وقایع شمار اقتصادی و سیاسی
حاشیهنشینی بازارها در سایه یکهتازی ارز
در هفتهای که سپری شد سیاست جدید بانک مرکزی مبنی بر تعیین ارز تک نرخی و افزایش نرخ ارز، انتظار نرخ ۱۶۰۰ تومانی را برای دلار پدید آورد که با توجه به فاصله ۸۰۰ تا ۹۰۰ تومانی نرخ دلار رسمی و غیررسمی، موجی از افزایش قیمت برای این ارز در بازار به وجود آمد. شدت این موج به قدری بود که صرافیها از اواسط هفته گذشته با خودداری از اعلام نرخ روزانه ارز در بازار آزاد، جانب احتیاط را رعایت کردند؛ اما در نهایت تصمیم دولت و مجلس در جلسه کارگروه ارزی مبنی بر منتفی شدن اصلاح نرخ ارز مرجع، به روند افزایش قیمتها پایان داد و در نهایت دولتیها و مجلسیها در این نشست هر گونه تغییر در نرخ ارز را منوط به تشکیل بورس ارز کردند.
در این هفته اما بازار سکه کشور نیز متاثر از تحولات بازار ارز، بازدهی 3 درصدی را نصیب سرمایه گذاران خود کرد. حال آنکه رونق بازارهای طلا وارز به عنوان بازارهای موازی بورس، از جذابیت سرمایهگذاری در بازار 107 هزار میلیاردتومانی بورس تهران کاست، بهطوری که 11 درصد از معاملهگران بورس از ادامه سرمایهگذاریهای خود در این بازار منصرف شدند و به این واسطه از میزان دفعات معاملات خرد و بلوکی هم 3 درصد کاسته شد. در نهایت شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در هفته منتهی به 18 مردادماه امسال با افت 3 درصدی مواجه شد؛ اگرچه به رغم این کاهش، ارزش کل معاملات سهام با رشد 42 درصدی همراه بود. افزون بر این، در این هفته حاشیههای مربوط به خبر افزایش نرخ مرجع ارز سبب شد تا سهام قند و شکر با برخورداری از تقاضای بالا، بار دیگر در صدر صنایع بورسی قرار گیرد، بهطوریکه شاخص این صنعت در بورس 14 درصد رشد کرد.
اما در بازار مسکن نیز پایین بودن ۲۰ تا ۳۰ درصدی قیمت مرجع موجود در سامانه دولت نسبت به نرخهای پیشنهادی فروشندگان، خرید و فروشها را در این بازار کاهش داده است. براساس آمارهای منتشر شده طی دو هفته گذشته حجم خرید و فروش واحدهای مسکونی در شهر تهران نسبت به مدت مشابه سال قبل از کاهش حدود ۴۰ درصدی برخوردار بوده است.
این اتفاقات در شرایطی رخ داده است که در بازارهای بینالمللی، آسیبدیدگی اسکلههای نفتی در خلیج مکزیک در پی وقوع طوفانهای فصلی ارنستو و کاهش 4/5 میلیون بشکهای ذخایر نفت آمریکا، رشد 5 درصدی را برای قیمت نفت برنت دریای شمال به ارمغان آورده است. در عین حال کاهش شاخص اعتماد سرمایه گذاری منطقه یورو در پی نگرانیها، بحران بدهی و مالی این منطقه سبب شد تا بانکهای مرکزی اروپا و آلمان درنشست اخیر خود حمایت از اوراق قرضه را در دستور کار قرار دهند؛ اما فدرال رزرو آمریکا نیز برای ثبات در رشد اقتصادی و کاهش نرخ بیکاری خود همچنان نرخ بهره ر ا پایین نگه داشته است که این مسائل نرخ یورو را در مقابل دلار تقویت کرده است.
بر این اساس کارشناسان معتقدند که نزدیک شدن بازدهی اوراق قرضه کشورهای حاشیه یورو به بازدهی اوراق قرضه آلمان سبب تقویت یورو در آیندهای نزدیک خواهد شد. این طور بود که نرخ برابری یورو به دلار هم افزایش یافت و فلزات رنگین از جمله مس، روی و سرب نیز هرکدام از بازدهی دو درصدی در هفته سپری شده برخوردار شدند. همچنین در این پروسه نرخ جهانی هر اونس طلا نیز تحت تاثیر تقویت نرخ یورو و بهای نفت خام از بازدهی ۶/۰ درصدی برخوردار شد.
ارسال نظر