بررسی رفتار فصلی سهامداران

دنیای اقتصاد- بازار سهام در هفته معاملاتی که گذشت پس از انباشت تقاضا در چهار روز نخست با فوران عرضه‌ها در روز چهارشنبه مواجه شد که این امر سبب تقابل پرحجم عرضه و تقاضا در آخرین روز معاملاتی هفته شد. سال ۸۹ تاکنون عنوان رکوردشکن در تاریخچه بورس را از آن خود کرده است، به نحوی که بازده حدود ۱۱‌درصدی بازار در فروردین ماه تاکنون نزدیک به دو برابر بازده سال استثنایی ۸۲ بوده است. همچنین حجم معاملات خرد نیز در روز چهارشنبه محدوده ۱۳۰‌میلیارد‌تومان را درنوردید که در نوع خود یک رکورد استثنایی در بین روزهای معاملاتی بورس محسوب می‌شود. یک هفته با تپیکس

فوران عرضه‌ها در بورس تهران

شروین شهریاری- بازار سهام در هفته معاملاتی که گذشت پس از انباشت تقاضا در چهار روز نخست با فوران عرضه‌ها در روز چهارشنبه مواجه شد که این امر سبب تقابل پرحجم عرضه و تقاضا در آخرین روز معاملاتی هفته شد. سال ۸۹ تاکنون عنوان رکورد شکن در تاریخچه بورس را از آن خود کرده است، به نحوی که بازده حدود ۱۱‌درصدی بازار در فروردین ماه تاکنون نزدیک به از دو برابر بازده ۲/۶‌درصدی بورس در سال استثنایی ۸۲ بوده است.

همچنین حجم معاملات خرد نیز در روز چهارشنبه محدوده ۱۳۰‌میلیارد‌تومان را درنوردید که در نوع خود یک رکورد استثنایی در بین روزهای معاملاتی بورس محسوب می‌شود. به هر حال روند کنونی به خوبی دلالت بر ورود جریان نقدینگی جدید به بورس دارد که این مساله با رشد اخیر شاخص و تبلیغات رسانه‌های‌ گروهی منجر به توجه مردم به تحولات بازار سرمایه شده است. ورود نقدینگی هر چند امری مطلوب برای بازار سهام محسوب می‌شود؛ اما این امر در صورتی که منجر به رشد قیمت سهام بدون توجه به مبانی تحلیلی شود به طور طبیعی منجر به شکل گیری حباب قیمتی و ریزش بازار در میان مدت می‌شود. در شرایط فعلی نیز هر چند قیمت سهام به صورت عمومی مشمول قاعده فوق نشده است، اما نشانه‌های خرید افراطی در خصوص برخی سهام به چشم می‌خورد. البته واکنش دولت و سازمان خصوصی‌سازی در عرضه‌های سهام در هفته جاری اقدامی مناسب در جهت کنترل جو هیجانی به شمار می‌رود.

فولاد و سنگ‌آهن در اوج

پیشتازان تقاضا و افزایش قیمت در این هفته دوقلوهای سنگ‌آهنی و فولادی بودند. فولاد مبارکه با عرضه‌هایی در حد حجم مبنا به روز چهارشنبه رسید که در این روز با رکورد معامله ۱۶۷‌میلیون سهم (۱/۱‌درصد از مالکیت شرکت) بیش از ۴۷‌میلیارد‌تومان از نقدینگی خریداران را به سوی خود جذب کرد. «فخوز» نیز دیگر شگفتی‌ساز هفته بود که پس از بیش از شش ماه تجربه صف فروش بازگشایی شد و با پیش‌بینی سود ۴۵۲‌ریالی به ازای هر سهم با رشد جالب توجه حدود ۳۷‌درصدی رو به رو شد. افزایش قیمت بیلت از ۴۵۰ به ۵۱۰‌دلار عمده‌ترین دلیل رشد سودآوری فولاد خوزستان بوده است که البته با قیمت‌های کنونی بیلت امکان تعدیلات بیشتر برای «فخوز» وجود خواهد داشت. «کچاد» دیگر نمادی بود که پس از اعلام نرخ فروش ۵۱۰‌دلاری شمش فولاد خوزستان اقدام به تعدیل مثبت ۲۷‌درصدی در پیش‌بینی درآمد خود کرد. برآوردهای اولیه نشان می‌دهد در صورتی که قیمت شمش فولاد خوزستان در سال جاری به میانگین ۶۰۰‌دلار برسد افزایش سودآوری چادرملو از ۱۲۸۸‌ریال کنونی تا محدوده ۱۷۰۰‌ریال دور از دسترس نخواهد بود. «کگل» نیز با رشد قیمت در کلیه روزهای این هفته بازده جالب توجه ۱۸‌درصدی را برای سهامداران خود ثبت کرد. این شرکت هنوز تاثیرات افزایش نرخ فروش محصولات خود در سال جاری را به بازار اعلام نکرده است.

منفی‌های سرشناس

«حفاری»، «البرز» و «شفن» نمادهای سرشناسی بودند که در هفته جاری کمتر توجه خریداران را به خود جلب کردند و غلبه عرضه‌ها در این سهام منجر به‌ شکل‌گیری روند منفی شد. در خصوص شرکت حفاری شمال سرمایه‌گذاران منتظر گزارش ۱۲ ماهه شرکت هستند که با توجه به عملکرد ۹ ماهه و بهره‌برداری کامل از دکل‌های خشکی جدید و سکوی ایران البرز در فصل زمستان، گمانه‌زنی‌هایی در خصوص امکان تعدیل مثبت شرکت برای عملکرد سال ۸۸ وجود دارد. در خصوص بیمه البرز نیز انتظارات مشابهی به ویژه از محل تعدیل ذخیره کاهش ارزش سرمایه‌گذاری‌های شرکت وجود دارد. در تحولی دیگر سهام پتروشیمی فن‌آوران همگام با کاهش ۱۰‌درصدی قیمت متانول در مدار منفی قرار‌گرفته است. فعالان بازار با توجه به گزارش اخیر پتروشیمی خارک در انتظار شفاف‌سازی در مورد نرخ خوراک گاز مصرفی این شرکت در سال ۸۹ هستند.

عقب‌نشینی تقاضا در برابر عرضه‌های دولتی

سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران مهم‌ترین عرضه‌کننده سهام دولتی در هفته مورد گزارش بود. این اقدام با عرضه ۵/۱‌درصدی سهام سنگ‌آهنی‌ها (چادرملو و گل‌گهر) کلید خورد. در گام بعدی عرضه‌های دولتی به سهام ایران خودرو، سایپا و سرمایه‌گذاری رنا رسید که با توجه به حجم آن عملا طرف تقاضا را در روز چهارشنبه کاملا عقب راند. برخی نهادهای حقوقی دیگر نیز فرصت عرضه‌ها را غنیمت شمردند که در این بین نام سرمایه‌گذاری رنا در نمادهای «خساپا» و «خودرو» و نیز عرضه‌های سایپا در نماد «ولساپا» قابل اشاره است. در طرف خرید سهام نیز حجم قابل توجهی در بین حقوقی‌های مالک بالای یک‌درصد از سهام شرکت‌ها به چشم نمی‌خورد که این مساله می‌تواند بر ورود تقاضای جدید به بازار دلالت داشته باشد.

نخستین ترکش‌های تحول!

دو شرکت پالایش نفت اصفهان و پتروشیمی خارک در هفته جاری اولین پیش‌بینی درآمد خود برای سال ۸۹ را به بازار اعلام کردند. پالایش نفت اصفهان با کاهش ۸‌درصدی پیش‌بینی سود سال ۸۹ عملا سیگنال منفی را به بازار مخابره کرد که علت عمده آن کاهش تخفیف خوراک شرکت از ۶‌درصد به ۵‌درصد ذکر شده است. مطابق قانون بودجه ۸۹ و الزامات قانون هدفمند‌سازی یارانه‌ها مقرر شده است تا تخفیف خوراک پالایشگاه‌‌ها به ۵‌درصد کاهش یابد.

اما دیگر گزارش شگفتی‌ساز هفته مربوط به «شخارک» بود. بر مبنای این گزارش، افزایش ۱۵۰‌درصدی قیمت گاز ترش مصرفی شرکت در سال جاری عمده‌ترین دلیل افت ۲۳درصدی پیش‌بینی سودآوری شرکت در سال ۸۹ خواهد بود. بدین ترتیب می‌توان گفت «شپنا» و «شخارک» از اولین نمادهای مورد توجه بازار هستند که مشمول پیامدهای طرح تحول در خصوص کاهش سودآوری شده اند. این در حالی است که در هفته جاری اعلام خبر احتمال توافق مجلس و دولت بر سر هدفمندی یارانه‌ها منتشر شد که بر مبنای آن قرار است سناریوی ۲۰‌هزار‌میلیارد‌تومانی در عرض مدت کوتاه تری (احتمالا در شش یا هشت ماه) اجرا شود و بدین وسیله نظر دولت در زمینه افزایش سقف درآمدها تا حدودی تامین‌ شود. البته هنوز جزئیات توافق مورد اشاره مشخص نیست و به نظر می‌رسد فعالان اقتصادی باید به رویه مسبوق، ادامه تحولات در بحث پرحاشیه هدفمند‌سازی یارانه‌ها در سال جاری را تعقیب کنند.