحظه بوده است. وی با تاکید بر اینکه مباحث راجع به قطعنامه بر بازار بورس اثری نداشته است، خاطرنشان کرد: «شاخص کل امروز (یکشنبه) ۱۳ واحد منفی بود که ۵/۱۲واحد آن به علت کاهش قیمت سهام پتروشیمی‌خارک گزارش شده است و این سهم در روزهای گذشته و قبل از صدور قطعنامه نیز با صف فروش مواجه بود.» دکتر صالح آبادی تصریح کرد: «بنابراین اوضاع بازار سرمایه بسیار مطلوب است.» وی ادامه داد: با توجه به اینکه دیروز تاثیر قطعنامه مشخص شد، به نظر ما روزهای بعد نیز بازار شرایط خوبی خواهد داشت.» رییس سازمان بورس و اوراق بهادار توصیه می‌کند: «سهامداران و سرمایه‌گذاران شرکت‌ها را با توجه به سودآوری و ‌پتانسیل‌های موجود آنها تحلیل کنند و اخبار پیرامونی ملاک تصمیم‌گیری‌ها قرار نگیرد.»

رویدادهای واقعی را ملاک تصمیم‌گیری قرار دهید

هادی بیدختی، مشاور رییس سازمان بورس نیز ارزیابی یکسان اما گفتار متفاوتی را اظهار داشت: «تاثیر قطعنامه بر بازار با توجه به محتوای آن بیشتر روانی و کوتاه مدت است و هیچ‌گونه تاثیر اقتصادی بر صنایع و شرکت‌های پذیرفته شده ندارد.»

به گزارش روابط عمومی‌و اطلاع‌رسانی بورس، وی با بیان اینکه ممکن است تا آخر وقت معاملات روز یکشنبه «تاثیر این موضوع تمام شود»، تصریح کرد: مساله اصلی این است که رویدادهای واقعی و اطلاعات عملکرد شرکت‌ها مورد توجه قرار گیرد زیرا سهامداران از سرمایه‌گذاری خود انتظار بازده و سود متناسب دارند.» وی خاطرنشان کرد: «بررسی رویدادهای مشابه در گذشته نشان می‌دهد که باید از تصمیم شتابزده اجتناب کرد و منطقی‌تر این است که سهامداران از تحلیل‌های بنیادی در سرمایه گذاری و اصلاح پورتفوی خود استفاده کنند.» بیدختی یادآور شد: «وجود حجم مبنا و دامنه نوسان نیز باعث می‌شود که تاثیر روانی موضوعات سیاسی و پیرامونی بر بازار کاهش یابد.» در همین حال بعد از ساعت پایان مبادلات خبرگزاری فارس که به طور معمول، مواضع همسویی با راهبردهای کلان اقتصادی دارد، گزارش داد که سهامداران روز یکشنبه هوشمندانه رفتار کرده‌اند.

این خبرگزاری گزارش داد، شب شنبه همه سهامداران حقوقی و حقیقی فعال، پیگیر آخرین اخبار و اطلاعات از نشست اعضا شورای امنیت بودند و تمام حواس و توجه خود را معطوف این موضوع کرده بودند تا براساس تحلیل‌های خود و دیگران و هم چنین درجه ریسک‌پذیری و دیدگاه سرمایه‌گذاری نسبت به این قطعنامه واکنش نشان دهند. این رویداد (تصویب قطعنامه شورای امنیت مبنی بر تحریم محدود ایران) در شرایطی رخ داده که سهامداران از حدود سه سال پیش با این موضوع درگیر بودند و شاید در مقاطعی خصوصا نیمه دوم سال ۸۳ با قضیه پرونده هسته‌ای ایران بسیار تند و تیز و غیر منطقی برخورد می‌کردند، اما با توجه به تکرار اخبار منفی، سطح آستانه تحمل و تحلیل فعالان بازار سهام نیز روز به روز افزایش یافت.

قطعنامه تاثیر عمیقی ندارد

مسوول یک گروه تحلیلی بازار سهام هم در گفت‌و‌گو با فارس گفت: «انتظار می‌رفت که این تصمیم و خبر بازار را با شوک منفی مواجه کند و سهامداران جزء با قرار گرفتن در صف فروش سهام برتر هفته گذشته، رفتار هیجانی خود را بروز دهند.» حامد فرمند ادامه داد: «گرچه می‌توان از گردانندگان بازار یعنی متولیان بورس اوراق بهادار، انتظار داشت تا با اطلاع رسانی و حمایت مالی از سهام و متنوع کردن بازار، ‌شرایط را برای حفظ منافع سهامداران جزء آماده کنند، اما راهی هم باید یافت تا سهامداران،‌ خود به منافع خود بیاندیشند.» وی خاطر‌نشان کرد: «در این شرایط، تنها اقدامی‌که می‌توان از آن به عنوان رفتار منطقی نام برد جلوگیری از اقدام شتابزده فعالان در بازار است.» فارس در جمع‌بندی گزارش خود آورد که به هر حال هر چند بر اساس اصل پنجم سرمایه‌گذاری در بازار سهام نمی‌توان هیچ قطعیتی را برای هیچ وضعیتی متصور شد. اما می‌توان گفت در شرایط کنونی که قدرت عمل منطقی فعالان بازار سهام افزایش یافته آنچه بیش از همه مورد توجه واقع خواهد شد، واکنش مقامات داخلی به موضوع تصویب قطعنامه شورای امنیت است. با این حال گروه بورس دنیای اقتصاد، ضمن تایید این واقعیت که سهامداران با دید کوتاه‌مدت معمولا ریسک گریز بوده و کمتر به‌صورت بنیادی با نسبت به سهام وسرمایه‌گذاری خود تصمیم می‌گیرند، اما موضع و سعی وهماهنگی حقوقی‌ها را در حراست از بازار برای روزهای آتی جدی می‌داند. خوش‌بینی رییس سازمان بورس نسبت به رویدادهای آتی بازار قابل تامل است.