بعد از گذشت دو دهه با رویکرد رعایت اصل۴۴ قانون اساسی، دولت واگذاری ارائه خدمات حمل‌ونقل مواد منفجره تجاری (ناریه) به بخش خصوصی را عملی کرد. به گزارش خبرنگار ما مهندس مسلم دریه، دبیر انجمن صنفی شرکت‌های خدمات آتشکاری در مراسم آغاز به کار شرکت تعاونی حمل‌ونقل مواد ناریه ایرانیان (حمنا) با اعلام این مطلب گفت: از آنجا که مصرف مواد ناریه در مواردی همچون سد‌سازی، راهسازی، استخراج معادن و... صورت می‌گیرد، از آن به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بر توسعه کشورها یاد می‌شود.

وی از فعالیت ۲۰ شرکت خدمات آتشکاری در سطح کشور خبر داد و گفت: برای تجمیع و احقاق مصالح صنفی از حدود یک دهه گذشته انجمن صنفی شرکت‌های آتشکاری شروع به کار کرد. وی با اشاره به اینکه طی این مدت بهترین و موجه‌ترین خدمات توسط شرکت‌های مذکور ارائه شده تصریح کرد: با اثبات این مسائل بر مسوولان شورای امنیت کشور، سرانجام مجوز فعالیت اولین شرکت حمل‌ونقل مواد ناریه کشور برای این انجمن صادر شد.

مهندس دریه گفت: در واقع شرکت تعاونی حمل‌ونقل مواد ناریه ایرانیان توسط انجمن صنفی شرکت‌های آتشکاری با سرمایه‌گذاری مجموعه شرکت‌های عضو آن ثبت و آغاز به کار کرده است. دریه استاندارد‌سازی خودروهای حمل مواد ناریه با آخرین شاخص‌های روز دنیا را گام دیگری برای اهداف شرکت مذکور عنوان کرد و گفت: البته در این روند توسعه ناوگان مدنظر قرار دارد و تاکنون مذاکرات خوبی با خودرو سازان داخلی و استفاده از منابع بانکی صورت گرفته است.

همچنین در این مراسم محمدرضا رمضان پور، مدیرعامل شرکت تعاونی حمل‌ونقل مواد ناریه ایرانیان، اخذ پارامترهای ایمنی مربوط به حامل‌های مواد ناریه از «ساصد»، تدوین چک لیست کنترل حامل‌ها، تدوین آیین‌نامه جامع به‌کارگیری رانندگان خود مالک و هماهنگی با دستگاه‌های امنیتی کشور را برخی از اقدامات اجرا شده برای تاسیس شرکت مذکور عنوان کرد.

رمضان پور با اشاره به استقرار سیستم AVL در ناوگان این شرکت، از نظارت online و offline ناوگان حمل مواد ناریه خبر داد و افزود: تعداد حامل‌های تحت پوشش این شرکت در یک برنامه ۵ ساله با افزایش ۶۶ برابری به ۳۳۰ دستگاه خواهد رسید. مدیرعامل شرکت تعاونی حمل‌ونقل مواد ناریه ایرانیان با اشاره به اینکه طی ۶ ماه گذشته سرمایه این شرکت به ۲‌میلیارد‌ریال افزایش یافته است، اظهار داشت: برای تحقق اهداف مورد نظر در یک چشم‌انداز حداکثر ۹ ساله باید بیش از ۵۰‌میلیارد‌ریال توسط این شرکت سرمایه‌گذاری انجام شود که از این میزان ۲۰‌میلیارد از طریق منابع وجوه اداره شده سازمان راهداری تامین خواهد شد. وی گفت: اگرچه در شرایط حاضر اولویت اقتصادی سهامداران در مرحله دوم بعد از مسائل ایمنی و امنیتی قرار دارد؛ اما در صورت تامین منابع مذکور می‌توان در یک پروسه سه ساله سودآوری برای اعضای شرکت را به ارمغان آورد.