وضعیت «خارج بورسیها» در گفتوگو با تحلیلگران
فقر اطلاعات در اوج بازدهی
گروه بورس، زهرا مجتهد - سازمان بورس بر بازار فرا بورسی(otcها) نظارت میکند. مطابق قانون جدید بازار سرمایه سازمان مکلف است تا با تحتکنترل قرار دادن شرکتهای فرابورسی نظام حاکم بر این قبیل شرکتها را قانومند سازد. محمدرضا رهبر، یکی از کارگزاران بورس اوراق بهادار با اشاره به اینکه شرکتهای خارج از بورس در قانون جدید بورس تعریف شدهاند، گفت: در قانون جدید، بازارهای خارج از بورس نیز دیده شده، از آنجایی که معاملات در این بازارها بر پایه مذاکرات است، مطابق قانون شرکتها برای فعالیت باید از بورس مجوز داشته باشند.
وی افزود: در حال حاضر معاملات این گونه سهام به طور غیررسمی انجام میشوند، این در حالی است که اکنون متقاضیان راهاندازی این بورسها و نهادهای مالی بر اساس ماده ۲۸ قانون، باید در خواست خود را نزد سازمان بورس به ثبت رسانند. رهبر ادامه داد: فعالیت این شرکتها تحتنظارت بورس خواهد بود و صلاحیت مدیران و امضای شرکت نیز از سوی سازمان مورد تایید قرار میگیرد.
وی در خصوص اطلاعرسانی شرکتهای خارج از بورس تصریح کرد: تاکنون چون هیچ نظارتی بر این شرکتها وجود نداشت و تنها قانون تجارت، چارچوب هدایتگر این شرکتها بود، از این رو شرکتهای فرابورسی ملزم به اطلاعرسانی نبودند.
یکی دیگر از کارگزاران بورس اوراق بهادار از تشکیل بورس دوم تا پایان سال ۸۵ خبر داد و گفت: مطابق برنامههای سازمان شرکتهای سهامی عامی که در بورس اول پذیرفته نشدهاند با راهاندازی بورس دوم (otc) به سمت بورس دوم هدایت میشوند. حسین خرازی افزود: این بازار که به صورت متشکل و تحت نظارت بورس عمل خواهد کرد، پس از فعال شدن otcها، از حجم معاملات بالایی برخوردار خواهند بود.
وی خاطرنشان کرد: هزینههای معاملات که در بورس اول وجود دارد، در بورس دوم نیست. بنابراین گردش خرید و فروش سهام در بورس دوم در ارقام بالا صورت میگیرد.
خرازی در خصوص اطلاعرسانی شرکتهای فرابورسی تصریح کرد: طبق مصوبات بورس تولید اطلاعات و اطلاعرسانی برعهده شرکت است، توزیع اطلاعات را شرکت بورس انجام میدهد و کنترل و نظارت بر عملکرد تمامی اینها را سازمان بورس برعهده دارد.
از سویی یکی از فعالان در بازارهای غیر متشکل فرا بورسی نیز با اشاره به این مطلب که سیستم معاملات که در سهام خارج از بورس قانونمند نیست، گفت: به دلیل اینکه اکثر سهامداران این شرکتها، بانکها و شرکتهای بزرگ هستند، از اینرو اطلاعرسانی بهطور گسترده را برای خود الزام نمیدانند.
یا سرکارگری افزود: سهامداران این شرکتها اغلب حرفهای نیستند از طرفی این سهامداران با دید بلندمدت بر سهام خارج از بورسی سرمایهگذاری میکنند. به همین دلیل نقدشوندگی سهام بسیار پایین است. اگرچه به تازگی خرید و فروش روزانه نیز در این مجموعه باب شده است. این کارشناس پیشبینی کرد که تا ده سال آینده به طور قطع عموم افراد ناگزیرند که یا سهامدار باشند و یا اینکه سهام شرکت آنها در بورس معامله شود.
وی معتقد است که فضای فعلی بازار برای جذب سهام شرکتهای خارج از بورس مناسب نیست به طوری که شاهد هستیم که درخواست پذیرش برخی از این شرکتها پذیرفته شده و برخی روی تابلوی پذیرش هستند، اما قیمت نخوردهاند.
کارگری خاطرنشان کرد: در شرایطی باید وارد بورس شوند که حتما قانون جدید بازار سرمایه از تولد این سهام در بورس آنها را قانونمند سازد.
ارسال نظر