سهم بخش خصوصی از واگذاری‌هازیر 10‌درصد است

گروه بورس- رییس کمیسیون ویژه اصل۴۴ قانون اساسی سهم بخش خصوصی را از واگذاری‌های اصل۴۴ کمتر از ۱۰‌درصد عنوان کرد. «حمیدرضا فولادگر» در واکنش به اظهارات رییس‌جمهور درباره اینکه دولت سرعت بالایی در واگذاری‌ها داشته است، به «مهر» گفت: ما معتقدیم دولت کوچک نشده است، زیرا کوچک‌سازی دولت بودجه انبساطی را طلب نمی‌کند، در حالی که بودجه ۸۹ یک بودجه کاملا انبساطی است.

وی افزود: ما حتی در ایام بودجه هم این بحث را داشتیم که اگر هدف اصل۴۴ قانون اساسی کاهش حجم دولت است، چرا باید دولت بودجه انبساطی تقدیم مجلس کند.

رییس کمیسیون ویژه نظارت و پیگیری اصل۴۴ قانون اساسی یادآور شد: اینکه رییس‌جمهور می‌گوید دولت در واگذاری‌ها موفق بوده است از ابعادی قابل قبول است به این معنی که واگذاری‌ها همانطور که ما در گزارش خود گفتیم از لحاظ کارهای آیین‌نامه‌ای، ۹۵‌درصد به انجام رسیده، اما آنچه مهم است کیفیت و انطباق واگذاری‌ها با سیاست‌های اصل۴۴ است. هدف این است که تصدی دولت کم شود و حضور بخش خصوصی به معنای واقعی محقق شود.

وی با اشاره به آخرین آمار، به واگذاری‌های انجام شده تا سال ۸۸ اعلام کرد: از ۶۷‌هزار‌‌میلیارد‌تومان واگذاری انجام شده، ۶۳‌هزار‌‌میلیارد آن در دولت آقای احمدی‌نژاد و بعد از ابلاغ سیاست‌های کلی از سوی رهبری انجام شده است اما جالب آن است که از این ۶۷‌هزارمیلیارد‌تومان ۳۴‌هزار‌‌میلیارد سهام عدالت است و درست است که به مردم واگذار شده، اما مدیریت آن در اختیار دولت است.

چرا «شستا» دولتی مانده؟

فولادگر گفت: ۱۱‌هزار‌‌میلیارد از این ۶۷‌هزار‌‌میلیارد‌تومان نیز در قالب رد دیون انجام شده است. این مورد هم طبق قانون است؛ اما همچنان در دست موسسات دولتی است که مدیریتش در اختیار دولت است. از جمله اینکه صندوق سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی همچنان توسط دولت مدیریت می‌شود و زمانی غیردولتی خواهد بود که اساسنامه آن تغییر کند و کارگر و کارفرما در هیات‌مدیره آن نماینده داشته باشند. اما آنچه را شاهد هستیم این است که ظاهر این صندوق غیردولتی اما مدیریتش دولتی است.

سهم خصوصی‌ها از اصل۴۴؛ زیر ۱۰‌درصد

عضو کمیسیون صنایع مجلس تصریح کرد: ۲۱‌هزار‌‌میلیارد‌تومان از ۶۷‌‌میلیارد‌تومان نیز از طریق بورس واگذار شده است که تنها ۲‌درصد بخش تعاون در بورس مالکیت دارد و بخش خصوصی و اشخاص حقیقی واقعی نیز زیر ۱۰‌درصد سهم دارند.

وی گفت: از این ۲۱‌هزار‌‌میلیارد‌تومان که از طریق بورس واگذار شده یک قلم آن همان سهام مخابرات بوده که ۸‌هزار‌‌میلیارد‌تومان است. خریدار آن هم شرکت شبه‌دولتی است که همچنان درون حاکمیت است.

فولادگر ادامه داد: دولت در کارهای آیین‌نامه‌ای و حجم واگذاری‌ها موفق بوده، اما در انطباق با سیاست‌ها و اهداف کلی که کاهش تصدی دولت و حضور واقعی بخش خصوصی بوده، هنوز موفقیتی کسب نکرده است.

اصل۴۴ فقط واگذاری نیست

رییس کمیسیون ویژه اصل۴۴ قانون اساسی خاطرنشان کرد: آنچه مهم است و دولت باید به آن توجه داشته باشد این است که سیاست‌های اصل۴۴ فقط واگذاری‌ها نیست، مهم‌تر از آن ایجاد فضای کسب‌وکار و رفع موانع سرمایه‌گذاری است که تا پایان برنامه پنجم توسعه باید عملی شود و زمینه حضور سرمایه‌گذار در کشور فراهم آید.

وی گفت: این در حالی است که دولت هنوز لایحه ایجاد فضای کسب‌وکار با همکاری اتاق بازرگانی و اتاق تعاون را به مجلس ارائه نکرده است.

فولادگر ادامه داد: کارهای دیگری از قبیل مقررات زدایی، توانمند‌سازی بخش خصوصی و تعاونی باید از سوی دولت پیگیری شود که دولت اقدامی در این خصوص نکرده است.

رییس کمیسیون ویژه اصل۴۴ مجلس گفت: در این بخش باید زمینه حضور بخش غیردولتی در اقتصاد باز شود؛ اما دولت کمتر به آن توجه کرده است. توصیه ما به دولت این است که به سیاست‌های اصل۴۴ قانون اساسی با تاکیدات رهبری اولویت دهد.

وی همچنین در گفت‌وگوی دیگری با «فارس» از تشکیل اولین جلسه کارگروه اصلاح نحوه اجرای قانون اساسی خبر داد و گفت: اولین کارگروه اصلاح قانون اصل۴۴ با حضور نمایندگان وزارتخانه‌های اقتصاد، تعاون، نفت، ‌نیرو، ارتباطات، دیوان محاسبات و مرکز پژوهش‌ها، اتاق بازرگانی و مجمع تشخیص مصلحت نظام تشکیل شد.

وی افزود: مواردی که موجب دور شدن روش اجرایی از سیاست‌ها شده است، باید اصلاح شود و باید واگذاری‌ها به نحوی صورت گیرد تا تصدی‌گری دولت کاهش یابد.