عرضه سهام همراه اول زیر قیمت واقعی

عکس: آکو سالمی

از راست به چپ: امید قائمی (مدیرعامل فرابورس)- صدوقی (مدیرعامل ارتباطات سیار)- سید هاشمی (نایب رییس هیات مدیره مخابرات)-

فیضی (مدیرعامل مخابرات)- رفیعی (عضو هیات مدیره ارتباطات سیار)- آرام بنیار (مدیرعامل تامین سرمایه امین) گروه بورس - معصومه طاهرخانی: «ما نمی‌خواهیم سهامدار همیشگی «مخابرات» باشیم و به زودی سهام این شرکت را می‌فروشیم.»این تازه‌ترین اظهارنظر خریدارانی است که مهرماه سال گذشته، بلوک مدیریتی مخابرات را به خانه بردند.

«سیدمصطفی سید هاشمی»، نایب‌رییس هیات‌‌مدیره مخابرات، کسی است که در جلسه معارفه شرکت «ارتباطات سیار» حاضر شد تا تصمیم جدید مالکان مخابرات را به فعالان بازار اعلام کند.وی همچنین به عرضه سهام «شرکت‌های مخابراتی استانی سودده» هم اشاره کرد و از واگذاری زودهنگام سهام استانی‌ها، خبر داد. از طرفی با توجه به خرید اقساطی بلوک ۵۰ درصد به اضافه یک سهم مخابرات طی ۸ سال از سوی «توسعه اعتماد مبین»، به نظر نمی‌رسد که فرآیند خروج این سهامدار از مدیریت «اخابر» طی چند سال آینده، عملیاتی شود.چراکه تاکنون تنها دو قسط بلوک مخابرات با مجموع ارزش ۹۸۰ میلیارد تومان به حساب خزانه دولت واریز شده و با این پرداخت، فقط بخشی از سهام، آزادسازی شده و قابلیت فروش دارد.به این ترتیب بازار نمی‌تواند شاهد خروج زودهنگام این سهامدار از ترکیب مدیریتی مخابرات باشد.

***

اما سهامداران و فعالان بازار سرمایه بعد از ظهر روز یکشنبه به سالن همایش‌های رازی رفتند تا توضیحات مالی مدیران بزرگ‌ترین اپراتور کشور را بشنوند.

رتبه داخلی و خارجی ما چند است؟

در ابتدای جلسه «وحید صدوقی»، مدیرعامل شرکت ارتباطات سیار در توضیح فعالیت‌های شرکت گفت: «همراه اول» بیشترین مشترکان با درآمد بالا را در کشور در اختیار دارد و ما قصد داریم با استفاده از پتانسیل مشترکان میلیونی، خدمات با ارزش افزوده بالا ایجاد کنیم.

وی سهم بازار این شرکت را در میان سه اپراتور فعال کشور اول عنوان کرد و گفت: ۶۲ درصد بازار خدمات تلفن همراه در اختیار ما قرار دارد و سهم دیگر اپراتورها به ترتیب ۳۷ درصد ایرانسل و یک درصد تالیا است.

«صدوقی» به آمارهای جهانی استناد کرد و گفت: براساس گزارش‌های رسمی منتشر شده، رتبه ما ۴۹ میلیون مشترک در میان ۵۲ اپراتور منطقه، اول است و شرکت «ترک سل» ترکیه با ۳۴ میلیون مشترک، جایگاه دوم را در اختیار دارد.وی رتبه جهانی «همراه اول» را در بین ۷۸۰ اپراتور فعال در دنیا نیز ۲۶ عنوان کرد.

فقط رشد می‌کنیم

«صدوقی» در بخش دیگری از گزارش خود به وضعیت صورت‌های مالی شرکت اشاره کرد و گفت: درآمد شرکت طی ۶ ماه اول امسال در مقایسه با ۶ ماه اول پارسال، ۱۹ درصد رشد داشته است. به طوری که از رقم ۱۶۵۳ میلیارد تومان در نیمسال اول ۸۸ به ۱۹۶۵ میلیارد تومان در نیمسال اول ۸۹، رسیده است.وی ادامه داد: سود خالص شرکت هم طی همین مدت رشد ۴ درصدی را تجربه کرده و از رقم ۴۰۶ میلیارد تومان در ۶ ماه اول ۸۸ به ۴۲۲ میلیارد تومان در ۶ ماه اول ۸۹ رسیده است.بعد از توضیحات مدیرعامل شرکت، هیات‌رییسه‌ای برای پاسخ به سوالات حاضران تشکیل شد. «سیدمصطفی سیدهاشمی»، نایب‌رییس هیات‌مدیره مخابرات؛ «وحید صدوقی»، مدیرعامل ارتباطات سیار؛ «صابر فیضی» مدیرعامل شرکت مخابرات؛ «محمد آرام‌بنیار»، مدیرعامل شرکت تامین سرمایه امین؛ «مصطفی امید قائمی»، مدیرعامل فرابورس و «حمیدرضا رفیعی»، عضو هیات‌مدیره ارتباطات سیار، کسانی بودند که در ترکیب هیات‌رییسه قرار گرفتند.

فروش «سیار» ربطی به اقساط «اخابر» ندارد

بعد از استقرار هیات‌رییسه، «سیدهاشمی» تصمیم گرفت تا به آنچه شایعات بازار است، پاسخ بگوید.وی گفت: عرضه سهام همراه اول فقط با انگیزه افزایش شفافیت شرکت انجام می‌شود و هدف دومی در پس این عرضه، وجود ندارد.وی تاکید کرد: شنیده شده که بعضی‌ها عرضه سهام این شرکت را با اقساط بلوک مدیریتی مخابرات مرتبط می‌دانند که لازم است به صراحت عرضه کنم که اصلا چنین نیست و اقساط مخابرات همواره زودتر از موعد پرداخت شده است.نایب‌رییس هیات‌مدیره مخابرات به نکته جالبی در مورد واگذاری تدریجی سهام «اخابر» اشاره کرد و گفت: ما نمی‌خواهیم سهامدار همیشگی مخابرات باشیم و به مرور سهام این شرکت را می‌فروشیم.واگذاری سهام ارتباطات سیار هم در همین راستا در حال انجام است.وی هدف از این کار را «واگذاری به مردم و مشارکت آنها در مدیریت شرکت» عنوان کرد و گفت: در نظر داریم سهام برخی از شرکت‌های مخابراتی استانی سودده را نیز واگذار کنیم که این امر در آینده‌ای نزدیک عملیاتی می‌شود.وی همچنین از حاضران خواست که خیلی سوال‌ نکنند و به جای آن انرژی خود را برای جمع کردن پول برای خرید سهام «ارتباطات سیار» نگه دارند. «آرام بنیار» مدیرعامل «تامین سرمایه امین» نیز گفت: برآورد ما این است که وضعیت سودآوری شرکت همانند سال گذشته باشد. همچنین تلاش می‌کنیم اطلاعات مالی و امیدنامه شرکت طی روزهای آینده منتشر شود.

«همراه اول» را زیر قیمت می‌فروشیم

وی همچنین در پاسخ به سوال یکی دیگر از حاضران که در مورد «برآورد ارزش واقعی هر سهم همراه اول سوال کرده بود»، گفت: ما ارزیابی روشنی از ارزش کلی شرکت منتشر کرده‌ایم و قیمت عرضه اولیه هر سهم شرکت هم در روز عرضه مشخص می‌شود. ولی پیشنهاد ما به سهامدار عمده این است که قیمت روز عرضه اولیه پایین‌تر از ارزش واقعی شرکت باشد تا جذابیت لازم را برای مشارکت مردم در خرید سهام ایجاد کند.«سید هاشمی» هم ضمن تایید سخنان «آرام بنیار» گفت: ما به جذب حداکثری بازار و ایجاد اطمینان در سرمایه‌گذاران فکر می‌کنیم و قطعا قیمت عرضه اولیه کمتر از قیمت کارشناسی خواهد بود.

فعلا ریزش مشترک نداریم

مدیرعامل ارتباطات سیار در پاسخ به سوالی در مورد «پیش‌بینی سودآوری شرکت برای سال‌جاری» گفت: EPS پیش‌بینی شده کل شرکت برای امسال ۸۳۱ میلیارد تومان است که طی نیمسال اول، ۴۲۲ میلیارد تومان آن (بیش از ۵۰ درصد) محقق شده است. از طرفی با توجه به تحقق بخش زیادی از درآمدها در نیمه دوم سال، قطعا پوشش ۶ ماهه دوم بیشتر است.«صدوقی» در جواب این پرسش که «با توجه به قدرت گرفتن ایرانسل و ورود اپراتور سوم به بازار، برنامه‌های شرکت برای جلوگیری از ریزش مشترکان چیست؟» گفت: ریزش مشترکان طی سال‌های گذشته اتفاق افتاده، ولی این امر برای امسال روند عکس داشته است. به شکلی که درآمد «فروش سیم‌کارت دائمی» و «فروش سیم‌کارت‌های اعتباری» طی ۶ ماه اول امسال در مقایسه با ۶ ماه اول پارسال به ترتیب، ۱۰ درصد و ۴۰ درصد رشد داشته است.وی گفت: درآمد فروش سیم‌کارت‌های دائمی از ۹۷۵ میلیارد تومان در نیمسال اول ۸۸ به ۱۰۵۷ میلیارد تومان در نیمسال اول ۸۹ رسیده است. همچنین درآمد فروش سیم‌کارت‌های اعتباری نیز از رقم ۵۵۴ میلیارد تومان در ۶ ماه اول ۸۸ به ۷۴۷ میلیارد تومان در ۶ ماه اول ۸۹ بالغ شده است.

تاریخ عرضه را نمی‌دانیم

در ادامه مدیرعامل فرابورس در پاسخ به سوالی در مورد «شایعات عرضه دیرهنگام سهام همراه اول در فرابورس» گفت: مطابق قوانین پذیرش، از زمان درج نام شرکت در فرابورس حداقل ۵ روز و حداکثر ۶ ماه زمان لازم است تا عرضه سهام انجام شود.«امید قائمی» افزود: امیدواریم با توجه به پیگیری‌های انجام‌شده، به زودی «مراحل ثبت نهایی همراه اول نزد سازمان بورس» از یک سو و «تغییر ماهیت از سهامی خاص به سهام عام» از سوی دیگر انجام شود تا بتوانیم عرضه را عملیاتی کنیم.

شاید تعرفه‌ها را افزایش دهیم

یکی از حاضران در مورد «تاثیر هدفمندسازی یارانه‌ها در سودآوری مخابرات» سوال کرد که مدیرعامل مخابرات در پاسخ گفت: با توجه به اینکه مخابرات از یارانه مستقیم دولت استفاده نمی‌کند، بنابراین اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها تاثیری در سودآوری شرکت نمی‌گذارد، ولی هیات‌مدیره به طور جدی پیگیر افزایش تعرفه‌های تلفن ثابت است.

خروج سهامدار عمده از بزرگ‌ترین شرکت بورس

ودایع نزد ماست، تا اطلاع ثانوی «فیضی» در پاسخ به سوال دیگری در مورد «تعیین تکلیف ودایع مشترکان در صورت عرضه سهام همراه اول» گفت: این بحث کاملا حقوقی است و در قالب قراردادی بین مشترک و شرکت مخابرات تعریف شده است. این قرارداد اصلا جنبه سرمایه‌گذاری ندارد و ما تا به حال موردی نداشته‌ایم که مشترکی بخواهد قرارداد خود را فسخ کند.

هزینه‌های یک پروانه ۶۰۰ میلیارد تومانی

در ادامه جلسه یکی از حاضران از مدیرعامل ارتباطات سیار در مورد «تاثیر هزینه‌های پروانه بر وضعیت سودآوری شرکت» سوال کرد و وی در پاسخ گفت: با وجود افزایش هزینه‌های پروانه طی ۶ ماه اول امسال، شرکت توانسته رشد ۴درصدی سود خالص را تجربه کند.

وی افزود: بابت هزینه‌های پروانه مبلغ ۵۸۸ میلیارد تومان طی ۶ ماه اول امسال پرداخت شده، در حالی که این رقم برای ۶ ماه اول پارسال، معادل ۲۸۸ میلیاردتومان بوده است.