مستشاران اروپایی در بورس تهران

مدیر مرکز پژوهش‌ و توسعه سازمان بورس: آنها وقتی از نزدیک تهران را می‌بینند، دیدگاهشان تغییر می‌کند

گروه بورس- مهتاب رحمتعلی، ظاهرا این‌بار سیاستگذاران بورس تهران به این نتیجه رسیده‌اند که با یک قانون هر چند خوب نیز نمی‌توان سرمایه‌گذاران خارجی را برای سرمایه‌گذاری در بورس تهران ترغیب کنند و بهتر است ابتدا با تغییر رویه یعنی با بهره‌گیری از ابزارهای سیاسی و اقتصادی، برای ورود سرمایه‌گذاران خارجی و به ویژه غربی بسترسازی کنند. به نوشته خبرنگار ما، برای اثبات وجود امنیت اقتصادی در تهران و جلب‌نظر دولت‌های غربی، به این منظور بهتر است که رایزنی را از سطح دیپلمات‌های اروپایی آغاز کنند، ازاین‌رو در شرایطی که تهران روابط‌ مطلوبی با دولت‌های اروپایی بر سر فعالیت‌های هسته‌ای ایران ندارد، بورس تهران با یک ابتکار عمل، فاز اقتصادی را از سیاست جدا کرده و دیروز میزبان نمایندگان دولت‌های غربی بوده است.

اگرچه خبری رسمی این دیدار بدون بیان جزئیات لازم منتشر شد، اما ظاهرا تشریح و معرفی بیشتر پتانسیل‌های بورس تهران، دلیل اصلی تصمیم‌گیران بوده است.

گزارش روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی بورس، حکایت از این دارد که این هیات اقتصادی پس از بازدید از تالار معاملات و آشنایی با بازار سرمایه ایران و نحوه اجرای معاملات در یک جلسه پرسش و پاسخ با کارشناسان و مسوولان سازمان شرکت کرده‌اند. در این بازدید کارل هارتل، کلمنز ماچال، سالومه ساعدی و رامین نصرتیان از استرالیا، ایتریچ‌به پل و الکساندر تیلتز از آلمان، امانوئل دبرویز و‌ رامین عمادی از فرانسه، تاپیوتولوانن از فنلاند، لورنزو کیلگون از ایتالیا، ژرون کلدرویز از هلند،‌ اندرو کوردیز از پرتغال، میرشا بونوس از رومانی،‌ ناتالیا المنصور از اسلوونی، ماریا پرز ریبس از اسپانیا، سورن لاندوال از سوئد، لورنا برو و جاکویی مولن از انگلستان میهمان بورس تهران بوده‌اند. مستشاران اقتصادی کشورهای عضو اتحادیه اروپا امروز از سازمان بورس و اوراق بهادار و تالار معاملات دیدن کردند.

در ابتدای این بازدید اطلاعات کلی و تاریخچه بورس کشورمان برای میهمانان خارجی تشریح شد و در ادامه به سوالات آنها درباره بورس اوراق بهادار و مسائل پیرامون آن پاسخ داده شد.بیشتر سوالات مستشاران اقتصادی سفارت‌های اروپایی حاضر در تهران درباره خصوصی‌سازی و روند آن و نیز نحوه سرمایه‌گذاری خارجی در بورس بود که کتاب قانون بازار اوراق بهادار و راهنمای سرمایه‌گذاری خارجی در بورس که به زبان انگلیسی تهیه شده است، به آنها اهدا شد.دکتر علی سعیدی مدیر مرکز پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار و کریم کریمی کارشناس روابط بین‌الملل سازمان ضمن راهنمایی و ارائه توضیحات به میهمانان، به سوالات آنان پاسخ داده‌اند.

مدیر مرکز پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس اوراق بهادار در پایان این دیدار گفت: مهم‌ترین مساله برای سرمایه‌گذاران خارجی روند خصوصی‌سازی و تاثیرگذاری آن است.

وی افزود: سوالات این گروه بیشتر درباره دو محور خصوصی‌سازی و سرمایه‌گذاری خارجی در کشور بود و پرسش‌ها نشان می‌داد که وضعیت اقتصادی و اطلاعات ایران را به‌طور کامل زیر نظر دارند.

دکتر سعیدی تصریح کرد: اطلاعات این‌گونه افراد درباره اقتصاد ایران، بیشتر به واسطه خبرگزاری‌های خارجی تامین می‌شود، اما هنگامی که به‌طور مستقیم فضا را می‌بینند، دیدگاهشان تغییر می‌کند.

مدیر مرکز پژوهش خاطرنشان کرد: نحوه عملیات بازار اوراق بهادار کشورمان، قوانین و مقررات و نیز شاخص‌ها و استانداردهای بازار برای مستشاران اقتصادی کشورهای عضو اتحادیه اروپا غیرمنتظره بود.

دکتر سعیدی با اشاره به این‌که نمایندگان اقتصادی سفارتخانه‌های کشورهای عضو اتحادیه اروپا با ارزیابی بازار برای ایجاد روابط اقتصادی با کشورمان تلاش می‌کنند، یادآور شد: سازمان بورس برای ورود سرمایه‌گذاران خارجی به بازار، آیین‌نامه‌ها و مقررات خاصی تدوین کرده است، ولی ورود این افراد به بازار منوط به شناخت آنها از فضای بازار و مولفه‌های آن و نیز نحوه معرفی ما از نگاه دیگران دارد که برگزاری این دیدار‌ها می‌تواند فضای لازم را ایجاد کند. به نوشته خبرنگار ما، در فضایی که بورس تهران در حال بسترسازی و اجرای قانون جدید و نهادسازی است، برگزاری این برنامه نشان‌دهنده این است که سیاستگذار و مدیر بازار کلان‌نگری را فراموش نکرده است.