تمایل عمومی بازار به سمت رشد کمی
موج بازگشایی نمادها و آزادسازی منابع ادامه دارد
بازار به نقطهای از اعتماد جمعی رسیده است که با بازگشایی نمادها، نگرانی نسبت به کاهش مقطعی ارزش کل و کاهش رقم شاخص کل وجود ندارد.
در واقع لغو توقف نمادها به نوعی تمرین آزادسازی در بازار است. طی هفته گذشته 28نماد و در هفته جاری نیز تاکنون 12نماد بازگشایی شده است. اگر چه نسبت به زمان بازگشایی برخی از نمادها حساسیت وجود دارد، اما با این حال انتظارات عمومی بازار به سمت انجام معاملات روان شکل گرفته است.
در همین رابطه دیروز هادی بیدختی، مشاور ارشد سازمان بورس به شرکت اطلاعرسانی بورس گفت: اطلاعات نمادهای بازگشایی شده یک روز قبل ساعت ۱۰صبح اعلام میشود.
مشاور سازمان بورس اوراق بهادار کشور گفت: اطلاعات شرکتهایی که نمادشان قرار است بازگشایی شود، یک روز قبل بر روی پایگاه اینترنتی سازمان قرار میگیرد.
وی تصریح کرد: نمادها به طور معمول ساعت۱۰ بازگشایی میشود و به این ترتیب به طور طبیعی بین۲ تا ۵/۲ ساعت زمان برای مانور دادن روی یک سهم و اعمال تغییرات روی قیمت آن وجود دارد.
بیدختی درباره علت عدم بازگشایی نمادها در ساعات ابتدایی روز گفت: نمادها زمانی باز میشود که بازار شکل خودش را پیدا کند و حال و هوای طبیعی آن مشخص شود تا در حالی که روند بازار مثبت یا منفی است، تاثیر این نمادها مشخص و تفکیک شده باشد.
وی در ادامه تاکید کرد: تلاش سازمان این است که نمادها سریعتر بازگشایی شود تا ضمن افزایش نقدشوندگی، حجم فعالیت بورس نیز بالا رود، اما همه اینها به شرطی است که حداقل اطلاعات مربوط، در سیستم باشد.
به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد، بازگشایی نمادها در آستانه فعالیت گسترده شرکت بورس در حالی صورت میگیرد که شرکت بورس بر اساس سیاستهای هماهنگ با سازمان بورس، خود را برای تعدیل دامنه نوسان و حجم مبنا آماده میکند.
نصرا... برزنی یک عضو هیات شرکت بورس است. وی گفت: به هر حال باید شرایط برای بازار فراهم شود، البته حجم مبنا یا دامنه نوسان تنها در ایران اعمال نمیشود، در هیچ کجای دنیا به این صورت نیست که تعداد زیادی سهم مورد معامله قرار گیرد و در آخرین لحظه فردی با ۱۰۰ یا هزار سهم قیمت پایانی را به دلخواه خود تغییر دهد، همیشه یک میانگین و حجم مبنا مطرح بوده است.
این کار قبل از تعیین حجم مبنا در بورس ما رواج داشت و قیمت غیرواقعی به بازار القا میشد و همین امر موجبات سوءاستفاده در بازار را فراهم میکرد. حجم مبنا برای پیشگیری از اتفاقات در بازار بود، اما این امکان وجود دارد که به این فرم ادامه پیدا کند، اما قطعا برگشت به حالت قبل نخواهد بود زیرا این امر موجب ارائه تصویر غلط از وضعیت واقعی بازار میشود.
برزنی در ادامه عنوان کرد: روی روش و میزان حجم مبنا مطالعه صورت میگیرد، اگر با اتفاقاتی که قبل از برقراری این سیستم وجود داشته مقایسه کنیم، اصل کار درست است.
غلامرضا اسلامی بیگدلی، درباره دامنه نوسان و حجم مبنا و این که باید تمهیداتی در این زمینه اندیشیده شود، گفت: عملا این شاخصها ناکارآمدی خودشان را در طول چند سال گذشته نشان دادهاند و موجب تقلب در شرکتها شدهاند، اگر لازم باشد به این ابزارها متوسل میشویم در حالی که از انجام این کارها چندان راضی نبوده و معتقدیم همه چیز باید صادقانه انجام شود.
وی حجم مبنا و دامنه نوسان را روشهای منطقی و معقولانه ندانست و گفت: قوانینی وضع میشود که چون در عمل کار را با مشکل مواجه میکند اما سعی میکنیم، از همان ابزارها استفاده کنیم، بنابراین کار صحیحی نیست که مردم را وادار به انجام کار متقلبانه کنیم.
به نوشته خبرنگار ما اگرچه عوامل بازار بر این باورند که لغو مکانیزمهای کنترلی باعث روانی معاملات بازار میشود اما سازمان بورس، بر اساس وظایف حاکمیتی حراست از محیط بازار را مقدم میشمارد.
ارسال نظر