دکترجواد بستانیان*

سازمان بورس و اوراق بهادار، کلیه ارکان صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک را وادار به امضای اساسنامه و امیدنامه و چنانچه شخص حقوقی باشند، مهر و امضا به وسیله دارندگان امضای مجاز کرده است. علاوه برآن هرگونه تغییرات در دو مدرک یاد شده نیز مشمول همین مقررات می‌شود. حسابرسان آن صندوق‌ها از جمله ارکان هستند و باید زیر تمام صفحه‌های اساسنامه و امیدنامه را که درمجموع حدود یکصد صفحه و حداقل در دو نسخه تنظیم می‌شود، توسط دو تن از صاحبان امضای موسسه امضا و آن‌ها را مهر کنند.

با توجه به اینکه علت امضا کردن مدارک یاد شده، که بدون در نظر گرفتن تغییرات بعدی، حدود دویست صفحه می‌شود، توسط دو نفر و مهرزدن آن صفحه‌ها، بیان و اعلام نشده، پرسش‌هایی که در این خصوص به ذهن خطور می‌کند، بیان می‌شود تا شاید در این مقررات تجدید نظر شود یا حداقل دلایل انجام این کار به روشنی بیان شود:

۱- امضای هر مدرکی باید پذیرش یا تایید آن مدرک تلقی شود. اساسنامه و امیدنامه صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک توسط سازمان بورس و اوراق بهادار تهیه شده و برای کسانی که قصد تشکیل صندوق‌های یاد شده را دارند، الزامی است.

ولی امضای اساسنامه و امیدنامه و تغییرات آن به وسیله حسابرسان هیچ مفهومی را به ذهن منتقل نمی‌کند و بنابراین آنان امضای خود را بیهوده و بی اثر می‌دانند. اساسنامه صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک باید همانند شرکت‌ها توسط موسسان امضا شود و امیدنامه نیز که ادعا و اظهار موسسان صندوق‌ها است، باید توسط آنان امضا شود و حسابرسان در تشکیل و راه‌اندازی این صندوق‌ها نقشی ندارند تا لازم شود اساسنامه و امیدنامه را امضا و مهر کنند.

۲- حسابرسان به دلیل الزام به گزارش کردن موارد عدم رعایت مقررات، پس از انجام حسابرسی، موارد عدم رعایت اساسنامه و امیدنامه را در گزارش خود درج می‌کنند و این وظیفه هیچ ارتباطی با امضای اساسنامه و امیدنامه ندارد.

۳- در خاتمه یادآوری می‌کند، هزینه انجام فعالیت‌های اقتصادی به دلایل گوناگون همانند این مورد به شدت افزایش یافته است و این امر در میان مدت یا بلند‌مدت موجب خسارت‌های فراوان اقتصادی به کشور می‌شود و کسانی که با پشتوانه مقررات، امکان به کرسی نشاندن خواسته‌های خود را دارند، نباید هزینه فعالیت اقتصادی را افزایش دهند و سهمی در این نقش مخرب ایفا کنند.

* حسابدار رسمی