سود «صدرا» 16ریال تثبیت شد

عکس: شانا

گروه بورس- زهرا مجتهد: شرکت صدرا پس از گذشت دو ماه از بسته بودن نماد، دلایل تعدیل نکردن پیش‌بینی درآمد هر سهم سال مالی ۸۹ را به بازار اعلام کرد. به گزارش خبرنگار ما، در حالی که معاون مالی صدرا پیش‌ از این کاهش سود هر سهم را برای سال مالی مزبور تکذیب کرده بود، اکنون سازمان بورس، عدم تعدیل پیش‌بینی درآمد هر سهم صدرا را در سایت خود منتشر کرد.

با توجه به این اطلاعیه، شرکت صدرا پیش‌بینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به پایان اسفند ماه ۸۹ را در تاریخ ۲۴ فروردین ماه امسال مبلغ ۱۶‌ریال اعلام کرده بود که این بار نیز به طور رسمی این پیش‌بینی را همان ۱۶ ریال اعلام کرده است. در حالی که صدرا در همین فاصله یعنی طی خرداد ماه سال جاری موفق به برنده شدن در مناقصه پروژه‌های ۱۳ و ۲۲-۲۳-۲۴ توسعه میادین گاز پارس جنوبی شده بود، در پیش‌بینی بعدی خود حاشیه سود ناخالص معادل ۱۳درصدی را دیده بود که با احتساب این موضوع، پیش‌بینی درآمد هر سهم سال مالی ۸۹ را در تاریخ‌های ۱۲ مرداد ماه (حسابرسی نشده) و ۲۷ مرداد ماه امسال (حسابرسی شده) مبلغ ۲۵۰ریال اعلام کرد که به بازار انعکاس نیافت. در همین بین شایعه اعلام سود ۳۷۰ریالی نیز مطرح شد. پیرامون «صدرا» به لحاظ کسب موفقیت در مناقصه یاد شده، شایعات تعدیل سود ۳۷۰ ریالی و پس از آن ۲۵۰ریالی پرسه می‌زد. به مرور بعد از گسترش شایعه سود ۲۵۰ریالی که به حقیقت نیز نپیوست، شایعه تعدیل سود تا ۱۶۰ریال نیز پراکنده شد و سایت‌های متعددی پیرامون این قضیه خبر پراکنی کردند. اکنون حسابرس شرکت «صدرا» پس از بازبینی و بررسی صورت سود و زیان شرکت برای سال مالی جاری مبلغ ۱۶ ریال سود را به ازای هر سهم تایید کرده و در این باره اظهارنظرهایی هم داشته است. گزارش حسابرس صدرا در اصل مربوط به ۲۴‌مرداد ماه ۸۹ است که بندهای ۳ و ۸ آخرین گزارش تایید شده در پانزدهم شهریور ماه جاری تنظیم شده است. در بندهای این گزارش به تاخیر پرداخت وجوه از سوی کارفرما، اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها که موثر بر ارقام درآمد و هزینه است و همچنین تصمیم مدیریت بر انجام تعدیلات مورد نیاز اشاره شده است.

حسابرس «صدرا» در گزارش خود معتقد است که «برآورد مبلغ ۴,۸۵۸,۲۷۴میلیون ریال درآمد پیمان‌ها و مبلغ ۴,۳۷۳,۹۸۸میلیون ریال بهای تمام شده مندرج در صورت سود و زیان پیش‌بینی شده با توجه به درصد قابل حصول از پیشرفت برنامه‌ریزی شده سال آتی (که توسط مدیران پروژه‌های شرکت اعلام شده و آخرین وضعیت پرداخت‌های کارفرمایان در ارتباط با پروژه‌های جدید) صورت گرفته است. مضافا هزینه‌های برآوردی پروژه‌های قبلی شرکت بر اساس برآوردهای صورت گرفته در مقطع ۲۹ اسفند ۱۳۸۸ بوده و برآوردهای مربوط به دو پروژه فازهای ۱۳

و۲۲-۲۳-۲۴ توسعه میادین گاز پارس جنوبی نیز با فرض ۱۳‌درصد حاشیه سود ناخالص و برنامه مورد توافق با کارفرما (ارائه شده توسط شرکت و احتساب تاخیرات دو ماه اخیر به علت تاخیر در دریافت وجوه از کارفرمایان و مشکلات سفارشات و تامین تجهیزات) انجام گردیده است، بدیهی است تحقق برنامه اجرایی مزبور در ۶ ماه دوم سال ۱۳۸۹ منوط به تامین منابع مالی مورد‌نیاز توسط کارفرما در زمان مناسب و انجام عملیات اجرایی با هماهنگی سایر اعضای مشارکت (کنسرسیوم) و تایید صورت‌وضعیت کارهای انجام شده توسط کارفرما در زمان‌های برنامه‌ریزی شده می‌باشد.»

این اظهارنظر در بند ۳ گزارش الحاق شده است. همچنین در بند ۵ که با فرض ثبات شرایط تنظیم شده، آمده است:‌ «اطلاعات مندرج در صورت سود و زیان پیش‌بینی شده با فرض ثبات شرایط سیاسی و اقتصادی جهانی و ملی (طبق شرایط فعلی) برآورد گردیده و تعدیلات لازم در اطلاعات مالی آتی ناشی از وقوع شرایط مزبور از جمله شامل اجرای قانون هدفمندن کردن یارانه‌ها که بر ارقام درآمد و هزینه سال مالی آتی موثر است، پیش‌بینی نشده است. در صورت وقوع هر گونه شرایط خاص که سبب تغییر در روند دریافت وجوه از کارفرمایان، انجام سفارشات خارجی و تامین مواد و قطعات مورد نیاز در تکمیل سفارشات ساخت و نیز تغییر در بازار فروش محصولات و خدمات شرکت گردد یا تغییر در هزینه‌های تامین مالی و نوسانات نرخ ارز را موجب شود، ارقام درآمد و هزینه مندرج در صورت سود و زیان پیش‌بینی شده قابل حصول نخواهد بود. همچنین حتی در شرایطی که وضعیت سیاسی اقتصادی شش ماهه اول سال مالی ۱۳۸۹ در نیمه دوم سال نیز تداوم یابد، تحقق فروش پیش‌بینی شده مشروط به تامین مالی مخارج برآوردی، تدارک و تامین به موقع قطعات و مواد و ساخت و تحویل به موقع سفارشات به مشتریان در چارچوب مفاد قراردادهای منعقده می‌باشد. بدیهی است در صورت وقوع هر گونه شرایطی که سبب وقفه و تاخیر در انجام تعهدات قراردادی یا تغییر در مبلغ و شرایط قراردادها شود، فروش پیش‌بینی شده قابل تحقق نبوده و تهیه بودجه اصلاحی ضروری خواهد شد.»

اما موضوعی که بیشتر مورد توجه حسابرس برای اعلام آخرین تعدیل «صدرا» قرار گرفته مربوط به بودجه اولیه تعدیلی شرکت در مرداد ماه است که در بند ۸ بدان اشاره کرده است. این بند حاکی است که «بودجه اولیه تعدیلی شرکت در تاریخ ۴/۵/۱۳۸۹ متعاقب انعقاد قرارداد فازهای ۱۳ و ۲۲ تا ۲۴ توسعه میادین گاز پارس جنوبی با فرض تحقق برنامه مورد توافق با کارفرما تهیه شد، لیکن با توجه به شرایط پیش آمده در مرداد و شهریور سال ۱۳۸۹ ناشی از موارد مندرج در بند ۳ فوق که عملا منجر به عدم حصول پیشرفت کافی در پروژه‌های جدید و بعضی از پروژه‌های قدیمی گردید، مدیریت شرکت ناگزیر از انجام تعدیلات مورد لزوم در بودجه اصلاحی گردید و بودجه تعدیلی پیوست حسب آخرین گزارشات پیشرفت کار تنظیم شد.»

همچنین حسابرس در خصوص صورت سود و زیان پیش‌بینی شده تعدیلی توضیح داده است که هزینه‌های مالی بر اساس نرخ‌های مندرج در قراردادهای تسهیلات (قراردادهای سررسید گذشته) محاسبه شده و توافقات به عمل آمده با بانک‌ها در ارتباط با استمهال یک ساله تسهیلات، نسبت به محاسبه جرائم با تاخیر اقدام نشده که قطعیت این موضوع مربوط به تسویه مانده تسهیلات در زمان مورد توافق با بانک‌های مربوط است.

حسابرس مستقل «صدرا» در خصوص اقلام پولی ارزی پایان سال ۸۹ نیز اظهارنظر کرده و افزوده است:‌ «در یادداشت ۵-۳ (خلاصه اهم رویه‌های حسابداری) توضیح داده شده است که اقلام پولی ارزی در پایان سال ۱۳۸۹ با متوسط نرخ رسمی ارز در سه ماهه پایان سال ۱۳۸۸ تسعیر گردیده، لیکن بررسی‌های به‌عمل‌آمده حاکی از آن است که به علت عدم دسترسی به مولفه‌های مربوط به پیش‌بینی نرخ ارز در سال ۱۳۸۹، صرفا زیان تسعیر ارز سال آتی معادل زیان پیش‌بینی شده سال ۱۳۸۸ (معادل ۴۴‌درصد زیان تحقق یافته شش ماه اول سال ۱۳۸۸) لحاظ گردیده است. همچنین توضیحات لازم در این خصوص شامل میزان اثرپذیری اقلام درآمد و هزینه از نوسانات نرخ ارز در یادداشت‌های پیوست صورت سود و زیان پیش‌بینی شده افشا نگردیده است.»

دیگر تغییرات در اطلاعات پیش‌بینی عملکرد

شرکت «صدرا» در‌ آخرین اطلاعیه مربوط به پیش‌بینی درآمد هر سهم سال مالی ۸۹ دلایل و تغییرات اطلاعات را اعلام کرده است. در این اطلاعیه به نهایی شدن صورت‌های مالی پایان سال ۸۸ اشاره شده و عنوان شده است که بهای تمام شده و ارزش پیمان‌ها

براساس همین موضوع تعدیل شده است.

همچنین در این تغییرات به موضوع اختصاص اجرای پروژه‌ای به کنسرسیوم شرکت‌های پتروسینا آریا و صدرا اشاره شده است.

شرکت ملی نفت ایران اجرای فاز ۱۳ را به کنسرسیوم شرکت‌های پترو پایدار ایرانیان، صدرا و مپنا و اجرای فاز ۲۳، ۲۲ و ۲۴ را به کنسرسیوم شرکت‌های پتروسینا آریا و صدرا واگذار کرده که باتوجه به توافقات اولیه کنسرسیوم، بخش دریایی که شامل ساخت، خرید، حمل و نصب جکت‌ها و سکوهای سرچاهی در شرح کار شرکت صدرا قرار گرفته و محاسبه سود پروژه به شرح جدول پروژه‌ها بر اساس پیشرفت ۸ و ۱۳‌درصد در سال مالی ۱۳۸۹ انجام گرفته است.

شرکت در این اطلاعیه به بند حسابرسی در مورد پروژه‌های بلاتکلیف در پایان سال مالی ۸۸ اشاره کرده است که «صدرا» برای رفع این مورد، ذخیره کاهش ارزش موجودی‌ها را در حساب‌ها پیش‌بینی کرده است.