۳ استدلال کارشناسان برای تبدیل ودایع مخابرات به سهام
کمیته واگذاری شرکت مخابرات: چون مشترکان از نرخ مکالمات یارانهای استفاده کردهاند، چنانچه ودایع و نرخ مکالمات مشترکان به نرخ روز ارزیابی شود، مخابرات طلبکار هم میشود. گروه بورس- بسیاری از کارشناسان بر این باورند که تبدیل ودیعه مشترکان مخابرات به سهم، بهترین راهحل خصوصیسازی این شرکت است.
استدلال این گروه از کارشناسان این است که حدود ۴هزار میلیارد تومان ودیعه مشترکان نزد مخابرات قرار دارد. حال مردم این فرصت را پیدا کردهاند که این طلب یا بدهی مخابرات را دریافت کند. بدهی که هیچ وقت سررسید ندارد. یعنی براساس این سررسید، زمانی برای مخابرات مکلف نشده است که حتما در یک تاریخ معین، این ودیعهها یا مطالبات مردم را بازپرداخت کند.
از نگاه این گروه از کارشناسان با این شیوه مبدلسازی، بدهی یا طلب مشترکان نقد شده و تبدیل به سهام میشود. دلیل دیگر درخور توجه موافقان تبدیل ودایع به سهام این است که پس از این «مبدل سازی» مشترکان تازه میتوانند سهام خود را بفروشند. یعنی به بیان سادهتر ودیعه به سهام و سهام به پول نقد تبدیل میشود.
اما استدلال سوم آنها برای تاکید بر این شیوه تصفیه بدهی شرکت مخابرات (حقوق صاحبان سهام) این است که، پس از تبدیل ودایع به سهام آنها میتوانند از محل داشتن این دارایی مالی، سود سرمایه و سود نقدی کسبکنند. به بیان ساده از محل افزایش قیمت سهم، امکان کسب سود سرمایه (Capital Gain) و سود نقدی (Dividend) در مجامع عمومی شرکت فراهم خواهد شد.
صاحبنظران بر این باورند افزون بر دلایــل یادشده، استدلالهای دیگری برای اجرای این مدل کمهزینه وجود دارد که از آن میتوان در خصوصیسازی شرکتهای آب و برق منطقهای نیز استفاده کرد.
در همین حال معاون امور آمادهسازی سهام و شرکتهای دولتی سازمان خصوصیسازی، در گفتوگو با ایسنا، درباره بهروز شدن ودایع مشترکان شرکت مخابرات برای تبدیل به سهامی عام، توضیح داد: نامهای در این زمینه نوشتهشده و مقرر شد تصمیمگیریهای لازم اتخاذ شود، همچنین باید ریز این موارد مطرح و تا پایان اردیبهشتماه ارقام مشخص و سپس تصمیم نهایی گرفته شود.
اسماعیل غلامی با اشاره به اینکه قرار نیست ودایع به ارزش روزشان حساب شود، خاطرنشان کرد: کسانی که سپردههای آنها نزد مخابرات بوده، نرخ مکالماتش دولتی محاسبه میشد، بنابراین ارزش روز آنها ناشی از ارزان بودن و استفاده از سوبسیدهای قیمتهای دولتی است، هرچند که این نظریهها مطرح شده، اما هنوز تصمیم نهایی اتخاذ نشده است.
غلامی با اشاره به اینکه کمیته مربوط به واگذاری شرکت مخابرات معتقد است چون مشترکان از نرخهای سوبسید استفاده کردهاند، بنابراین از ارزش زمانی پولشان نیز استفاده لازم را به عمل آوردهاند، تاکید کرد: اگر کسی در این زمینه معترض باشد، سپرده آن را به نرخ روز ارزیابی و نرخ مکالمات را نیز محاسبه میکنند. با این وجود، مشخص میشود که مخابرات طلبکار میشود یا مشترک موردنظر.
معاون سازمان خصوصیسازی با بیان این مطلب که در گذشته سیمکارت دارای ارزش بود، خاطرنشان کرد: درحالحاضر سیم کارت نرخش به جایی رسیده که با نرخ سپرده یکی شده است، حال اگر کسی سپرده خود را تبدیل به سهم کند، برگه سهم است که افزایش یا کاهش نرخ پیدا میکند، تا زمانی که سیمکارتها قیمت روزشان در بازار با قیمتهای سپردهها یکی نمیشد، نمیتوانستیم این کار را انجام دهیم، اما درحالحاضر این کار امکانپذیر شده است.
به گفته وی، همه مختارند نسبت به ودایع خود تصمیمگیری کنند، هیچکس مشترکان را مجبور به تبدیل ودایع آنها به سهم نمیکند، میتوانند ۱۰ تا ۲۰ سال دیگر هم به صورت قبلی ودایع را نزد مخابرات نگه دارند، اما ودایع اختیاری به مشترکان میدهد که چون از این طریق نمیتوان سود برد، شاید از طریق افزایش یا کاهش سهم سودی عایدشان شود. همچنین اگر این ودایع را به سهم تبدیل کنند، از نوسانات قیمت سهامشان نیز استفاده خواهند کرد.
غلامی ۳هزار و ۸۰۰میلیارد تومان را میزان ودیعه مشترکان تلفن در دست مخابرات دانست و گفت: قیمت داراییهای مخابرات ۱۳ هزار میلیارد تومان است، بدهی آنها ۴هزار میلیارد و ۹هزار میلیارد تومان نیز ارزش صاحبان سهام خواهد بود. این ارزش شامل سرمایه مخابرات و حقوق عمومی خواهد بود، بنابراین به طور کلی، سههزار و ۸۰۰میلیارد تومان مجموعه داراییهایی است که در صورت توافق به سهام تبدیل خواهد شد.
ارسال نظر