گروه بورس - علیرضا کدیور: بورس اوراق بهادار تهران، در پایان فروردین ماه 86، به طور میانگین زیان 7/0درصدی را برای سرمایه‌گذاران ثبت کرد و با توجه به عدم بازگشایی نماد شرکت‌ها پس از برگزاری مجامع سالانه، این بازدهی عمدتا مرهون کاهش 8/0درصدی شاخص کل بود.

با نگاهی به درصد تغییرات شاخص کل از سال ۸۱ تاکنون مشخص می‌شود، شاخص کل در طی اولین ماه هر سال شاهد رشد بوده است و تنها سالی که شاخص نتوانسته با افزایش به کار خود پایان دهد فروردین ماه ۸۶ بوده است.
عمده‌ترین دلیل رشد شاخص در فروردین هر سال این است که سال مالی اکثر شرکت‌های حاضر در بورس تهران در پایان اسفند ماه به پایان می‌رسد و با توجه به برگزاری مجامع در چهار ماه نخست هر سال و تقسیم سود نقدی در مجامع سالانه شرکت‌ها، سرمایه‌گذاران با هدف کسب سود نقدی اقدام به خرید سهام شرکت‌ها می‌کنند که این موضوع به افزایش قیمت سهام و رشد شاخص‌ها منجر می‌شود. اتفاقی که در فروردین امسال در جهت عکس رخ داد.برای بررسی بیشتر دلایل این واقعه به بررسی عملکرد بورس در سال‌های گذشته و مقایسه آن با وضعیت امسال پرداخته می‌شود. همان طور که در جدول ملاحظه می‌شود، ارزش معاملات بورس در فروردین ماه بالغ بر 1044میلیارد ریال بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل شاهد کاهش 6/64درصدی بوده است.
همان طور که در جدول دیده می‌شود، ارزش معاملات سال ۸۶ تنها از مقدار این شاخص در سال ۸۱ بیشتر بوده و از سال ۸۲ تا ۸۵ ارزش معاملات در فروردین ماه بیش از مقدار آن در سال‌ جاری بوده است.همچنین وضعیتی مشابه ارزش معاملات، در تعداد خریداران و دفعات معامله قابل مشاهده است.
به بیان دیگر بورس اوراق بهادار به دلیل کاهش خریداران و خروج احتمالی برخی از فعالان، در حال فرو رفتن در یک رکود مزمن است.
رکوردی که تاثیر آن به وضوح در سال‌های ۸۴ و ۸۵ مشاهده شد و به نظر می‌رسد در سال جاری نیز با شدت بیشتری ادامه دارد.
دلایل مختلفی طی ماه‌های اخیر از سوی کارشناسان به عنوان عوامل اصلی رکود حاکم بر بورس مطرح شده است که از آن جمله می‌توان به وضعیت پرونده هسته‌ای ایران و سرنوشت نامشخص آن و سیاست‌های اقتصادی دولت و سیاست‌های کنترلی حاکم بر بورس اشاره کرد.
عامل موخر یکی از مواردی است که به کرات از سوی کارشناسان مورد تذکر قرار گرفته و نسبت به اثرات رکوردی سیاست‌های محدودیت نوسان روزانه و حجم مبنا هشدار داده شده است.
سیاست‌هایی که طی دو سال گذشته درجه نقدشوندگی سهام را به شدت کاهش داده است و با وجود ورود و پذیرش شرکت‌های جدید، ارزش معاملات، درجه نقد شوندگی سهام و درصد گردش سهام در بورس تهران به طور مداوم در حال کاهش است. به نظر می‌رسد تداوم سیاست‌های فعلی توسط مدیران بورس در کنار ریسک‌های سیاسی و اقتصادی حاکم بر بازار سرمایه، منجر به خروج هر چه بیشتر سهامداران از بورس و تعمیق رکود در بورس تهران خواهد شد.
هر چند مدیران شرکت بورس با تصویب آیین‌نامه رفع گره‌های معاملاتی در صدد کاهش بخشی از محدودیت‌های بورس هستند، اما با توجه به نبود اراده جدی برای اجرای این آیین‌نامه و مشکلات ساختاری آن، باید منتظر تداوم روند فعلی بود.