دولتی‌ها و جامعه حسابداران رسمی

دکتر موسی بزرگ اصل*

در انتخابات اخیر یک شعار انحرافی با عنوان مدیران دولتی مطرح شد و یکی از اعضا در گردهمایی اعضای انجمن حسابداران خبره ایران نیز مطالبی علیه مدیران دولتی بیان کردند که البته بعد منکر آن شدند. متاسفانه نتیجه انتخابات هم نشان داد که برخی از اعضای جامعه نیز تحت تاثیر این شعار قرار گرفتند. در روزنامه دنیای اقتصاد مورخ ۱۵/۶/۱۳۸۹ به نقل از خبرگزاری فارس نیز ایشان مطلب جدیدی را علیه مدیران دولتی عنوان کرده‌اند که حق انتخاب رییس شورا توسط اعضای شورای عالی را نقض می‌کند و توهین به اعضای شورای عالی است که ایشان این عنوان را برای آنها انتخاب کرده است، البته این بار دیگر قابل انکار نیست.

آنچه مدیران دولتی مورد نظر ایشان حداقل در شورای سوم مطرح کرده‌اند این بوده است که منافع اعضای جامعه حسابداران رسمی ایران نباید فدای منافع شخصی شود و از موقعیت عضویت در شورا نباید برای تخریب موسسات رقیب استفاده شود. عضویت در شورا نباید باعث شود که محکومیت یک عضو شورا در کمیته کنترل کیفیت به هیات‌های انتظامی ارجاع داده نشود. عضو شورای عالی باید در گفتار و کردار پایبند به آیین رفتار حرفه‌ای باشد و شان حرفه را رعایت کند.

یک عضو جامعه نمی‌تواند برعلیه عضو دیگر، تنها به دلیل محل خدمت وی تبلیغات مخرب انجام دهد.

در مقاله‌ای که قبلا در همین روزنامه چاپ شد، نظر خود را مبنی بر اینکه شورای سوم موفقیت چندانی نداشته است اعلام کردم.

آیین‌نامه ضمانت اجرای حسابرسی که تنها پیشرفت مهم در این دوره بوده است محصول کار شورای سوم نبود، بلکه یکی از «مدیران دولتی» عضو این شورا از طریق مراجع دولتی این کار را انجام دادند و لازم است اعضای محترم جامعه در تصمیم‌گیری‌های خود از چنین مسائلی آگاه باشند. آیا این آیین نامه نشان می‌دهد که مدیران دولتی مستقل نیستند؟

معضل اصلی شورای عالی جامعه، نه اعضای دولتی‌ است که در اقلیت محض‌اند، بلکه مساله منافع اقتصادی شخصی است. اعضای شورای عالی چه از بخش دولتی و چه از بخش خصوصی، اگر در پی منافع شخصی نباشند به طور قطع می‌توانند فارغ از گروه‌بندی و باند بازی و ایجاد تفرقه میان اعضای جامعه، خادمی موفق برای اعضای جامعه حسابداران رسمی ایران باشند. آنچه استقلال را نقض می‌کند ترجیح منافع شخصی بر منافع جمعی است نه دولتی یا خصوصی بودن.

رییس شورای عالی هم باید با رای اعضای شورا انتخاب شود و این انتخاب هیچ محدودیتی غیر از حق انتخاب اعضای شورای عالی ندارد. هر گفته و عملی که در پی محدود کردن حق انتخاب اعضای شورای عالی و جوسازی علیه فرد یا افراد خاصی باشد، بی‌شک یک تخلف حرفه‌ای است و خلاف آیین رفتار حرفه‌ای جامعه حسابداران رسمی ایران است. اعضای شورای عالی چه در جلسه مورخ ۱۷ شهریور ماه یا جلسه دیگری از حق خود برای انتخاب استفاده می‌کنند و ان‌شاءا… انتخابی باشد که خدمت به اعضای جامعه و تعالی آن را درپی داشته باشد.

اتهام سنگینی که ایشان به قول خودشان به دولتی‌‌‌ها وارد کرده‌اند این است که نمی‌توانند به طور مستقل برای جامعه حسابداران تصمیم‌گیری کنند و تصمیم‌گیری‌شان با رای اعضای شورا متفاوت است. اولا مگر اینها خود عضو شورا نیستند که تصمیم‌گیری اعضای شـورا را در مقابل رای آنها قرار داده‌اند. ثانیا کدام مساله در راستای منافع حرفه‌ای جامعه حسابداران مطرح شده است و دولتی‌ها با آن مخالفت کرده‌ و غیرمستقل عمل کرده‌اند.

لازم است اعضای جامعه حسابداران رسمی ایران بدانند مشکل شورای عالی مساله‌ای نیست که ایشان اشاره کرده‌اند، بلکه طرح مسائل بی‌اهمیت و انحرافی در جلسات شورای عالی و تقلیل جایگاه جامعه حسابداران رسمی ایران به یک اتحادیه صنفی، بی‌تدبیری در برقراری ارتباط مناسب با دستگاه‌های دولتی و ضعف رکن اجرایی جامعه است نه حضور چند نفر از شاغلان در بخش دولتی.

در اولین جلسه شورای چهارم که بحث رییس شورا مطرح شد، ملاحظه شد که اختلاف نظر مربوط به دولتی و غیر دولتی نیست، بلکه مسائل اساسی‌تری در این زمینه مطرح است. کاندیدا شدن برای ریاست شورا، حق همه اعضا است، اما اعضا حق ندارند که برای رسیدن به این موقعیت از هر ابزاری برای تخریب دیگر اعضای شورای عالی استفاده کنند.

* حسابدار رسمی