از سوی یک کارشناس بازار سرمایه مطرح شد
درخواست بازگشت بزرگان به گردونه معاملات
گروه بورس - علیرضا باغانی: یک کارشناس بازار سرمایه از توقف چند هفتهای برخی از نمادهای بزرگ بازار انتقاد کرد. امین کیان ارثی که با خبرنگار دنیای اقتصاد سخن میگفت، با اشاره به توقف ۱۱ نماد بزرگ بازار طی چند هفته گذشته گفت: در حال حاضر نماد شرکتهای بزرگی مثل تایدواتر، زامیاد، پالایشگاه اصفهان، سایپادیزل، پتروشیمی خارک، ماشینسازی اراک، سرمایهگذاری پتروشیمی، سرمایهگذاری توسعه ملی، سرمایهگذاری ملی ایران، گاز لوله و فولاد خراسان متوقف است و معاملات در
این نمادها به اصطلاح رایج فعالان، قفل شده است. وی با بیان اینکه مدت زمان توقف در برخی از این نمادها به نزدیک یک ماه میرسد، گفت: در شرایطی که اکثر این شرکتها دارای سهامداران حقیقی و حقوقی بسیاری هستند و جزو شرکتهای بزرگ یا نسبتا بزرگ بازار محسوب میشوند، توقف چند هفتهای نماد، به زیان سهامداران آنها تمام شده است و سهامداران نتوانستهاند از این شرکتها خارج یا سهام بیشتری از این شرکتها به دست آورند یا به تعبیری دیگر فرصت استفاده از نقدینگی قفل شده در این نمادها برای خریدهای دیگر در کف قیمتی از معاملهگران گرفته شده است.
آرزوی توقف ۴۸ ساعته نمادها
وی در پاسخ به این پرسش که چه زمانی را برای توقف یک نماد معاملاتی طبیعی و منطقی میداند؟ گفت: در رویهای که از سال گذشته تاکنون توسط سازمان بورس در پیش گرفته شد، مدت زمان توقف یک نماد به ۴۸ تا ۷۲ساعت کاهش یافت که مدت زمانی منطقی بود، هر چند در بورسهای بزرگ دنیا یک نماد طی یک روز معاملاتی با اعلام اطلاعات جدید متوقف و در همان روز بازگشایی میشود، اما با این حال توقف ۴۸ تا ۷۲ساعته برای بورس ما خوب بود، اما متاسفانه این رویه برای همه نمادهای معاملاتی اجرا نشد.
با غیرشفافها برخورد کنید
کیان ارثی در برابر این سوال که اگر عدم شفافیت دلیل اصلی توقف این نمادها باشد، آیا باز هم خواستار بازگشایی نمادهای مزبور در شرایط غیرشفاف است؟ گفت: سازمان بورس باید از ابزارهای قانونی و نظارتی خود برای دریافت اطلاعات از شرکتها استفاده کند و صدور اطلاعیههای شفافسازی در این زمینه میتواند راهگشا باشد، ضمن اینکه توقف نماد شاید راه درستی برای اعمال فشار جهت دریافت اطلاعات نباشد، چرا که به ضرر بازار و سهامداران است و به نظر میرسد
سازمان بورس میتواند با ابزارهای کنترلی که در اختیار دارد از شرکتها اطلاعات بگیرد. این کارشناس بازار سرمایه با ذکر این نکته که بسیاری از نمادهای متوقف شده، در رده شرکتهای غیرشفاف قرار ندارند، گفت: با بررسی سوابق اطلاعرسانی شمار قابل توجهی از نمادهای متوقف شده، به این نتیجه میرسیم که خیلی از این شرکتها غیرشفاف نیستند و میتوان اطلاعات مورد نیاز را از آنها گرفت و به بازار اعلام کرد.
لزوم شکستن قفل معاملات بزرگان
وی کاهش نقدشوندگی بازار را دیگر آسیبهای توقف طولانی مدت نمادها عنوان کرد و افزود: از آنجا که برخی از نمادهای متوقف بخش زیادی از نقدینگی بازار را به خود جذب کردهاند و جزو بزرگان بازار محسوب میشوند، (اشاره به «شپنا» پنجمین شرکت بزرگ بازار به لحاظ ارزش) بنابراین توقف معاملات در این نمادها به معنای قفل کردن نقدینگی موجود در سهام شناور آزاد این شرکتها در بازار است. از طرفی دیگر برخی از این نمادها تاثیر بسیار زیادی در شاخص دارند که با توقف نماد، نوسان قیمت این نمادها در شاخص در زمان توقف قابل رصد نیست.
آسیبشناسی غیبت از گردونه معاملات
وی غیبت چند هفتهای یک نماد از گردونه معاملات بورس را موجب بیمیلی معاملهگران به بازگشت دوباره به نماد متوقف شده ارزیابی کرد و گفت: هنگامی که سهامداری در یک نماد برای مدت طولانی گرفتار توقف میشود، به محض بازگشایی به فروش سهام روی میآورد تا با خارج کردن نقدینگی خود از نماد مزبور به سراغ دیگر سهمهای نقدشونده بازار رود و در آینده نیز با بیم گرفتار شدن در نماد متوقف شده تمایلی به ورود در آن نماد نخواهد داشت.
دلایل عمده توقف نمادها
کیان ارثی تعدیل EPS و برگزاری مجامع عادی سالانه و فوقالعاده را به عنوان عمدهترین دلایل توقف نمادها ذکر کرد و گفت: برخی از نمادها به رغم برگزاری مجمع و تقسیم سود نقدی هنوز بازگشایی نشدهاند و برخی دیگر نیز تعدیل سود خود را اعلام کردهاند، اما با این حال هنوز خبری از بازگشایی آنها نیست و به نظر میرسد که اگر این شرکتها ابهامی دارد، بهتر است بازار هم در جریان آنها قرار گیرد و همچنین نمادهای متوقف در اسرع وقت بازگشایی شود تا معاملات سهام در این نمادها از سر گرفته شود.
درخواست ترک تالار توسط غیرشفافها
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر برخورد بورس با شرکتهای غیرشفاف افزود: در صورتی که شرکتی غیرشفاف عمل میکند لازم است بورس برخورد قانونی لازم را با آن داشته باشد و اساسا شرکت غیرشفاف نباید جایی در تابلوی معاملات تالار شیشهای داشته باشد و باید بورس تهران که محل شفاف شدن شرکتها است را هر چه زودتر ترک کند، اما ماندن شرکتها در بازار به معنای شفاف بودن آنها است، از این رو معاملات سهم نیز در این نمادها باید جریان داشته باشد.
ارسال نظر