خبر -از سوی مدیر امور ناشران «بورس»
آخرین طبقهبندی شرکتهای بورسی اعلام شد
فارس- مدیر امور ناشران شرکت بورس با اشاره به نتایج طبقهبندی ۳۴۲ شرکت بورسی از جابهجایی ۲۶شرکت در بازارهای اول و دوم خبر داد و جدیدترین طبقهبندی شرکتها را اعلام کرد. علیرضا سیری، با اشاره به برگزاری سی و هشتمین جلسه هیات پذیرش اوراق بهادار در یکشنبه گذشته، با دستور جلسه بررسی طبقهبندی شرکتهای پذیرفتهشده در تابلوهای بازار اول و دوم بورس اوراق بهادار تهران، آخرین تصمیمات اتخاذ شده در خصوص طبقهبندی ۳۴۲ شرکت بورسی را اعلام کرد و از جابهجایی ۲۶ شرکت در بازارهای اول و دوم و دو تابلوی اصلی و فرعی خبر داد.
جابهجایی ۲۶ شرکت بورسی
وی با بیان اینکه طبقهبندی انجام شده برای چهارمین مرتبه بعد از تصویب دستورالعمل پذیرش اوراق بهادار صورت گرفته، خاطر نشان کرد: در جریان دستهبندی و طبقهبندی شرکتها در ۳ گروه، تغییراتی ایجاد شد، بدین ترتیب که ۷ شرکت از تابلوی فرعی به تابلوی اصلی بازار اول منتقل شدند. این شرکتها شامل کابلهای مخابراتی شهیدقندی (بکام)، داروسازی جابرابن حیان (دجابر)، سیمان شاهرود (سرود)، نفت بهران (شبهرن)، کالسیمین(فاسمین)، سرمایهگذاری پارس توشه(وتوشه) و سرمایهگذاری ملی ایران(ونیکی) هستند.
سیری ادامه داد: از سوی دیگر ۱۲ شرکت دیگر نیز از بازار دوم معاملات به تابلوی فرعی بازار اول منتقل شدند که شامل شرکتهای سرمایهگذاری پردیس (پردیس)، عمران و توسعه فارس (ثفارس)، البرز دارو(دالبر)، داروسازی امین (دامین)، مدیریت پروژههای نیروگاهی ایران(رمپنا)، سیمان شمال(سشمال)، تولی پرس(شتولی)، صنعتی پارس مینو (غپینو)، مارگارین(غمارگ)، فرآوری مواد معدنی ایران(فرآور)، سرمایهگذاری صنعت نفت(ونفت) و سرمایهگذاری نیرو (ونیرو) بودند.
این مقام مسوول با بیان اینکه ۲ شرکت سامان گستر اصفهان (ثامان) و ریختهگری تراکتورسازی ایران(ختراک) هم از تابلوی اصلی بازار اول به فرعی منتقل شدند، ادامه داد: شرکتهای لیزینگ خودرو غدیر (ولغدر)، سرمایهگذاری صنعت بیمه(وبیمه)، هپکو (تپکو)، آبسال(لابسا) و سرمایهگذاری صنایع پتروشیمی(وپترو) هم از تابلوی فرعی بازار اول به بازار دوم منتقل شدند.
به گفته سیری این تصمیمات با نهایی شدن امضای هیات پذیرش اوراق بهادار عملیاتی میشود، همچنین در این جلسه مقرر شد بورس اوراق بهادار تهران در خصوص راهاندازی تابلوی تحت نظر (underwatch) مطالعه و پیشنهاد خود را به سازمان بورس و اوراق بهادار ارائه کند.
جدیدترین دستهبندی ۳۴۲ شرکت بورسی
سیری در پاسخ به این سوال که آیا از جمع ۳۴۲ شرکت بورسی، شرکتی هم حذف شده؟ خاطرنشان کرد: خیر.
وی در رابطه با جدیدترین ترکیب حضور شرکتهای بورسی در دو بازار اول و دوم و همچنین تابلویهای اصلی و فرعی خاطرنشان کرد: با توجه به تغییرات اعمال شده، ۶۷شرکت در تابلوی اصلی و ۵۸ شرکت دیگر در تابلوی فرعی بازار اول حضور خواهند داشت. ۲۱۷ شرکت دیگر نیز در فهرست شرکتهای بازار دوم لحاظ خواهند شد.
معیارهای اصلی در طبقهبندی شرکتها
مدیرامور ناشران شرکت بورس با بیان اینکه این تغییرات طبق دستورالعمل پذیرش اوراق بهادار و همچنین تصمیمات هیات پذیرش انجام شده است، ادامه داد: طبق مفاد دستورالعمل اوراق بهادار چندین معیار در طبقهبندی و جابهجایی شرکتها ملاک قرار میگیرد.
به گفته سیری این معیارها شامل مبلغ سرمایه اسمی شرکتها، سهام شناور آزاد، تعداد سهامداران، سود آخرین سال مالی، پیشبینی سود هر سهم برای سال مالی بعد، سود انباشته، درصد حقوق صاحبان سهام به داراییها، جمع جریان خالص وجه نقد ناشی از عملیات دو سال مالی قبل، اظهار نظر حسابرس، تعداد روزهای معاملاتی، درصد معاملات سهام، پایینتر بودن آخرین قیمت هر سهم از ۱۰۰ تومان و همچنین امتیازات اطلاعرسانی است.
وی گفت: این جابهجاییها و تغییرات انجام شده بیانگر وضعیت ریسک شرکتها در بازار سهام است. به این ترتیب که شرکتهای حاضر در تابلوی اصلی و همچنین تابلوی فرعی بازار اول نسبت به دیگر شرکتها از ریسک کمتری برخوردار است.
۴ نوع ریسک در دستهبندی ۳۳۷ شرکت بورس
سیری با اشاره به اینکه مبنای طبقهبندی شرکتها دستورالعمل پذیرش بوده و برای اینکه بازار از ماهیت آن شناختی داشته باشد، شرکتهای بورس در دو بازار اول شامل تابلوهای اصلی و فرعی و بازار دوم طبق ریسکهای ۴ گانه مختلف دستهبندی میشوند، ادامه داد: ریسک اول شامل ریسک اندازه شرکت با در نظر داشتن معیار سرمایه اسمی است، به این معنی که فرض براین است هر چه سرمایه شرکتی بیشتر باشد از عمق و اعتماد بیشتری برخوردار بوده و ریسک کمتری دارد.
این مقام مسوول در شرکت بورس ادامه داد: دومین ریسک، ریسک نقدشوندگی با توجه به ۴ معیار درصد سهام شناور آزاد، تعداد سهام، روزهای معاملاتی و درصد معاملات نسبت به سرمایه شرکت است. ریسک گزارشگری و وضعیت اطلاع رسانی شرکتها نیز شامل اظهار نظر حسابرس درباره صورتهای مالی، وجود یا نبود بندهای با اهمیت در گزارشهای ارائه شده حسابرس و امتیاز شرکتها از وضعیت اطلاع رسانی است که حداقل امتیاز برای شرکتهای بازار اول ۲۰ باید باشد.
به گفته سیری ریسک ورشکستگی شرکتها نیز طبق مواردی چون آخرین سود و زیان، نبود زیان انباشته و مشمول نبودن ماده ۱۴۱ قانون تجارت، مجموع جریان وجوه نقد ناشی از عملیات و درصد حقوق صاحبان سهام به داراییها است که برای شرکتهای تابلوی اصلی و فرعی بازار اول باید ۳۰ و ۲۰ درصد و برای شرکتهای بازار دوم ۱۵ درصد تعیین شده است.
ارسال نظر