یادداشت
ابطال یک بخشنامه مالیاتی دیگر و تداوم بیعدالتی مالیاتی
با شکایت چند مودی مالیاتی به دیوان عدالت اداری در خصوص عدم انطباق بخشنامه صادره سازمان امور مالیاتی شماره ۳۰۵۴۵ /۳۹۳ /۲۳۲ مورخ ۱۸ /۳/۱۳۸۸با قانون که طی آن با برداشت ممیزان مالیاتی، سود سپردههای بانکی در سال ۱۳۸۷ در برگ تشخیصهای صادره، مشمول شده بود، باطل شد.
مصطفی با تقوا*
با شکایت چند مودی مالیاتی به دیوان عدالت اداری در خصوص عدم انطباق بخشنامه صادره سازمان امور مالیاتی شماره ۳۰۵۴۵ /۳۹۳ /۲۳۲ مورخ ۱۸ /۳/۱۳۸۸با قانون که طی آن با برداشت ممیزان مالیاتی، سود سپردههای بانکی در سال ۱۳۸۷ در برگ تشخیصهای صادره، مشمول شده بود، باطل شد. در این میان چند نکته حایز اهمیت است:
۱) اینجانب در مقاله مورخ ۲۱/۵/۱۳۸۹ در همین روزنامه، موضوع غیرقانونی بودن بخشنامه را به چند دلیل ذکر کردم:
۱-۱) متن قانون فصلالخطاب است. صدور بخشنامه مالیاتی بر خلاف مواد ۵۱و ۷۳ قانون اساسی است.
۲-۱) اگر ایرادی یا ابهامی وجود دارد سازمان امور مالیاتی نمیتواند راسا با صدور بخشنامه، قانون را دور بزند.
۳-۱) باید با عنایت به مواد ۵۱و ۷۳ قانون اساسی، استفساریه از مجلس شورای اسلامی اخذ شود تا با اصلاح اساسی قانون مالیاتهای مستقیم در آینده زمینه اجرای صحیح قانون فراهم شود.
۲) اینجانب در مقاله مورخ ۲۸/۹/۱۳۸۹ فهرستی از بخشنامههای مالیاتی مغایر با قانون را ذکر کردم که ردیف ۸ آن اختصاص به همین موضوع داشت.
۳) نکته مهمتر اینکه زیان وارده به مودیان مالیاتی از محل بخشنامههای باطله (تا به حال با شکایت مودیان به دیوان عدالت اداری، بخشنامههای متعددی باطل شده است) را چه کسی جبران میکند؟
۴) صدور بخشنامه و ابطال آن، عامل گسترش بیعدالتی مالیاتی است؛ چرا که عده ای از مودیان مالیاتی در حال حاضر با بخشنامه صادره متضرر شده و باید هفت خوان رستم را برای اعاده حقوق خود طی کنند و از طرفی از این تاریخ به بعد در برگ تشخیصهای مالیاتی صادره، سود سپردههای فوق، برای مودیان جدید معاف تلقی میشود.
۵) آیا مقرر است اقدامی جهت ابطال بخشنامههای مالیاتی صادره مغایر با قانون از سوی سازمان امور مالیاتی انجام شود؟
۶) آیا ابهامات موجود در قانون مقرر است با روند فعلی (صدور بخشنامه) مرتفع شود یا مدیران سازمان امور مالیاتی به فکر اصلاح اساسی قانون مالیاتهای مستقیم هستند؟
نتیجه: جالب اینکه توجه کنیم در برگ تشخیصهای مالیاتی صادره تا پایان سال ۱۳۸۶، طبق نص صریح قانون، سود سپردههای بانکی از مالیات معاف است. با اعمال بخشنامه فوق برای تمام عملکرد سال ۱۳۸۷ و برگ تشخیصهای صادره عملکرد ۱۳۸۸ تا به حال، مشمول و از این تاریخ به بعد، معاف است!؟
* حسابدار رسمی - حسابدار مستقل mbataghvaiacpa@yahoo.com
ارسال نظر