گروه بورس- مجید اسکندری: صنعت خودرو در بورس اوراق بهادار تهران با حضور ۳۰ شرکت خودرویی و قطعه‌ساز با حضور بیش از ۴۰۰هزار سهامدار، حدود ۷درصد ارزش بازار را به خود اختصاص داده است.

از سوی دیگر با دارا بودن ۱۵‌درصد از کل سود بازار، از لحاظ سودآوری، هم ردیف‌گروه فلزات اساسی قرار دارد. با این وجود P/E صنعت خودرو با عدد ۶۶/۲واحد پایین‌ترین P/E در بین صنایع بزرگ بورسی است، در حالی که P/E فلزات اساسی ۲۴/ ۶ است. در‌گروه خودرو، سایپا با برخورداری از ۵/۳‌درصد ارزش بازار، P/E بین ۲ تا ۵/۲ را دارا است. مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری سایپا بر این باور است که کم اقبالی صنعت خودرو در بازار سرمایه تنها به دلیل ابهامات و سوءتفاهم‌های موجود نسبت به مولفه‌ها و واقعیت‌های حاکم بر صنعت خودرو، به وجود آمده است. در همین حال مدیرعامل‌گروه سایپا معتقد است با افزایش تعامل با فعالان بازار سرمایه می‌توان به آینده خوبی برای صنعت خودرو در بورس رقم زد.

ایجاد تالار گفت‌وگوی بورس و خودرو

مدیرعامل‌گروه سایپا در جمع فعالان بازار سرمایه با اشاره به قابلیت‌های این‌گروه گفت: ما وارد زنجیره ارزشی در دنیا شده‌ایم و بستر مانور دادن در صنعت خودرو برای سایپا آماده شده است. مدیرعامل سایپا سپس گفت: در حال حاضر اقبال بازار سرمایه نسبت به صنعت خودرو مناسب نیست. به این دلیل ما با برگزاری جلسات کارشناسی به بررسی این موضوع پرداختیم و دریافتیم که تعامل صنعت خودرو با فعالان بازار سرمایه بسیار کم است و اگر زنجیره سایپا که از قدرت و توانمندی بالایی برخوردار است با سرمایه‌گذاران تعامل کند، می‌توان آینده صنعت خودرو را به خوبی رقم زد. پوستین‌دوز ادامه داد: بازار سرمایه تنها بازاری است که همه می‌توانند در آن حضور داشته باشند. بنابراین ما می‌توانیم از نظرات بسیاری از فعالان بهره‌مند شویم و ظرفیت‌های سایپا در کنار راهنمایی‌های فعالان بورس بسیار مفید خواهد بود. وی پیشنهاد کرد: دعوت از سرمایه‌گذاران برای بازدید از خطوط تولید، افزایش تعامل با کارگزاران بورس، برگزاری جلسات کارشناسی با حضور کارشناسان صنعت خودرو و بورس و ایجاد تالار گفت‌وگو برای رد و بدل کردن نقطه نظرات، می‌تواند در تداوم حرکت صنعت خودرو به سمت رونق، موثر واقع شود.

واقعیت‌ها، درست منعکس نشده‌اند

در نشست یاد شده، مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری سایپا با اشاره به اینکه سایپا ۵/۳درصد ارزش بازار را دارا است، گفت: کاهش قیمت سهام خودرویی‌ها به ویژه سایپا به دلیل ورود شرکت‌های بزرگ به بورس و استقبال سرمایه‌گذاران از این شرکت‌ها است و در نتیجه با وجود مثبت بودن همه مولفه‌های عملکرد سایپا، P/E این سهم بین ۲ تا ۵/۲‌در نوسان است و این به معنای کم لطفی سرمایه‌گذاران در حق‌گروه سایپا است. حسین پناه این موضوع را یک علامت سوال بزرگ پیش روی مدیران مالی و اقتصادی سایپا دانست و افزود: ما پس از بررسی‌های فراوان جز ابهامات و سوءتفاهم نسبت به مولفه‌ها و واقعیت‌های حاکم بر صنعت خودرو، توجیهی برای کم‌اقبالی این صنعت در بورس پیدا نکردیم. وی ادامه داد: کارشناسان سایپا و کارشناسان مستقل از‌گروه، اتفاق نظر دارند که شفافیت و انعکاس واقعیت‌ها در این‌گروه به درستی انجام نشده است.

تغییر نگاه بورس به خودرو

مدیرعامل سرمایه‌گذاری سایپا ادامه داد: ما اعتقاد داریم تلقی موجود از صنعت خودرو بین فعالان بازار و فعالان صنعت، یک تلقی واحد نیست و برای اینکه به تفاهم برسیم، باید نگاه بازار سرمایه به صنعت خودرو متحول شود. وی توضیح داد: این تلقی که بازار از خودرو اشباع شده، نظر فعالان این صنعت نیست؛ زیرا عمر متوسط خودرو در ایران در مقایسه با کشورهای پیشرفته، نشان از توسعه بازار خودرو دارد. همچنین ترس از واردات خودرو، تلقی همکاران ما در صنعت خودرو نیست؛ زیرا اگر فرض کنیم اشتغال در صنعت خودرو هیچ توجیهی ندارد و باید واردات افزایش یابد، با یک حساب و کتاب ساده می‌بینیم برای رسیدن به همین میزان تقاضا، سالانه حداقل ۱۲میلیارد‌دلار باید واردات انجام شود که کشور ما این مقدار پتانسیل جایگزینی ندارد. حسین پناه خاطرنشان کرد: باید مصونیت صنعت خودرو را در مقابله با واردات به اطلاع همه رساند.

۳۰۰ میلیارد‌ تومان افزایش سود سایپا

معاونت مالی و اقتصادی سایپا در نشست یاد شده افزایش سود این شرکت را مورد اشاره قرار داد و گفت: سود شرکت در سال ۸۲ حدود ۴۰۰میلیارد‌تومان بود که در سال ۸۵ به بالای ۷۰۰میلیارد‌تومان رسید و همواره سعی شده این روند حفظ شود. از سوی دیگر در عین تحقق سودآوری، سایپا سعی کرده برنامه‌های شفاف و مشخصی داشته و در تحقق این برنامه‌ها زبانزد باشد.امیری افزود: روند تولید در سال‌های ۸۴ تا ۸۶ رشد مناسبی داشت که در سال ۸۷ به ۱۰‌درصد رسید و در برنامه ۸۸، ۱۰درصد افزایش تولید پیش‌بینی شد که محقق شد و در ۲۸ بهمن رکورد تولید سال قبل را گذراندیم. وی سپس با اشاره به برنامه‌های صادراتی، سودآوری مستمر سایپا را مورد اشاره قرار داد و گفت: با استفاده از قانون نوسازی در سال ۸۵ مبلغ ۳۸میلیارد‌تومان و در سال ۸۶ مبلغ ۵۹میلیارد‌تومان سود، نصیب سهامداران کردیم.همچنین سود حاصل از سرمایه‌گذاری‌ها از سال ۸۵ تا ۸۷ روند رو به رشدی داشته و سعی شده در این بخش افزایش ۱۰درصدی را شاهد باشیم. امیری سپس گفت: در عملکرد ۹ ماهه سال جاری با در نظر‌گرفتن سود سرمایه‌گذاری‌ها به سود ۵۰۰میلیارد‌تومانی دست یافتیم و ۷۰درصد از سود پیش‌بینی شده محقق شده است. به عبارت دیگر از پیش‌بینی سود هر سهم ۶۷۴ریال، مبلغ ۴۷۳ریال آن محقق شده است.

برنامه جدید دارایی‌ها

معاون مالی و اقتصادی سایپا در ادامه برنامه‌های این‌گروه را برشمرد و گفت: طراحی برنامه جدید برای دارایی‌ها، مشخص کردن نگاه سرمایه‌گذاری، بحث دارایی‌های ثابت و سرمایه در‌گردش، ادغام شرکت‌های مشابه، تقسیم شرکت‌ها به استراتژیک و غیراستراتژیک، استفاده از ظرفیت‌های یک شرکت توسط سایر شرکت‌های‌گروه، واگذاری دارایی‌های مازاد، شناسایی و واگذاری املاک، انتقال کارخانه‌های قطعه‌سازی به واحدهای بیرون از فضای فعلی جزو مهم‌ترین برنامه‌های ما هستند. وی ادامه داد: همچنین در بحث واگذاری شرکت‌ها برخی شرکت‌ها به روش مزایده و بر اساس ارزش ذاتی واگذار می‌شوند اما برخی غیرقابل واگذاری هستند که باید با تجدید ساختار و متناسب کردن سود، این شرکت‌ها نیز واگذار شوند و برخی دیگر نیز باید منحل شوند. از سوی دیگر املاک و مستغلاتی که استفاده بهینه نمی‌شود با تغییر کاربری استفاده شوند. در بحث سرمایه در‌گردش نیز، سیستم‌های عملیاتی فروش و جمع‌آوری وجوه باید به گونه‌ای طراحی شوند که حداقل‌گردش در عملیات را داشته باشند. وی همچنین از تدوین دستورالعمل سرمایه‌گذاری‌های کوتاه‌مدت کاهش موجودی مواد اولیه و استفاده بهینه از موجودی به عنوان دیگر برنامه‌های سایپا یاد کرد.

کاهش تعرفه‌ها، فرصتی برای سایپا

مدیرعامل سایپا یدک، دیگر سخنران این نشست، با اشاره به موضوع کاهش تعرفه‌های واردات خودرو گفت: کاهش تعرفه‌ها شاید برای برخی تهدید باشد اما برای ما این یک فرصت است. زیرا عمده تولیدات‌گروه سایپا خودروهای ارزان قیمت است. در صورتی که در حوزه واردات، خودروهای‌گرانقیمت موضوعیت دارد، بنابراین ما کوچکترین لطمه‌ای از این بابت بخواهیم دید. عموزاده ادامه داد: این در حالی است که شبکه خدمات پس از فروش ما حدود ۱۸‌هزار نفر نیروی فعال دارد که ارزش خدمات قابل ارائه توسط آنها حدود‌هزار و ۸۰۰‌میلیارد‌تومان برآورد می‌شود. وی با اشاره به ۵/۴‌میلیون دستگاه پراید موجود در کشور گفت: این حجم از ناوگان حمل‌و‌نقل جاده‌ای، بازار خدمات پس از فروش مناسبی برای سایپا فراهم آورده که برآوردها از فروش قطعات به این تعداد خودرو در کنار سایر محصولات به ارزش بیش از‌هزار و ۵۰۰‌میلیارد‌تومان حکایت دارد. مدیرعامل سایپا یدک در پایان اظهارات خود اعلام کرد: برای اطمینان خاطر فعالان بازار سهام اعلام می‌کنم که اگر خودرو‌های لوکس با تعرفه‌های بسیار پایین وارد کشور شوند و اگر به فرض اینکه تولید پراید هم به طور کامل متوقف شود و هر اتفاق دیگری که بیافتد، شبکه گسترده خدمات پس از فروش سایپا که دارنده رتبه نخست ارائه خدمات کشور است، آنقدر ظرفیت دارد که وارد‌کننده‌ها مجبور باشند با ما مشارکت کنند.

فروش ۸۲‌درصدی محصولات به سه روش

همچنین نشان، مدیر فروش سایپا، در این نشست در رابطه با نحوه فروش محصولات گفت: فروش محصولات سایپابه۴ روش نقدی فوری، تعهدی، لیزینگ و اعتباری انجام می‌شود که در سه روش اول کل مبلغ از مشتری یا شرکت لیزینگ طرف قرارداد دریافت و سپس خودرو تحویل می‌شود. این سه روش ۸۲ در صد کل فروش را شامل می‌شود. در روش چهارم نیز حدود ۵/۵میلیون‌تومان از مبلغ به عنوان پیش پرداخت دریافت و بقیه طی دو یا سه فقره چک دریافت می‌شود. وی دلیل حجم بالای فروش نقدی را تقاضای بازار اعلام کرد و گفت: تقاضای خرید از سوی نمایندگی‌ها بسیار بیشتر از تولید شرکت است. این امر موجب شده تا حجم فروش نقدی سایپا بالا باشد.

مجلس حامی خودروسازان است

هاشمی، رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز در این نشست بااشاره به ضرورت حمایت از صنعت خودرو در سال ۸۹ و در شرایط اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها تصریح کرد: نمایندگان مجلس اعتقاد دارند که صنعت خودرو قلب توسعه صنعتی کشور و پیشتاز اقتصاد کشور است و به خاطر نقشی که در اشتغال و ارزش افزوده و رشد اقتصادی و سرمایه‌گذاری‌ها دارد، باید مورد حمایت باشد. بر این اساس، همان طور که در سال‌های قبل شاهد بودیم در صحن علنی مجلس، نرخ تعرفه واردات خودرو بالاتر از ۷۰درصد مورد نظر کمیسیون تلفیق و دولت خواهد بود.