مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری «سمند»: به خریدار تخفیف نمی‌دهیم گروه بورس ـ پیش‌بینی می‌شد که مجموع گزارش‌ها، اخبار و تحلیل‌ها و پیگیری خبری ما درباره انجام «معامله بزرگ» درون بورس بدون بازتاب نباشد. ما روز چهارشنبه خبری درج کردیم مبنی بر اینکه ایران‌خودرو به خریدار سهام بانک پارسیان ۱۰۵میلیارد ریال تخفیف می‌دهد اما مجری عرضه سهام چنین اعتقادی ندارد.

از این رو آخرین وضعیت و جزئیات عرضه ۸/ ۲۸ درصدی سهام بانک پارسیان از سوی ایران‌خودرو در گفت‌وگوی «علی شیخی» مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری و سمند با خبرنگار ما تشریح شد.

وی می‌گوید: «ما به خریدار تخفیف نمی‌دهیم»

مهندس شیخی گفت: شما در روز چهارشنبه هفته قبل در تیتر خبر خود آورده‌اید که ایران‌خودرو ۱۰۵میلیارد ریال به خریداران سهام بانک پارسیان تخفیف می‌دهد، اما تخفیف به معنای رایج و مصطلح آن در کار نیست، بلکه تفاوت و اختلاف تنها به انتخاب و اتخاذ روش قیمت‌گذاری و اعلان قیمت پایه بر می‌گردد. به طور معمول «قیمت پایه» سهام را می‌توان به دو روش نقدی و نقدی به علاوه بهره اقساط آن، اعلام کرد. در روش اول، قیمت پایه به صورت تمام نقدی اعلام می‌شود، حال چنانچه قیمت پایه بخواهد به صورت اقساط پرداخت شود، بهره دوره اقساط به آن اضافه می‌شود. در روش دوم، قیمت پایه اعلان شده همزمان شامل قیمت پایه نقدی به علاوه بهره دوره اقساط است. به عبارتی از قبل به آن بهره اقساط اضافه شده است. حال چنانچه قیمت پایه بخواهد به صورت نقد پرداخت شود باید بهره اضافه شده به آن، کسر شود که در اصطلاح تخفیف داده می‌شود.

وی ادامه داد: در روش اول، درآمد ناشی از بهره (مشمول مالیات) عاید فروشنده می‌شود. در روش دوم در عوض درآمد بهره، سود سرمایه‌ای بیشتر (Capital Gian) و معافیت مالیاتی عاید فروشنده می‌شود. اتخاذ هر دو روش در «اصل» قیمت پایه تفاوتی به همراه نخواهد داشت. اما در فرع و مزایای جانبی آن تفاوت‌هایی وجود دارد. بنابراین انتخاب یکی از روش‌های دوگانه فوق به تمایل و ترجیحات فروشنده بستگی دارد.

وی اضافه کرد: یعنی ما برای خرید نقدی و بهره اقساط قیمت هر سهم ۲۰۴۰ریال را اعلام کردیم اما در این قیمت، هزینه تنزیل و ضمانتنامه نیز مستتر است. حال اگر خریداری به روش نقدی حاضر به خرید سهام است. قیمت هر سهم حدود ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۰ریال است. در واقع علت بالا بودن این قیمت، ۵/۴درصد هزینه بهره تامین ضمانتنامه است و این تخفیف به اصطلاح رایج نیست.

شیخی در پاسخ به این سوال که چرا تاکنون اطلاع‌رسانی دقیق درباره این معامله صورت نگرفته است؟ گفت: همان‌طور که ملاحظه می‌کنید این معامله یک دادوستد و جابه‌جایی بلوک عادی در بازار نیست و تا تمام زوایای تصمیم‌گیری آن مشخص نشود، امکان اطلاع‌رسانی دقیق وجود ندارد. توافق‌های اولیه باید صورت می‌گرفت، قیمت باید مشخص می‌شد و سپس اطلاع‌رسانی صورت می‌گرفت. بدیهی است که این یک معامله بزرگ اقتصادی است و اطلاع‌رسانی باید دقیق و بدون حاشیه‌ صورت گیرد.

وی در پاسخ به اینکه مشتریان یا خریداران چه کسانی هستند؟ گفت: «هنوز مشخص نیست و باید تا روز معامله، صبر کرد.» خبرنگار ما سوال کرد که آیا صحیح است که سرمایه‌گذاران عرب تصمیم به خرید سهم شما در بانک پارسیان دارند؟ «شیخی» پاسخ داد: «بله یک گروه بانکدار عربی تمایل و اشتیاق به خرید داشتند، اما به دلیل محدودت مالکیت سهام افراد خارجی مندرج قانون سرمایه‌گذاری خارجی و مقررات بورس، این امکان حاصل نشد. هیچ فرد حقیقی و حقوقی امکان خرید بیش از ۱۰درصد سهام بانک‌ها را ندارد، از این رو برای چنین نقل و انتقال مهمی باید قانون اصلاح شود که این هم امکان‌پذیر نبود.» وی افزود: «گروه‌هایی از سرمایه‌گذاران داخلی که در بخش خصوصی واقعی حضور دارند، تمایل جدی خود را برای خرید ۸/۲۸درصد سهام ما در بانک پارسیان نشان دادند.»

خبرنگار ما پرسید که مطمئن هستید آنها فعالان بخش دولتی یا شبه‌دولتی و بنگاه‌های تابعه نیستند. وی پاسخ داد: «آنچه ما مطمئن هستیم این است که سرمایه‌گذاران و صنعتگران بخش خصوصی هستند. چون یکی از اهداف واقعی واگذاری سهام نیز در راستای سیاست‌های جدید دولت محترم، حمایت از بخش خصوصی و کاهش تصدیگری است. حال ممکن است خریداری ابتدا خود را فعال بخش خصوصی جلوه کند، اما بخش خصوصی نباشد.»

خبرنگار ما از وی پرسید: «چرا شما در شرایط معامله، برای انجام دادوستد ۶۰۰میلیارد ریال پیش پرداخت تعیین کردید؟»

مدیرعامل سرمایه‌گذاری سمند گفت: «این پیش پرداخت نیست، بلکه خریدار در روز انجام معامله ۶۰۰میلیارد ریال پرداخت کرده و مابقی ثمن را طبق سایر شرایط معامله می‌پردازد.این طور نیست که این پول نزد ما می‌ماند، خریدار وقتی نزد کارگزاری دستور خرید می‌گذارد این مبلغ را روز انجام معامله می‌پردازد.

ما مجبور هستیم که طرف خود را بشناسیم وگرنه هر فردی می‌تواند بدون آن که توانایی خرید داشته باشد، خود را متقاضی فرض کند.

خبرنگار ما از مهندس «شیخی» سوال کرد که ایران‌خودرو از محل فروش این میزان چه اهدافی را دنبال می‌کند؟

وی می‌گوید: اثرات واگذاری این میزان سهم در کوتاه مدت یعنی در سال ۸۵ و در بلندمدت برای بنگاه‌ بزرگی مثل ایران خودرو متفاوت است.نکته اول این که از محل فروش میزان سهام، حدود سه هزار میلیارد ریال منابع عاید شرکت خواهد شد. یک جریان نقدینگی به این میزان نخست باعث تقویت و افزایش سرمایه شرکت‌ها در بورس می‌شود.

دوم این که با حمایت از سهم‌ها زمینه واگذاری سهام سایر شرکت‌های زیرمجموعه گروه را فراهم می‌سازد.

سوم این که باعث تقویت خالص ارزش دارایی شرکت‌ها به ویژه سرمایه‌گذاری ما می‌شود. وی ادامه داد: شرکت سرمایه‌گذاری سمند در شرف ورود به بورس است و این معامله در تقویت NAV و ورود ما به بورس با شرایط مطلوب بسیار موثر است و از محل واگذاری آن هم «سمند» و هم ایران‌خودرو بهره خواهند برد.

وی در ادامه راهبردهای مالی ترسیم شده «سمند» برای انجام این معامله گفت: این معامله منجر به رشد و تقویت ارزش سایر پرتفوی‌ها که در ترکیب خود سهام شرکت‌های تاثیرپذیر ایران خودرو را دارند، خواهد شد.

شیخی چند بار تاکید می‌کند: ما از انجام این معامله به هیچ وجه به دنبال رشد پیش‌بینی سود (EPS) شرکت ایران خودرو نیستم، چون که بازار خود به این سهم اعتقاد و اعتماد دارد. بلکه در بلندمدت اصلاح ساختار سرمایه و کاهش هزینه‌های مالی شرکت را دنبال می‌کنیم.

وی تصمیم ایران خودرو را به طور کامل اقتصادی توصیف کرد و گفت: تامین منابع جدید برای جایگزین کردن منابع ارزان قیمت به جای پرداخت هزینه هنگفت مالی ناشی از تعهدات مالی به بانک‌ها یکی دیگر از اهداف شرکت است. وقتی سود وام بانکی بالای ۲۰ درصد است، هیچ منطقی تایید نمی‌کند که تسهیلات با نرخ ۱۴درصد جایگزین نشود.»

شیخی ادامه داد: «اثر سودآوری، کاهش هزینه‌ها، اصلاح ساختار مالی یک دستاورد و نتیجه مطلوب دیگر نیز برای ایران خودرو دارد و آن این است که یک نوع خوش‌بینی در بانک‌ها برای پرداخت وام با نرخ‌های تعدیل شده به وجود آمده و ایران خودرو می‌تواند با شرایط آسان‌تری منابع جدید بانکی را دریافت کند.» وی ادامه داد: استدلال‌های منطقی و محکمی برای عرضه سهام وجود دارد.

چون که از محل این واگذاری منابع جدیدی به ویژه از محل رشد ارزش سهام، وارد شرکت می‌شود. وی در همین حال سهام بانک‌ پارسیان را بسیار مطلوب و راهبردی توصیف کرد و گفت: بانک پارسیان بزرگ‌ترین بانک خصوصی کشور است و واگذاری حدود ۳۰درصد از سهام مدیریتی این بانک که حدود ۲/۱میلیون نفر سپرده‌گذار دارد قابل توجه است. بنابراین این گونه نبوده است که ما فقط برای رشد EPS خود حاضر باشیم از صنعت نوپا و سودآوری که برای ما ارزش بالا (PRIMUIM) داشته است، از آن خارج شویم.»