واکنش بازار به خبر اولیه تثبیت نرخ سود
گروه بورس- در پی تصمیم شورای پول و اعتبار مبنی بر تغییر نکردن نرخ سود تسهیلات بانکی در سال ۸۶، بورس اوراقبهادار تهران روز گذشته شاهد افزایش تقاضا برای خرید سهام بانکهای خصوصی بود. وضعیتی که طی آن صف خرید بانک پارسیان به بیش از ۱۵میلیون سهم افزایش یافت. همچنین بانک کارآفرین نیز با وجود عرضه ۵/۳میلیون سهم، در پایان معاملات شاهد صف خریدی به میزان ۲میلیون سهم بود. همچنین بانک اقتصاد نوین نیز پس از عرضه ۳۶۰هزار سهم، با صف خرید ۳۸۰هزار سهمی به کار خود پایان داد. اما در کنار شرکتهای بانکی، سایر شرکتهایی که از سهامداران عمده بانکهای خصوصی محسوب میشوند، از جمله سرمایهگذاری ساختمان و نوسازی و ساختمان تهران، نیز شاهد تشکیل صف برای خرید سهام خود بودند. وضعیتی که باعث شد سایر شرکتهای گروه ساختمانی افزایش قیمت مناسبی را تجربه کنند.
اما در کنار بانکهای خصوصی، شرکتهای لیزینگی حاضر در بورس نیز، روز خوبی را پشتسر گذاشتند به گونهای که رایان سایپا پس از عرضه ۲۴۰هزار سهم، بیش از یکمیلیون متقاضی خرید داشت. از سوی دیگر لیزینگ خودرو غدیر پس از برگزاری مجمع سالانه و تقسیم ۲۹۰ریال سود نقدی برای هر سهم، بازگشت مناسبی به تابلوی معاملات داشت و ۱۶۰ریال کاهش قیمت را تجربه کرد.
کاهش نیافتن نرخ مغایر قانون برنامه چهارم
اما روز گذشته اظهارنظر برخی از مسوولان درخصوص تصمیم شورای پول و اعتبار جالب توجه بود.الیاس نادران، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، کاهش نیافتن نرخ سود تسهیلات بانکی را مغایر قانون برنامه چهارم دانست و تاکید کرد: هیات تطبیق مصوبات مجلس، میتواند مصوبات شورای پول و اعتبار را که با مصوبات مجلس مغایرت دارند لغو کند.وی دلیل این موضوع را لزوم تک رقمی شدن نرخ سود تسهیلات بانکی تا پایان برنامه چهارم ذکر کرد.همچنین غلامرضا مصباحی مقدم نماینده مجلس و عضو شورای پول و اعتبار نیز، تجدیدنظر در خصوص کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی را به تایید فرمول محاسبه اقساط از سوی شورای نگهبان موکول کرد و افزود: در صورتی که فرمول جدید از طرف شورای نگهبان تایید شود، میتوان نرخ سود تسهیلات بانکی را تا ۵/۲درصد (سطحی که نرخ موثر آن مطابق ۱۴درصد فعلی میشود) کاهش داد.اظهارات ضد و نقیض مسوولان در رابطه با کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی خاطره خبر خروج سیمان از سبد حمایتی دولت را که هفته گذشته برای مدت کوتاهی سهامداران را امیدوار کرد، تداعی کرد.
خبری که تنها یک روز پس از انتشار از سوی معاون وزارت بازرگانی به کلی تکذیب شد.
به نظر میرسد در شرایط فعلی که این گونه تصمیمات میتواند اثرات زیادی در تصمیمگیری سهامداران نسبت به خرید یا فروش سهام مرتبط داشته باشند، اعضای شورای پول و اعتبار باید با اعلام شفاف تصمیمات متخذه در جلسه روز شنبه در خصوص نرخ سود تسهیلات بانکی و احتمال کاهش یا تثبیت آن در شرایط مختلف، نبود اطمینان موجود در خصوص خرید یا فروش سهام بانکهای خصوصی را از بین ببرند، چرا که در شرایط فعلی سهامداران تثبیت نرخ سود تسهیلات بانکی را قطعی تلقی میکنند این در حالی است که کاهش احتمالی این نرخ به خصوص با توجه به اظهار نظر کردن اعضای شورای پول و اعتبار نسبت به نرخ سود تسهیلات برای بانکهای خصوصی و لیزینگها میتواند سهامداران این شرکتها را متحمل ضرر و زیان کند.اتفاقی که در ماههای گذشته در چند نوبت برای سهامداران شرکتهای سیمانی افتاده است.
رفع ابهام سود آوری بانک ها و لیزینگ ها
در همین حال مدیرعامل شرکت بورس با اشاره به مصوبه شورای پول و اعتبار گفت: این مصوبه ابهام سودآوری شرکتهای بورسی در گروه بانکها و لیزنگها را تا حد زیادی بر طرف خواهد کرد.
علی رحمانی مدیر عامل شرکت بورس با ابراز خوشحالی از مصوبه شورای پول و اعتبار در تثبیت نرخ سود تسهیلات بانکی، اظهار داشت: به نظر ما این اقدام شورای پول و اعتبار تاثیر مثبتی بر گروه بانکها و لیزینگها در بورس خواهد گذاشت و ابهام در سودآوری آینده آنها را تا حد زیادی برطرف خواهد کرد.
وی دامه داد: درصورت کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی، در قراردادهایی که پس از کاهش نرخ منعقد میشد، هزینه مالی شرکتها کاهش و سودشان افزایش مییافت.
وی اضافه کرد: اما ازسوی دیگر این اقدام بر بانکها و لیزینگها تاثیر منفی داشت.
تثبیت یا کاهش؛ بی تفاوتی بازار
رحمانی در خصوص تاثیر این مصوبه بر بازار سرمایه، گفت: تثبیت نرخ سود تسهیلات بانکی، تاثیری در فعل و انفعالات بازار سرمایه نخواهد داشت.به گفته وی، وجه مشترک سپردهگذاران در بانکها با سرمایهگذاران در بازار سرمایه حدود ۲۰ تا ۲۵درصد است وگرنه بقیه به صورت سنتی در بانکها سپردهگذاری میکنند.
پتانسیل بالای سوددهی بانکها
از سوی دیگر کارشناس مالی بازار سرمایه معتقد است: با توجه به تثبیت نرخ سود، انتظار میرود صف خرید بانکها ادامه یابد.غلامرضا سلامی گفت: پتانسیل سوددهی بانکها بالا است. ولی نگرانی از دخالت دولت در کار بانکها برای مدتی باعث تزلزل سهام بانکها شده بود.در حالی که با تثبیت این نرخ رونق مجدد به این بخش بازگشته است.
تحول بازار در گرو سیاستهای حمایتی
سلامی با تاکید دوباره بر پتانسیلهای بالای بانکها برای سوددهی گفت: بانکها، بازار تسهیلات پرداختی خوبی، در اختیار دارند.با توجه به امکانات محدود بانکهای دولتی برای ارائه تسهیلات، مراجعه به بانکهای خصوصی زیاد است.وی تصریح کرد: اگر بانکها از بابت نرخ سود و سیاستهای پولی دولت نگرانی نداشته باشند، میتوانند رشد بسیار خوبی هم در گروه خود و هم در کل بازار سرمایه داشته باشند.وی اضافه کرد: اگر اینگونه سیاستهای حمایتی روی صنایع دیگر بازار از جمله (سیمان، شویندهها و...) نیز اعمال شود، بورس تحول عظیمی پیدا میکند.
ارسال نظر