بازگشت آرامش به بورس تهران - ۲۲ خرداد ۸۹
دنیای اقتصاد- معاملهگران بازار سهام با عبور از برخی تحولات کلان، این هفته شاهد بازگشت آرامش به بازار خواهند بود. در بازار سهام، معاملهگران در انتهای هفته گذشته شاهد تصویب قطعنامه چهارم شورای امنیت بودند که بدون حصول اجماع در شورای امنیت تصویب شد. این قطعنامه که پس از ماهها چانهزنی تصویب شده از عدم کارآیی واضحی برخوردار است؛ امری که سبب میشود بازار بدون واکنش خاصی نسبت به این مساله فعالیت خود را از سر بگیرد. تنها واکنش در مقابل این قطعنامه حداکثر در به تاخیر افتادن خریدها در روزچهارشنبه بود که این امر اندکی عدم تعادل را در بازار پدید آورد. اما انتظار میرود امروز بازار دوباره به مدار رشد خود بازگردد. جنب پل حافظ
بازگشت آرامش
گروه بورس- همایون دارابی: معاملهگران بازار سهام با عبور از برخی تحولات کلان، این هفته شاهد بازگشت آرامش به بازار خواهند بود.
در بازار سهام، معاملهگران در انتهای هفته گذشته شاهد تصویب قطعنامه چهارم شورای امنیت بودند که بدون حصول اجماع در شورای امنیت تصویب شد. این قطعنامه که پس از ماهها چانهزنی تصویب شده از عدم کارآیی واضحی برخوردار است؛ امری که سبب میشود بازار بدون واکنش خاصی نسبت به این مساله فعالیت خود را از سر بگیرد. تنها واکنش در مقابل این قطعنامه روز چهارشنبه حداکثر در به تاخیر افتادن خریدها بود که این امر اندکی عدم تعادل را در بازار پدید آورد. اما انتظار میرود امروز بازار دوباره به مدار رشد خود بازگردد.
در کنار بحث سیاسی و بازگشت آرامش به بازار، معاملهگران شاهد اندکی بازگشت در بازارهای جهانی نیز بودند. به دنبال حرکت بانک مرکزی اروپا روند افت ارزش یورو متوقف شده و ارزش یورو به بیش از ۲/۱ در برابردلار بازگشت. هر چند که برخی از نهادهای سرمایهگذاری نظیر گلدمن ساچه پیش بینی نرخ تبدیل یورو در شش ماهه آینده را از ۳۵/۱ به ۱۵/۱ کاهش دادهاند. اما شرایط بازار ارز به دنبال کاهش نگرانی از وضعیت بدهیهای کشورهای حوزه یورو بهبود نسبی را تجربه کرده است که به رشد بهای نفت به ۳۷/۷۵واحد منجر شده است. در همین حال بهای فلزات نیز اندکی تقویت شدهاند. بهای مس در حد ۶هزار و ۲۹۲دلار در هر تن رسیده است، هر چند بهای روی و سرب زیر مرز یکهزار و ۷۰۰دلار در هر تن باقی ماندهاند. در این میان بهای آلومینیوم نیز در حد یکهزار و ۹۰۰دلار در هر تن باقی مانده است. کارشناسان بازار جهانی مس رشد بهای یورو و تقویت تقاضا در چین را دلیل رشد بهای این فلز ارزیابی میکنند. تداوم کاهش موجودی انبارهای بورس فلزات لندن به سطح ۴۶۸هزار و ۱۷۵تن نشان از وضعیت قوی تقاضا به خصوص در بازار چین ارزیابی شده است. در همین حال تداوم افزایش موجودی انبارهای بورس فلزات لندن در مورد فلز روی نیز سبب شده است نگرانیها در مورد وجود مازاد تولید قابلملاحظه در مورد این فلز تداوم یابد. موجودیهای روی در شرایطی همچنان افزایش مییابد که این فلز یک سوم ارزش خود را در سال میلادی جاری از دست داده است.
شاخص بالتیک نیز که با تاخیر نسبت به وقایع واکنش نشان میدهد با تداوم کاهش به ۳هزار و ۴۲۳واحد رسیده است.
در تحولات اقتصادی معاملهگران همچنان شاهد تداوم مباحث در مورد طرح تحول هستند. امری که با توجه به احتمال افزایش چشمگیر بهای حاملهای انرژی سبب واکنش برخی از سرمایهگذاران شده است. طرح عدم توجیه اقتصادی برخی از طرحهای پتروشیمی در حال اجرا به دلیل رشد بهای گاز از جمله مواردی است که در حال حاضر مورد توجه سرمایهگذاران قرار دارد. این در حالی است که کارشناسان بازار در این شرایط شاهد مطالبه بهای فوب خلیج فارس به عنوان بهای حاملهای انرژی هستند که برخی از آمار اولیه حکایت از صادرات فرآوردههای نفتی نظیر نفتا زیر این قیمت از سوی وزارت نفت هستند.
در بازار سهام معاملهگران در انتهای هفته گذشته با تصمیم عجیب سایت مدیریت فنآوری بورس تهران (tsetmc) به منظور اعلام حذف گزارش سود هر سهم و نسبت قیمت به سود هر سهم شرکتها P/E و EPS مواجه شدند. این سایت که مرجع اساسی دریافت اطلاعات سرمایهگذاران در مورد روند معاملات روزانه است؛ در حالی اقدام به حذف این اطلاعات کرده و دسترسی به این اطلاعات را به دیگر سایتها ارجاع داده است که به گفته این سایت، دسترسی خودکار به این اطلاعات برای این مجموعه که خود عضوی ازگروه سایتهای بورس است، ممکن نیست. در حال حاضر روند اطلاعرسانی و تعدد سایتهای بورس که هر یک تنها بخش محدودی از اطلاعات را منتقل میسازند انتقاداتی را ایجاد کرده است. حذف گزارش برخی از اولین اطلاعات مورد نیاز سرمایهگذاران را باید گامی بلند به سوی گذشته توصیف کرد. هر چند که در گذشته نیز بهرغم شمار اندک پرسنل و کارشناسان مجموعه بورس هیچ گاه حذف اطلاعرسانی بهرغم همه کمبودها به عنوان یک سیاست رسمی اعلام نشده بود. در همین حال سایت www. fipiran. com مرکز پردازش اطلاعات مالی ایران نیز که به ظاهر برای پردازش اطلاعات مالی شرکتهای بورس اوراق بهادار تشکیل شده است نیز طی هفته گذشته گزارش میزان سود و نسبت ساده قیمت به سود را متوقف کرده است.
به نظر میرسد تجدید نظر در سیاست اطلاعرسانی مجموعه بورس و ساماندهی به سایتهای متعددی که برنامه و هدف راهاندازی آنها نامشخص است، اولویت اول بازاری است که در آن شمار سرمایهگذاران کم تجربه قابلملاحظه است.
در بازار چه خبر بود؟
معاملهگران روز چهارشنبه شاهد معاملات ضعیفی بودند که انتظار برای تحولات سیاسی و به تاخیر انداختن خریدها از سوی سرمایهگذاران مهمترین دلیل رخداد این مساله بود.
روز چهارشنبه درگروه خودرویی در شرایطی دو نماد عمده این گروه ایران خودرو و سایپا با بازگشت قیمتی مواجه شدند که اطلاعیه عرضه سهام سایپا برای نخستین روز تیرماه از سوی ناظر بازار منتشر شده است. سایپا به قیمت پایه سههزار ریال یا قیمت روز به علاوه ۵۰درصد راهی تابلو خواهد شد تا خریدار بلوک ۱۸درصدی این شرکت گامی مهم را در کنترل مدیریت بزرگترین شرکت خودروسازی کشور بردارد.
خریدار همچنین در کنار سایپا بیش از ۸۰ شرکت زیر مجموعه سایپا را که تراکتورسازی ایران نیز جزئی از آن است، به کنترل خود در خواهد آورد. در همین حال شایعاتی در بازار وجود دارد که از قصد تامین اجتماعی برای عرضه بلوک تحت مالکیت این شرکت در سایپا خبر میدهد.
تامین اجتماعی که پیش از معامله بلوکی دولتی سرمایهگذاری رنا، مالکیت خود در این شرکت را عرضه کرده بود، در صورت تکرار این اقدام میتواند مساله مدیریت سایپا را به سرعت تغییر داده و خریدار دو بلوک به عنوان مدیر سایپا شناخته شود. از گروه بهمن و کنسرسیومی از شرکتهای سرمایهگذاری سایپا، رنا و سمند به عنوان رقبای خرید بلوک ۱۸درصدی دولت در سایپا نام برده میشود. هر چند که یک بانک خصوصی نیز احتمالا برای معامله این بلوک حاضر خواهد بود.
غدیر مالک زاگرس
در گروه شرکتهای چند رشته ای خبرهای منتشر شده نشان از انتقال مالکیت ۶درصد از بلوک ۱۶درصدی پتروشیمی زاگرس و ۳۰درصد بلوک ۴۹درصدی پتروشیمی پردیس به سرمایهگذاری غدیر حکایت دارد تا در مجموع سرمایهگذاری غدیر با تملک ۴۰درصد از سهام پتروشیمی زاگرس مالک این شرکت به شمار رود. در همین حال خبرهای تکمیلی از عرضه اولیه قریبالوقوع سهام این دو پتروشیمی در بازار سرمایه کشور خبر میدهد. در شرایطی که قرار بود سهام این دو شرکت تیر ماه در فرابورس عرضه شود، مسوولان شرکت بورس اوراقبهادار نیز برای پذیرش این شرکتها ابراز تمایل کردهاند.
در گروه فلزی، سرمایهگذاری فرهنگیان یکدرصد از مالکیت خود در ملی مس را روز یکشنبه به صورت نقد در قیمت ۷هزار و ۹۰۸ریال راهی تابلو میکند که احتمالا توسط دیگر سهامداران این شرکت خریداری خواهد شد. مس در آستانه برگزاری مجمع خود قرار دارد که احتمالا هفته دوم تیرماه و با تقسیم یکهزار و ۱۰۰ریال همراه خواهد بود.
درگروه فلزی، معاون وزیر نفت از توافق سه جانبه شرکت ملی گاز، بانکها و شرکتهای لولهسازی خبر داده است. به گفته اوجی با این توافق مشکل کارخانههای لولهسازی که برخی از آنها در آستانه ورشکستگی قرار گرفتهاند، حل خواهد شد. بر این اساس شرکت گاز متقبل پرداخت یک میلیارددلار بدهی شرکتهای لولهسازی به بانکها خواهد شد. در حال حاضر برخی از شرکتهای لولهسازی نظیر لوله و تجهیزات سدید، به دلیل عدم دریافت مطالبات از پیمانکاران با مشکل جدی مواجه شدهاند. روز چهارشنبه نماد کالسیمین نیز در این گروه در آستانه برگزاری مجمع افزایش سرمایه شاهد جمع آوری صف فروش بود. درگروه شرکتهای انفورماتیکی معاملهگران شاهد معاملات پرحجمی در نماد خدمات انفورماتیک بودند. این شرکت با ۲/۲میلیون سهم معامله مواجه شد. در گروه داروسازی، بلوک داروسازی عبیدی عرضه شده توسط سرمایهگذاری ملی در نرخ پایه معامله شد که با انجام این معامله سرمایهگذاری ملی مجددا در موقعیت تعدیل قرارگرفت. در گروه بانکی، معاملهگران امروز شنبه شاهد توقف نماد حق تقدم بانک کارآفرین خواهند بود. در مجموع معاملهگران روز چهارشنبه شاهد افت ۷/۹۳واحدی شاخص بود ارزش معاملات نیز به ۳/۲۹میلیاردتومان رسید. با این کارنامه، بازار سومین هفته خرداد ماه را با افت شمار خریداران به ۱۱هزار و ۴۷۷ نفر به پایان رساند. شاخص نیز در کل هفته ۳/۱۲۷واحد افت کرد.
عکس: حمید جانیپور
ارسال نظر