عرضه سهام بزرگترین واحد نیروگاهی امروز در بورس
گزارش ویژه
سودآوری شرکت مپنا: نگاه تلفیقی
ظرفیت تولید برق کشور در حال حاضر در حدود ۴۳هزار مگاوات است. با توجه به گسترش صنایع انرژیبر مانند سیمان و فولاد، توسعه نیروگاههای برق یک ضرورت محسوب میشود و قرار است که تا سال ۱۳۹۲ ظرفیت تولید برق نیروگاههای کشور ۳۵هزار مگاوات افزایش یابد.
شرکت مپنا در سال 1372 با هدف بهکارگیری توانمندیهای کشور، از طریق مدیریت بر ساخت نیروگاههای بخاری، گازی و سیکل ترکیبی تاسیس گردیده است. با پیشرفتهای حاصل شده در 12سال گذشته، مپنا اکنون اقدام به طراحی، ساخت داخل تجهیزات و اجرای کامل پروژههای EPC مینماید. سرمایهگذاری در احداث نیروگاههای برق به عنوان مالک با استفاده از روشهای BOO و BOT و جلب سرمایهگذاران خارجی برای مشارکت در فعالیتهای IPP (خصوصیسازی به روش BOO و BOT) از جمله فعالیتهای شرکت است.
همچنین برای تنوع بخشیدن به منابع درآمدی، مپنا به حوزههای جدید ساخت لکوموتیوهای برقی و دیزلی و انجام پروژههای مربوط به پتروشیمی و نفت و گاز هم وارد میشود.
خلاصه فعالیتهای گروه
گروه مپنا با بیش از ۱۳۰۰۰مگاوات پروژههای انجامشده، به عنوان بزرگترین پیمانکار اجرای نیروگاههای بخاری، گازی و سیکل ترکیبی در ایران مطرح است. همچنین شرکت، ۲۱ پروژه به ظرفیت ۱۳۲۰۰مگاوات در دست اجرا دارد. با فرض وجود حاشیه سود خالص ۱۵ تا ۲۰درصد و توزیع سود طی یک دوره ۵ تا ۶ساله، از محل پروژههای در دست اجرا، شرکت سالانه ۱۶۵ تا ۲۶۴میلیارد تومان سود به دست میآورد.
علاوهبر پروژههای فوق، مپنا به عنوان سرمایهگذار و پیمانکار اجرایی، 8نیروگاه خصوصی IPP به ظرفیت 7136مگاوات در دست ساخت دارد.
تحلیل صورتهای مالی
قسمت مهمی از سود شرکت مپنا در زیرمجموعههای شرکت تحقق مییابد. بنابراین، تحلیل سودآوری شرکت بر مبنای صورتهای مالی تلفیقی تصویر دقیقتری از سودآوری مستمر عملیاتی شرکت میدهد. صورتهای مالی غیرتلفیقی تحت تاثیر سیاستهای تقسیم سود زیرمجموعهها قرار میگیرد و تحلیل اقتصادی شرکت را مشکل میسازد.
۱ - فروش و سود تلفیقی از رشد تاریخی بسیار بالا برخوردار بوده است و با سرمایه ۴۸۴میلیارد تومانی کنونی سود تلفیقی هر سهم برای سال ۱۳۸۵ ، ۵۷ تومان محاسبه میشود. سود سال ۸۶ هم فعلا در همین حدود اعلام شده است و این در حالی است که پیشبینی سود خالص در سال ۱۳۸۵ شرکت اصلی (مپنا) بالغ بر ۳۸۴میلیارد تومان (سود هر سهم حدود ۷۹۵ ریال میباشد.)
2 - با افزایش میزان تولید و همچنین افزایش درصد ساخت داخل، حاشیه سود شرکت از 10درصد به بیش از 22درصد افزایش یافته است. در سال 1385 با وجود اینکه فروش 1249میلیارد تومانی از فروش 1187میلیارد تومانی سال قبل بیشتر است، بهای تمام شده از 955میلیارد تومان به 947میلیارد تومان کاهش یافته است.
۳ - با افزایش تعداد پروژههای جدید و ارائه محصولات جدید، جدول بالا نشان میدهد که تقریبا هر ۳ سال، سطح سودآوری افزایش قابل توجه پیدا کرده است.
4 - با افزایش تجربه دستیابی به سطح بالاتری از تکنولوژی ساخت و اجرا، دانش فنی و اندوخته فناوری گروه بهطور محسوسی افزایش یافته و گروه مپنا را در کشور و منطقه منحصربهفرد و از طرفی در زمره شرکتهای قابل توجه جهانی در زمره نیروگاهی قرار داده است و این مهم در صورتهای مالی تقویم نگردیده است.
نگاهی از ترازنامه- تلفیقی
1 - جمع حقوق صاحبان سهم به صورت تلفیقی در پایان سال 1384، 755میلیارد تومان و سود سال 1385، 276میلیارد تومان محاسبه شده است. بنابراین در پایان سال 1385 جمع حقوق صاحبان سهام را میتوان در حدود 1031میلیارد تومان تخمین زد، بنابراین با سرمایه 484میلیارد تومانی کنونی، ارزش ویژه هر سهم 213تومان محاسبه میگردد.
۲ - مجموع داراییهای شرکت در پایان سال ۱۳۸۴، ۳/۲۲۲۷میلیارد تومان و مجموع بدهیها ۶/۱۴۷۲میلیارد تومان است. داراییهای جاری ۱۳۳۳میلیارد تومانی، تقریبا ۲۵درصد بیشتر از بدهیهای جاری ۱۰۶۳میلیارد تومانی است.
عدم وجود رقیب جدی داخلی، گسترش صنعت برق و رشد فروش و سود بسیار مناسب و همچنین ایجاد بستر مناسب برای تنوع در فعالیتها در چند سال گذشته از جمله امتیازات شرکت محسوب میشود. شرکت مپنا دارای تخصص بالا و حتی منحصر به فرد در منطقه است و رقبای جهانی نیز تعداد معدودی از شرکتهای بزرگ اروپایی و آمریکایی نظیر زیمنس، آلستوم، انسالدو و جنرال الکتریک هستند.
شرکت درصدد است که به منظور تنوع بخشیدن به منابع درآمدی، به صنایع تولید لکوموتیو و همچنین انجام پروژههای مربوط به نفت و گاز روی آورد. در ضمن درآمد مستمر نیروگاههای خصوصی در حدود ۲۰درصد کل فروش مپنا را در آینده تشکیل خواهد داد. در اکثر نقاط جهان، فروش برق و خدمات جانبی (Utility) یک صنعت نسبتا کمریسک با درآمد نقدی مستمر محسوب میشود. در کشور ما هم پس از اجرایی شدن این پروژهها و روشن شدن روند قیمتگذاری برق، قاعدتا باید این صنعت جایگاه معقولی برای خود پیدا کند.
همچنین درآمدهای حاصل از تعمیرات، نگهداری و فروش قطعات و خدمات کارشناسی نیز که در آینده گسترش خواهد یافت، از جمله منابع مستمر درآمد برای مپنا هستند.
ارسال نظر