گروه بورس‌ـ اعظم شریفی: ارزش تقاضای خرید روز گذشته سازمان بورس اوراق بهادار تهران، بالغ بر ۴۶۰میلیارد و ۲۴۴میلیون ریال و بیش از ۲/۱برابر معاملات انجام شده بود. به گزارش خبرنگار ما،‌ روز گذشته ارزش کل معاملات انجام شده بورس که در آن سهام ۱۵۹شرکت دادوستد شد به ۳۶۷میلیارد و ۴۳میلیون ریال رسید. در این روز پتروشیمی اراک بیشترین صف خرید را داشت. ارزش تقاضای خرید پتروشیمی اراک ۸۱میلیارد و ۱۵۷میلیون ریال بود که ۱۴برابر کل معاملات انجام شده این سهم بود، چرا که دیروز ارزش معاملات این سهم تنها به پنج‌میلیارد و ۸۴۷میلیون ریال رسید.

ایران‌خودرو نیز در رده دوم بیشترین تقاضای خرید قرار داشت. ارزش تقاضای خرید این سهم مبلغ ۳۸میلیارد و ۳۰۶میلیون ریال بود که ۴۷برابر بیشتر از معامله ۸۰۸ میلیون ریالی ایران‌خودرو در روز گذشته شد. و به همین ترتیب چادرملو، لوله و تجهیزات سدید، سرمایه‌گذاری بازنشستگی و پتروشیمی اصفهان در رده‌های بعدی بیشترین تقاضای خرید قرار گرفته‌اند.

این وضعیتی است که در روزهای اخیر بازار بورس اوراق بهادار تهران با آن مواجه شده است. رسیدن قیمت‌ها به میزانی که باعث جذاب شدن قیمت‌ها برای خریداران شده است از یک سو و عدم تمایل سهامداران عمده به عرضه سهام از سوی دیگر در به وجود آمدن صفوف خرید برای سهام مختلف موثر بوده است.

عباسعلی حقانی‌نسب، مدیر کارگزاری آگاه بهبود وضعیت بازار را که متاثر از اوضاع سیاسی حاکم‌بر جامعه است، از جمله مهم‌ترین دلائل ایجاد صف‌های خرید در چند روز اخیر عنوان کرد و گفت: با فعال‌تر شدن شرکت‌های سرمایه‌گذاری و سهامداران جزء، حجم نقدینگی موجود در بازار سرمایه و به دنبال آن تقاضا برای خرید سهام مختلف افزایش پیدا کرده است.

وی خاطرنشان کرد: روند کاهش قیمت‌ها که از سال گذشته آغاز شده بود، باعث شده است که در حال حاضر قیمت‌ها از جذابیت خاصی برای خریداران برخوردار باشد.

با توجه به افزایش تقاضای خرید برای سهام مختلف سازمان بورس سعی دارد با استفاده از دامنه نوسان، برای رشد غیرمنطقی قیمت‌ها محدودیت ایجاد کند.

حقانی‌نسب یادآور شد: حرکت‌های افزایشی و کاهشی قیمت سهام در بازار باعث می‌شود، بعضی شرکت‌ها که از قیمت تعادل خود فاصله گرفته‌اند، متناسب با حجم مبنا معامله شده، به قیمت تعادلی خود بازگردند.این کارگزار ادامه داد: وقتی بازار بعد از مدت‌ها رکود، یکباره رونق می‌گیرد، باعث می‌شود خیلی از شرکت‌ها به خصوص سرمایه‌گذاری‌ها، احساس کنند با عرضه سهم، بخشی از منافع خود را از دست خواهند داد چرا که آنها این سهام را در مقطعی از زمان در قیمت‌های بالاتری خریداری کرده‌اند.

وی تاکید کرد: به این ترتیب با وجود صف خرید و تقاضا برای سهام مزبور، این شرکت‌ها به عنوان سهامدار عمده، تمایلی برای عرضه سهام مورد تقاضا ندارند، چرا که به دلیل بهای تمام‌شده بالاتر این سهام برای شرکت‌های سرمایه‌گذاری، آنها همچنان در صورت‌های مالی خود در وضعیت زیان‌ده هستند.

حقانی‌نسب با اشاره به اینکه در این فضا، معاملات سهام شرکت‌ها نیز تحت‌تاثیر قرار می‌گیرند، گفت: در این شرایط قیمت سهام مختلف دیرتر از معمول به حالت تعادلی خواهد رسید و تعداد شرکت‌هایی که در این بازار معاملات روانی دارند از ۲۰شرکت تجاوز نمی‌کنند.

این کارگزار با اشاره به اینکه صف خرید، موجب تشدید تقاضا خواهد شد، گفت: بسیاری از سهامداران بدون داشتن تحلیل مناسب از شرایط بازار و سهام مختلف با مشاهده صف‌های خرید در صفوف خرید می‌نشینند. غافل از اینکه هنگام برگشت بازار، صف‌های تقاضا به فروش تبدیل خواهند شد.

وی یادآور شد: البته با وجود محدود بودن دامنه نوسان، ریسک زیان در سهم‌های مختلف کاهش یافته است، ولی وجود صف‌های خرید و تقاضا یا برعکس، علامت مطلوبی برای بازار سرمایه نیست.

حقانی‌نسب مناسب‌ترین راه‌حل در این مقطع زمانی را افزایش میزان سهام شناور آزاد و حجم عرضه از سوی شرکت‌ها عنوان کرد و گفت: اما عرضه سهم ما همیشه به دلیل کوچک بودن بازار با مشکل مواجه است.

به این ترتیب ابتدا باید بازار وسعت لازم را پیدا کند تا به دنبال آن عرضه سهم افزایش یابد تا در آینده شاهد قیمت‌های کاذب چه در زمان رونق بازار و چه در زمان رکود نباشیم.

همچنین مدیرعامل کارگزاری امین نوین با بیان اینکه بازار در حال حاضر متعادل نیست، گفت: در کفه خرید، تقاضای خرید بیشتر از فروش است یا در کفه فروش، تقاضای فروش بیشتر از خرید است.

زرگانی‌نژاد افزود: در چند روز اخیر با تشکیل صفوف متعدد خرید برای سهام با بازاری روبه‌رو هستیم که در عرضه سهم عدم تعادل دارد.

وی علت عمده به وجود آمدن این وضعیت را قیمت کنونی سهام دانست و گفت: در حال حاضر که خریداران به شدت تقاضای خرید دارند، فروشندگان قیمت‌ها را برای عرضه سهام مناسب نمی‌دانند و انتظار دارند تا در روزهای آینده، سهام خود را در قیمت‌های بالاتر عرضه کنند.

زرگانی‌نژاد تاکید کرد: دقیقا همین اتفاق در مورد صف‌های فروش پیش می‌آید، چرا که در آن حالت خریدار با توجه به اینکه قضاوت کاهش قیمت‌ها را دارد از خرید سهام در قیمت‌های بالاتر خودداری می‌کند تا با کاهش قیمت‌ها، سهام مورد نیاز را خریداری ‌کند. مدیر کارگزاری امین‌نوین خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط مثبت حاکم بر بازار، سهامداران عمده پیش‌بینی قیمت‌های بالاتری را در روزهای آینده دارند، به این ترتیب در حال حاضر تمایل به عرضه ندارند.

زرگانی‌نژاد با بیان اینکه وجود صف‌های خرید، نمود خوبی در بازار نیست، گفت: عدم آشنایی عده‌ای از سهامداران، صفوف تقاضای خرید را تشدید می‌کند. چرا که سرمایه‌گذاران مختلف با گرایش‌‌های مختلف در بازار هستند و بنابراین تشخیص برآیند بازار بر این است که روی یک سهمی اقدام به خرید یا فروش کنند.