ناصر بیک
ارزیابی و واگذاری سهام شرکت‌های مخابراتی باید با در نظر گرفتن شرایط متعددی مورد توجه قرار گیرد. کارشناسان سازمان بورس، خصوصی‌سازی، جامعه حسابداران رسمی ایرن، انجمن حسابداری ایران، انجمن حسابداران خبره ایران و وزارت ارتباطات می‌توانند در مورد این مساله به اظهارنظرهای دقیق و کارشناسی بپردازند.

مواردی که در مورد واگذاری سهام شرکت‌های مخابراتی، می‌توانند مورد بررسی قرار گیرند گوناگون و متنوع هستند ولی به بررسی اجمالی چند مورد مهم می‌پردازیم.
در وهله اول تایید اساسنامه شرکت‌های سهامی عام مخابرات ایران در کنار سایر شرکت‌های مخابراتی می‌‌تواند اهرم قانونی لازم را برای تحقق اهداف پیش‌بینی شده فراهم سازد.
در مرحله بعد توجه ویژه به بخش تجزیه و تحلیل ساختارها و پیکره‌های صورت‌های مالی بسیار ضروری است.
کما اینکه بررسی ساختارهای موثر دیگر از جمله (نیروی انسانی، مسائل فنی موثر و غیره) در ردیف‌های بعد باید مورد بررسی قرار گیرد.
باید توجه داشته باشیم که تعیین دقیق مطالبات و تعهدات شرکت‌های مخابراتی برای رسیدن به ساختار منسجم از نیازهای اولیه است.
همچنین تعیین تکلیف مطالبات و دیون دولتی مربوط به آن باید در راس برنامه‌های اصلاحی مخابرات قرار گیرد.
در مرحله ورود سهام به بورس پیشنهاد می‌شود که واگذاری شرکت‌ مخابرات به صورت جزیی و با مرور زمان انجام پذیرد. فراموش نشود که حفظ حقوق پرسنل مخابرات و تعیین دقیق حق و حقوق آنها نباید مغفول بماند.
به این منظور می‌توان در واگذاری سهام مخابرات برای کلیه کارکنان و بازنشستگان وزارت ارتباطات اولویت در نظر گرفت.
این اولویت هم در بخش واگذاری اولیه سهام و هم در خرید حق تقدم می‌تواند نمود عینی پیدا کند. در کنار توجه ویژه به کارکنان، حقوق مشترکین و استفاده‌کنندگان از خدمات مخابراتی هم می‌تواند با برنامه‌ریزی تامین شود.
اولویت‌دهی برای واگذاری قسمتی از سهام به کلیه مشترکان با لحاظ کردن ارزش افزوده سپرده و ودیعه آنها یکی از راه‌های پیشنهادی است.
برای تکمیل شدن این پیشنهاد می‌توان خرید حق تقدم را نیز لحاظ کرد.
برای سرمایه‌گذاران قبلی صنعت مخابرات، متخصصان و دانش‌آموختگان هم می‌توان اولویت واگذاری سهام قائل شد.
حسابدار رسمی