طلسم عرضه بلوکی «مپنا» نشکست
مسوولان سازمان خصوصیسازی که به نمایندگی از «توانیر» وکالت فروش این بلوک را داشتند، نه تنها توضیحی برای این تعویق ندادهاند، بلکه تاریخ عرضه بعدی را هم به بازار اعلام نکردهاند. قیمت پایه هر سهم «مپنا» مطابق آگهی عرضهای که منتشر شده، ۲۷۰تومان تعیین شده و بر این اساس ارزش کل پایه این بلوک ۴۲۹میلیارد تومان برآورد میشود. البته با فرض شرایط اقساطی فروش بلوک، خریداران احتمالی باید به فاصله ۳۰ روز کاری بعد از انجام معامله، ۸۶میلیارد تومان را بابت ثمن نقدی به حساب سازمان خصوصیسازی واریز کنند.
چرا تعویقهای بیدلیل!
اینکه چرا عرضه بلوک ۲۰درصدی مپنا به درهای بسته تعویق میخورد، چیزی است که در فضای سکوت خبری مدیران سازمان خصوصیسازی تنها به چندین گمانه ختم میشود. گر چه پاسخهایی هم که تاکنون «سید مهدی عقدایی» معاون سازمان خصوصیسازی به چرایی تعویقها داده، احتمال صحت برخی گمانهها را بیشتر کرده است؛ چرا که وی در زمان تعویق عرضه «مپنا» برای دومین بار تنها گفت: «من نمیدانم و شما هم لطفا در این مورد سوال نکنید.»
کمی هم گمانهزنی
اولین احتمال تعویقهای چند باره «مپنا» به نبود خریدار برای این بلوک برمیگردد. این گمانه را برخی از کارشناسان مطرح میکنند و معتقدند که با توجه به تمرکز بیش از ۵۰درصدی سهام در دست یک سهامدار، بلوک ۲۰ درصدی نمیتواند جذابیت مدیریتی چندانی داشته باشد. در سوی دیگر برخی شایعات تایید نشده از تمایل «بنیاد تعاون سپاه» به خریداری این بلوک خبر میدهند. تمایل این مجموعه به خریداری بلوک «مپنا» در شرایطی است که ظاهرا این خریدار نقدینگی لازم را برای پرداخت ثمن نقدی معامله ندارد. تمایل به خرید بلوک در کنار تلاش این مجموعه برای فراهم کردن نقدینگی، باعث ایجاد تعویقهای چند باره به شمار میرود. ظاهرا مسوولان سازمان خصوصیسازی تمایل زیادی به واگذاری بلوک «مپنا» دارند و در همین راستا ترجیح دادهاند تا زمان نهایی شدن توافق، سیاست سکوت خبری را در پیش بگیرند. این گمانه با توجه به تغییرات جدید مدیریتی در بنیاد تعاون سپاه، که باعث شده «فتاح» وزیر سابق نیرو ریاست این مجموعه را بر عهده بگیرد، قوت گرفته است. همچنین تکیه زدن «علیآبادی»، معاون سابق وی در وزارت نیرو به پست مدیرعاملی «مپنا» بسیاری را در بازار به این باور رسانده که
«بنیاد تعاون» سهامدار آینده «مپنا» خواهد بود.در سوی دیگر ماجرا، نامه اخیر سازمان خصوصیسازی مبنی بر محدودیت ۵ بازیگر اصلی بورس برای شرکت در مزایده شرکتهای اصل۴۴، به عنوان یکی دیگر از گمانهها مطرح است. بر این اساس برخی کارشناسان بر این باورند که اعمال محدودیت جدید سازمان خصوصیسازی میتواند دلیل خوبی برای تعویق باشد؛ چرا که خصوصیسازی نمیخواهد این بلوک بیمشتری بماند. البته این گمانه نمیتواند چندان مورد توجه باشد؛ چرا که محدودیت معاملاتی این ۵ خریدار مربوط به ۲ هفته اخیر است و بنابراین نمیتوان به استناد آن، تعویقها را موجه دانست.
بورس: مشکل قانونی است
اما در میان بازار داغ گمانهزنیها، مدیر نظارت بر بازار شرکت بورس در گفتوگویی با «فارس» در توضیح چرایی تعویق گوید: «سازمان خصوصیسازی مکاتباتی در این باره انجام داده، اما با توجه به لزوم رعایت فاصله ۴روزه بین درج آگهی و عرضه در صورتی که درج آگهی امروز هم انجام شود، امکان عرضه آن طی روزهای این هفته وجود ندارد.»
وقتی بورسی شدن خوشیمن نیست!
ظاهرا بورسی شدن قرار نیست چندان به کام بزرگترین پیمانکار پروژههای نیروگاهی کشور خوش بیاید؛ از شکست عرضه اولیه گرفته تا تعویقهای چندباره فروش بلوکهای مدیریتی. اگر از کنار بدشانسیهای «مپنا» در بورس تهران بگذریم، شاید بتوان گفت عرضه بلوک ۱۶/۵۰درصدی این شرکت، تنها اتفاقی بود که برای اولین بار میتوانست خریداران را پای میز بکشاند. ولی به یکباره و بدون اعلام هیچ دلیلی، اعلام شد که عرضه بلوک مدیریتی تا اطلاع ثانوی و بدون هیچ دلیلی به تعویق میافتد. چیزی که با گذشت قریب یک سال از تعویق عرضه بلوک ۱۶/۵۰درصدی، هنوز خبری از آن نیست.
ارسال نظر