ایسنا- در حال حاضر مقررات مربوط به اوراق (صکوک) اجاره تقریبا نهایی شده است و این اوراق بعد از تصویب هیات‌مدیره سازمان بورس وارد بازار سرمایه می‌شود.

مدیر پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار، از نهایی شدن مقررات اوراق اجاره تا پایان فروردین ماه خبر داد و اظهار کرد: بعد از تصویب قانون توسعه و ابزارهای مالی جدید در سال گذشته، این قانون به سازمان بورس سه ماه فرصت داد تا دستورالعمل‌های لازم در مورد ابزارهای جدید مالی را تصویب کند.

علی سعیدی افزود: در همین راستا سال گذشته جلسات متعددی با معاونت نظارت بر بورس‌ها و ناشران و مدیریت نظارت بر بازار به عنوان متصدی اجرای ابزارهای مالی و با حضور رییس سازمان بورس برگزار و نتایج نهایی در خصوص این ابزارها حاصل شد. سعیدی با اشاره به اینکه در حال حاضر مقررات مربوط به اوراق (صکوک) اجاره تقریبا نهایی شده و بعد از تصویب هیات‌مدیره سازمان بورس اجرایی می‌شود، اظهار امیدواری کرد:‌ تا پایان فروردین ماه مقررات مربوط به ابزار اوراق اجاره نهایی شده و این ابزار جدید وارد بازار سرمایه می‌شود. وی از ارائه چند درخواست به سازمان بورس برای استفاده از این ابزار جدید خبر داد و گفت: در حال حاضر چند درخواست از سوی شرکت‌ها و بانک‌ها برای استفاده از اوراق اجاره به سازمان بورس ارائه شده است که بعد از تصویب مقررات مربوط، مجوزهای لازم داده می‌شود. وی یادآور شد: برای اوراق اجاره یک بسته مقرراتی شامل ۱۳ نوع دستورالعمل و قرارداد در حال طراحی است که برخی از این مقررات برای سایر ابزارها نیز قابلیت اجرا دارد که این مقررات در حال نهایی شدن است.

سعیدی در خصوص راه‌اندازی سایر ابزارهای مالی اظهار کرد: اولویت سازمان بورس بعد از اوراق اجاره، اوراق رهنی و اوراق سفارش ساخت است که راه‌اندازی این ابزارها تابع وضعیت بازار و نیاز بازار به ابزارهای جدید است. مدیر پژوهش و توسعه مطالعات اسلامی سازمان بورس خاطر نشان کرد: بعد از اوراق اجاره، نهایی کردن اوراق سفارش ساخت در دستور کار است که مصوبه آن سال گذشته از شورای عالی بورس اخذ شد، ولی اجرایی شدن آن تابع تصمیمات اقتصادی کشور است.

وی ادامه داد: در خصوص اوراق رهنی نیز اقدامات لازم انجام و مقررات نهایی تصویب شده است که برای اجرایی شدن آن در انتظار موافقت هیات دولت هستیم.

سعیدی در مورد میزان استقبال بازار از اوراق اجاره گفت: تجربه سایر کشورها نشان می‌دهد که صندوق‌های سرمایه‌گذاری عمده خریداران این اوراق هستند بنابراین پیش‌بینی می‌شود که نهادهای سرمایه‌گذاری خریدار این اوراق باشند.

وی اضافه کرد: این ابزارها بیشتر توسط مدیران پرتفوی‌ها در صندوق‌های سرمایه‌گذاری و نهادهای مالی خریداری می‌شود گرچه مردم عادی نیز می‌توانند نسبت به استفاده از این ابزار اقدام کرده و آن‌ها را خریداری کنند.

مدیر پژوهش و توسعه اسلامی سازمان بورس ابزارهای مالی را به دو نوع ابزارهای تامین مالی و پوشش ریسک تقسیم‌‌بندی و اظهار کرد: ابزارهای تامین مالی شامل انواع اوراق (صکوک) است که فعالیت سازمان بورس در حال حاضر روی اوراق اجاره متمرکزشده تا برای توسعه‌ سایر ابزارهای مالی مورد استفاده قرار گیرد.

به گفته وی در کنار ابزارهای تامین مالی، ابزارهای مدیریت ریسک قرار دارند که شرکت بورس اوراق بهادار روی این ابزارها در حال فعالیت است تا بتواند قرار داد آتی سهام و اختیار معامله را اجرایی کند.