بورس۲۴- توماس اس بولکووسکی متخصص روانشناسی بازارهای سهام در یکی از مطالب جذاب خود با عنوان «تعیین اهداف سرمایه‌گذاری» در خصوص سهامدار و معامله‌گری به نام باب می‌نویسد: ایمیلی را از شخصی که به او باب می‌گویم، دریافت کردم که می‌گفت: موجودی حساب کارگزاری خود را ظرف شش ماه از ۱۵۰۰۰ دلار به ۲۵۰۰۰ دلار افزایش خواهد داد. بازار با او مهربان بود و توانست حتی چند روز پیش از برنامه به این هدف برسد. پس از این موفقیت، او پول بیشتری را به حساب کارگزاری خود افزود تا مجموع آن به ۵۰۰۰۰ دلار برسد. هدف جدید او چه بود؟ ۱۰۰۰۰۰ دلار تا پایان سال! تصور می‌کنم هدف دشواری باشد، زیرا تنها ۴ درصد معامله‌گران به این هدف دست می‌یابند. باب معامله گر با تجربه‌ای نیست. در واقع، او این کار را تنها چند ماه پیش آغاز کرده و شغل تمام وقتی دارد. او چگونه موفق شد پول خود را تقریبا دو برابر کند؟ او عاشق سهام ارزان‌قیمت شرکت‌های بیمه‌ای و بانکی است. او دستور خرید سهام را با قیمتی حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد پایین‌تر از آخرین قیمت بسته شدن تنظیم می‌کند و هنگامی که سهم در حدود ۳۰ درصد رشد قیمت را تجربه کرده است، به فروش آن اقدام می‌کند. چنین جهشی در قیمت در مدت اخیر که بازار با آشوب و افت و خیز فراوان همراه بوده، در کمتر از یک هفته اتفاق افتاده است. اما اگر قیمت سهام افت کند، او چه می‌کند؟ استراتژی او به «بخر و نگه دار» تغییر می‌یابد. اما هنگامی که چیزها خوب پیش نمی‌رود، این استراتژی مناسبی نخواهد بود. در واقع باب اصلا استراتژی خوبی برای خروج (فروش) ندارد.

اما چیزی که در مورد او قابل تقدیر است، این است که او هدف خود را دو برابر کردن پولش تا پایان سال قرار داده است. چند نفر از شما هدف سرمایه‌گذاری خود را تعیین کرده‌اید؟

تعیین اهداف: تعیین هدف و مشخص کردن چگونگی دستیابی به آن می‌تواند به معامله گران کمک کند بر ترس‌های خود فائق آیند. باب تنها یک نمونه است. او از اشتباهات خود نکاتی یاد گرفت. او به مطالعه معامله‌های موفق و ناموفق پرداخت تا بتواند بفهمد، چگونه می‌تواند تکنیک خود را بهبود بخشد. در طول زمان او توانست معاملات خود را بهبود بخشد، تغییراتی را در تکنیک خود به وجود آورد و تنظیمات دستورهای معاملاتی خود را پالایش نماید. او تنظیمات جدید، متد‌های جدید و ایده‌های جدیدی را کشف کرد که توانستند به او در رسیدن به اهدافش کمک کنند.می دانم هنگامی که هدفی تعیین می‌کنم، وقت بیشتری را بر روی یک پروژه صرف می‌کنم و در طول زمان دستاوردهای بیشتری خواهم داشت و کارآمدتر و اثربخش‌تر خواهم بود.

پرداختن به جزئیات: تنها تعیین اهداف مالی کلی برای موفقیت کافی نیست. باید بدانید که چگونه می‌خواهید به آن اهداف دست یابید. در زیر ایده‌هایی برای عمل در این زمینه آمده است:

۱. اهدافی واقع‌گرایانه از لحاظ سودآوری برای خود تعیین کنید.

۲.اهداف خود را هم از جنبه میزان سود و هم از نظر زمان به بخش‌های کوچک‌تری تقسیم کنید. شما نمی‌توانید در یک معامله و ظرف یک ساعت پول خود را دو برابر نمایید، اما می‌توانید در x معامله و در مدت زمان y پول خود را دو برابر کنید.

۳.به دنبال اشکال‌های احتمالی در استراتژی فعلی خود بگردید. آیا به طور مثال خیلی زود یا خیلی دیر سهامی را می‌خرید یا زمان خروج (فروش) شما نامناسب است؟

۴.آیا تعیین یک هدف قیمتی به جای منتظر شدن برای تغییر در روند قیمت سود را افزایش می‌دهد؟ ممکن است به طور مثال به این نتیجه برسید که برای معاملات کوتاه مدت، تعیین اهداف قیمتی (مثلا: اگر قیمت به ۹۵/۱۹ دلار برسد، خواهم فروخت.) کارآمدتر خواهد بود.

۵. برای معاملات خود برنامه‌ریزی نمایید و از آنها پیروی کنید.

۶.می‌توانید حجم خرید سهام را طوری تنظیم نمایید که در عین کسب بیشترین سود ریسک‌های بازار را هم در کنترل خود داشته باشید.

۷.آیا سهام مناسبی را می‌خرید یا می‌فروشید؟ آیا اصلا سهام مناسب شماست؟ می‌توانید معامله اوراق بهادار دیگری مانند اوراق املاک که با ریسک کمتری همراه هستند را در نظر بگیرید.

۸.رویکرد مشخص‌تری نسبت به معاملات خود داشته باشید و به خود اجازه دهید سدهای ترس و عادت شکسته شود. به عبارت دیگر، محدوده‌هایی که در آن احساس راحتی می‌کنید را تغییر دهید تا نتایج بهتری به دست آورید. ممکن است این مورد به طور مثال به معنای خرید میزان بیشتری از سهام از درصدی از کل پرتفوی که به طور معمول رعایت می‌کردید، یا تعیین دستور توقف زیانی با محدوده قیمتی بیشتر و همزمان مراقبت بیشتر و دقیق‌تر تغییرات قیمتی سهم باشد.

۹.اهداف خود را مرتب در ذهن نگه دارید و اجازه ندهید احساسات مانع شما در رسیدن به آن اهداف شوند.

۱۰.اشتباه‌ها همیشه رخ می‌دهند و هنگامی که یک معامله به زیان تبدیل می‌شود استرس افزایش می‌یابد؛ بنابر این، این همان زمانی است که باید بر اهداف سرمایه‌گذاری خود متمرکز شوید. به هر زیان و شکستی به عنوان فرصتی برای آزمودن خود و مهارت‌هایتان نگاه کنید. از تجربه زیان‌ها به عنوان کمکی برای هدایت احساساتتان به سوی ایجاد انرژی بیشتر برای موفقیت بیشتر استفاده کنید.

۱۱. یاد بگیرید که ریسک را بپذیرید و هر گونه دغدغه یا ترس که بتواند روند معاملات شما را مختل کند متوقف نمایید.

۱۲. هنگامی که به معاملات خود نگاه می‌کنید، از خود بپرسید که چه عاملی باعث شده است که سود بیشتری نکنید.

۱۳. دوستی را پیدا کنید که بتواند مهارت‌های معاملاتی شما را کامل کند. اگر شما نمی‌دانید که چه زمانی باید سهام خود را بفروشید، احتمالا معامله گر دیگری وجود دارد که بتوانید با راهنمایی او مهارت‌های یکدیگر را کامل کنید. تکمیل این مهارت‌ها برای هر دوی شما منفعت‌هایی در پیش خواهد داشت.

۱۴.عادت‌هایی را در خود پرورش دهید که به شما کمک می‌کنند بر مسوولیت‌های خود فائق آیید. یاد بگیرید هنگامی که ناراحت هستید یا بازار به شما می‌گوید معامله نکنید، از معامله دست بکشید.

۱۵.یاد بگیرید که به خاطر هیجان معامله نکنید.

من هنگامی که در افت شدید سال ۲۰۰۸ وارد معاملات شدم، به میزان زیادی متضرر شدم. هنگامی که قیمت‌ها در ماه مارس ۲۰۰۹ به کف خود رسید، دیگر نمی‌توانستم باور کنم که زمان تغییر روند فرا رسیده است.

با این حال بر ترس خود غلبه کردم و تنها از طریق کم کردن میزان سرمایه‌گذاری نسبت به میزان معمول، مقداری سهام خریدم. مقداری سهام خریدم و دو ماه بعد هنوز هم برخی از آن سهام در حال پرداخت سود سهام سالانه خود هستند. در مورد سرمایه‌گذاری‌های جدیدی که انجام داده‌ام، هدفم سه برابر کردن پولم در مدت کمتر از سه سال است. این هدف من است. زمانی پولم را در زمان اوج بازار در مدت یک هفته دو برابر کردم، بنابر این می‌دانم که انجام این کار ممکن است. بنابراین باید نسبت به هدفم متمرکز باشم و به خوبی از فرصت‌های جدید استفاده کنم. شاید بتوانیم در این سودها با یکدیگر همراه شویم. هدفی را برای خود تعیین نمایید و تلاش کنید به آن دست یابید. سپس می‌توانیم با هم به بانک برویم!

منبع: www.bourse۲۴.ir