فارس- با عرضه ۵‌درصد از سهام شرکت ایرالکو در تاریخ ۱۳ خرداد و واگذاری سومین شرکت مشمول صدر اصل ۴۴ قانون اساسی روند اجرای این اصل در سال ۸۶ پیگیری می‌شود. اجرای بند «ج» اصل ۴۴ قانون اساسی در حالی در اوایل سال گذشته به دولت ابلاغ شد که در بهمن و اسفند ۸۵ با واگذاری سهام دو شرکت ملی مس و فولاد مبارکه بخشی از این ابلاغیه مهم به اجرا درآمد.

روند اجرایی این اصل در حالی با گذشت بیش از ۲ ماه از سال ۸۶ مسکوت مانده بود که با واگذاری ۵‌درصد از سهام ایرالکو (سومین شرکت مشمول صدر اصل ۴۴ و اولین شرکت قابل واگذاری در سال جدید) قطار خصوصی‌سازی به حرکت درخواهد آمد.

براساس تصمیم مسوولان سازمان خصوصی‌سازی و بورس و همچنین شرکت سهامی‌‌بورس روز یکشنبه هفته آینده و بعد از برگزاری جلسه معارفه شرکت ایرالکو ( که فردا برگزار می‌شود) ۵‌درصد معادل ۸‌میلیون و ۲۵۰‌هزار برگ سهم این شرکت فعال در صنعت فلزات در تالار فرعی معاملات بازار سهام توسط شرکت کارگزاری بانک صنعت و معدن جهت کشف قیمت عرضه خواهد شد.

مشخصات ایرالکو

شرکت آلومینیوم ایران (ایرالکو) در حالی آخرین سود هر سهم را برای دوره مالی سال ۸۶ به مبلغ ۴۰۰۷ ریال اعلام کرده که این شرکت در سال مالی ۸۵ از ۱۹۷ تومان سود اعلامی‌‌مبلغ ۱۷۱ تومان (معادل ۸۷) را پوشش داده که بنابر تصمیم هیات مدیره ۱۰‌درصد از سود قابل تقسیم سال ۸۵ بین سهامداران تقسیم خواهد شد.

آخرین سرمایه این شرکت حاضر در صنعت فلزات در حالی ۵/۱۶ میلیارد تومان است که این شرکت در سال ۱۳۴۶ به ثبت و در سال ۵۱ به بهره‌برداری رسیده است.

هیات مدیره این شرکت در تاریخ ۱۹/۱۰/۸۵ با تغییراتی مواجه شد و طی آن علی پالیزادار از سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی به عنوان رییس هیات مدیره و مرتضی مرجانی از شرکت ملی فولاد به عنوان مدیرعامل و نایب رییس هیات مدیره معرفی شدند.

حسن شریف از شرکت تولید مواد معدنی و اسدا... فرشاد و غلامحسن محمدی از شرکت‌های احداث صنعت و ملی مس از دیگر اعضا هیات مدیره ایرالکو هستند.

با توجه به نیاز آلومینیوم به انرژی می‌‌توان گفت صنعت آلومینیوم در جایگاه نخست صنایع انرژی بر، قرار دارد که این امر منجر شده است تا مناطقی از جهان که از ویژگی تجمع و فراوانی یا نسبتا ارزان‌تر بودن بهای انرژی برخوردار باشند، به قطب های جدید تولید آلومینیوم اولیه در جهان تبدیل شده یا در حال تبدیل هستند.

با توجه به ویژگی ایران، انتظار تبدیل شدن کشور به یکی از مراکز اصلی تولید آلومینیوم در منطقه بسیار بجا است ولی از آنجا که در سال های اخیر سهم جهانی تولید آلومینیوم اولیه حدود حداکثر ۷/۰‌درصد بوده است، باید به سرعت به سمت توسعه و رشد بیشتر صنعت آلومینیوم اولیه در کشور حرکت کرد.

قطعا تولید ۲۳۰‌هزار تن فعلی کشور، شاخص مناسبی به خصوص در مقایسه با ظرفیت کشورهای بحرین و امارات و تولید ۳۱‌میلیون تنی آلومینیوم در جهان نیست. در برنامه چهارم توسعه سیاست افزایش سریع تولید آلومینیوم مدنظر قرار گرفته و باید به اهداف مورد نظر دست یافت.

بر اساس سند راهبرد توسعه صنعتی و نیز طرح جامع آلومینیوم کشور، برای دستیابی به موقعیت و جایگاه نسبتا مناسب در منطقه، برای افزایش ظرفیت آلومینیوم هدف‌گذاری کمی‌‌شده است. مجموع هدف‌گذاری در انتهای برنامه چهارم (سال ۸۸)، ظرفیت یک‌میلیون تن است.

از این مقدار ۶۹۰هزار تن با عاملیت یا مشارکت ایمیدرو و ۳۱۰‌هزار تن توسط بخش خصوصی محقق خواهد شد.

لازم به ذکر است که ۶۹۰‌هزار تن بدون احتساب خط قدیم (فعلی) ایرالکو به ظرفیت ۱۲۰‌هزار تن در نظر گرفته شده که در واقع فقط شامل خط ۱۱۰‌هزار تنی المهدی است، یعنی ایمیدرو باید به تنهایی با مشارکت بخش خصوصی، ۵۸۰‌هزار تن ظرفیت جدید ایجاد کند.

بر اساس تصمیم اتخاذ شده در دوره وزارت قبل، خط جدید ایرالکو قرار است با استفاده از منابع و درآمدهای داخلی این شرکت تامین اعتبار شود. در آن زمان آلومینا ۲۵۰ دلار بر تن بود، اما در زمان گشایش LC تا زمان تحقق شدن آن حدود ۱۶ ماه طول کشید که به علت سیر مراحل ترک تشریفات مناقصه و سایر مراحل اداری و بانکی بود.

در انتهای این مدت، قیمت آلومینا به ۵۰۰ دلار در هر تن می‌‌رسد و ایرالکو قادر به ادامه طرح نمی‌‌شود ولی پس از دیدار مقام وزارت از ایرالکو و دستور ایشان برای حل مشکل، ایمیدرو با تقبل هزینه طرح ادامه آن را ممکن می‌‌سازد و از دی ماه ۸۴ تاکنون طرح سیر عادی خود را طی کرده است.

گفتنی است که روز چهارشنبه نهم خرداد ماه سال جاری، ساعت ۱۵ الی ۱۷ جلسه‌ای با حضور مدیران شرکت در مجموعه فرهنگی ورزشی تلاش واقع در چهار راه پارک وی برگزار شود که آماده پاسخگویی به سوالات فعالان در زمینه عملکرد شرکت می‌‌باشند.