در گفتوگوی دنیای اقتصاد با معاون ناشران بورس عنوان شد
آخرین خبرها از ۷ مهمان جدید تالار شیشهای
صندوق نفت هم بورسی میشود
محمدرضا رستمی که درباره آخرین وضعیت شرکتهای در آستانه ورود به بورس با خبرنگار دنیای اقتصاد سخن میگفت، افزود: شرکت ۲۲۰میلیاردتومانی صندوق بازنشستگی نفت که یک هلدینگ بزرگ محسوب شده و سهام بسیاری از شرکتهای فعال در حوزه نفت، گاز، پتروشیمی و شرکتهای بورسی را در پرتفوی خود دارد، به تازگی درخواست پذیرش خود را به بورس ارائه کرده تا شرایط ورود به بازار سرمایه را احراز کند. وی با بیان اینکه اگر شرکت و مشاور پذیرش آن سرعت عمل لازم را داشته باشند، صندوق بازنشستگی نفت امسال وارد بورس خواهد شد، گفت: این شرکت باید مراحل پذیرش از جمله ارائه مدارک، تکمیل امیدنامه و ... را طی کند و اگر این مراحل با سرعت و دقت نظر لازم طی شود، امسال این هلدینگ بزرگ میتواند وارد بورس تهران شود. وی افزود: سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی نفت بر اساس جلسههایی که با بورس داشته به تازگی درخواست پذیرش داده است و در صورت عرضه سهام در بورس با توجه به پرتفوی ارزندهای که دارد، با استقبال بازار مواجه خواهد شد.
هزار توی آسیا و دانا برای بورسی شدن
خبرنگار دنیای اقتصاد از معاون ناشران و امور اعضای شرکت بورس در مورد آخرین وضعیت عرضه سهام بیمه آسیا و دانا پرسید که وی نیز پاسخ داد: تاکنون دو جلسه با دو شرکت بیمه آسیا و دانا برگزار شده است تا مشکلات مربوط به بندهای حسابرسی این شرکتها برطرف شود حل این ابهامات به مجامع شرکتها و وزارت اقتصاد ارجاع شده است. وی افزود: مشکل اصلی در مورد بیمه آسیا، بند ۳ حسابرسی این شرکت راجع به ذخایر فنی آن است که اگر این بند حسابرسی اعمال میشد، اثر سود و زیانی برای شرکت داشت، اما پس از بررسیهای فراوان راهکاری برای این موضوع پیدا شد و آن این است که جابهجایی بین نرخ تسعیر داراییها و بدهیهای ارزی به حساب سود انباشته صورت گیرد و چون در ترازنامه شرکت اندوخته تسعیر داراییها و بدهیهای ارزی وجود دارد برای تبدیل آن به سود و زیان انباشته مشکلی وجود نداشت و فقط مجمع شرکت باید در این زمینه مجوز لازم را صادر میکرد.
آزادسازی اندوخته آسیا در گرو تصمیم مجمع
رستمی توضیح داد: این اقدام، آزادسازی اندوخته و انتقال آن به حساب سود و زیان انباشته است و با توجه به درخواستی که از مجمع شرکت مطرح شده، منتظر پاسخ مجمع بیمه آسیا در این رابطه هستیم.
معاون شرکت بورس با اشاره به مواد قانونی که رفع مشکل بند 3 حسابرسی شرکت را ضروری کرده است، گفت: شرکت بیمه آسیا بر اساس ماده 136قانون مالیات عمومی (مشمول شرکتهای دولتی) ملزم به گرفتن اندوخته و تسعیر دارایی و بدهیهای ارزی بوده است و چون شرکت در فهرست واگذاریها است، مطابق ماده 7 قانون برنامه چهارم، مشمول قانون تجارت خواهد بود و از آنجا که در قانون اصل 44 به اصلاح ساختار مالی این شرکتها تاکید شده است، شرکت بیمه آسیا میتواند این جابهجایی را که شامل تبدیل نرخ تسعیر داراییها و بدهیهای ارزی به حساب سود و زیان انباشته است را با مصوبه مجمع انجام دهد.
جابهجایی ۷میلیارد تومانی
وی رقم این جابهجایی را بالغ بر 7میلیارد تومان ذکر کرد و افزود: بند 3 حسابرسی بیمه آسیا در این شرکت با سرمایه 5/45میلیارد تومان تاثیر قابلتوجهی داشت و حساسیت هیات پذیرش هم در این رابطه درست بود و اگر مجمع شرکت در رابطه با این جابهجایی مجوز لازم را صادر کند، از نظر هیات پذیرش مشکلی برای ورود بیمه آسیا به بورس وجود ندارد.
وزارت اقتصاد تقبل کند، ما مشکلی نداریم
معاون ناشران و امور اعضای بورس اوراق بهادار در پاسخ به این پرسش که بیمه دانا برای ورود به بازار سرمایه با چه مشکلی روبهرو است؟ گفت: این شرکت 43میلیارد تومان برگشت ذخایر داشته است که بر اساس این برگشت ذخایر زیان سال 85 شرکت پوشش داده شده است و حسابرس شرکت هم در این زمینه اظهارنظر کرده که مالیات برگشت این ذخایر 5/11میلیارد تومان است که باید پرداخت شود، از این رو بیمه دانا کسری ذخیره دارد که راهحل این موضوع تقبل این کسر ذخیره از سوی وزارت اقتصاد است و بیمه دانا نیز ظاهرا در نامهای به وزارت اقتصاد چنین درخواستی را مطرح کرده است و در صورت تقبل وزارت اقتصاد مشکلی برای عرضه سهام بیمه دانا در بورس وجود ندارد. وی توضیح داد: بیمه دانا که در 7 ماهه 80درصد از بودجه را پوشش داده بوده است، پس از حل موضوع کسر ذخیره باید بودجه اصلاح شده خود را اعلام کند.
بنویسید: سختگیری؛ بخوانید شفافسازی
معاون بورس اوراق بهادار تهران در برابر این سوال که دلیل سختگیری هیات پذیرش در ورود این دو شرکت بیمهای به بورس چیست؟ گفت: البته این اقدامات سختگیری نیست، بلکه تلاش برای شفاف عرضه شدن این شرکتها در بورس است و هیات پذیرش مطابق با آییننامهها و مقررات موجود اقدام میکند و خواسته این هیات هم عرضه سهام شرکتها با شفافیت کامل است، از طرفی دیگر شرکتهای بیمهای به لحاظ صنعتی که در آن فعالیت میکنند، ناشناخته هستند و به طور طبیعی ریسک بالاتری دارند و هیات پذیرش هم از این جهت نسبت به این شرکتها حساسیت بیشتری دارد تا بیمهها با ریسک کمتری به بازار سرمایه وارد شوند و در بازه زمانی مناسبی بتوانند بازدهی قابل قبولی به معاملهگران بدهند.
او با اشاره به شرایط تعیین شده برای عرضه سهام بیمه البرز گفت: قبل از عرضه سهام بیمه البرز هم هیات پذیرش شرایط خاصی را تعیین کرده بود و برای عرضه سهام این شرکت ۲۳ بند تعیین شده بود که بعد از رفع این بندها این شرکت با شفافیت قابل قبول به بازار وارد شد و مورد استقبال فعالان بازار هم قرار گرفت.
وقتی سهامداران عمده بیخیال عرضه میشوند!
محمد رضا رستمی درباره آخرین وضعیت پذیرش نفت ایرانول در بورس گفت: این شرکت تمام کارهای مربوط به امیدنامه و پذیرش را طی کرده است و از نظر بورس آماده عرضه اولیه است، اما سهامداران عمده شرکت (شستا و صندوق بازنشستگی) پیگیری خاصی درباره عرضه سهام این شرکت نداشتهاند، در حالی که از یک سال گذشته که درخواست پذیرش این شرکت را مطرح کردهاند، تاکنون همه مراحل پذیرش ایرانول طی شده و در صورت تمایل سهامداران عمده، هیچ مانعی از نظر بورس برای ورود شرکت نفت ایرانول به بازار سرمایه وجود ندارد.
پذیرش بانک سرمایه، بعد از انتخاب مدیرعامل
این مقام مسوول در شرکت بورس درباره وضعیت پذیرش بانک سرمایه گفت: بانک سرمایه با توجه به تغییر و تحولات مدیریتی، در حال حاضر مدیر عامل ندارد و ما منتظر آن هستیم که پس از انتخاب مدیرعامل جدید، امیدنامه بانک تکمیل شده و شرکت برنامه کسب و کار خود را هم ارائه دهد، ضمن آنکه شرکت بودجه سال ۸۸ و عملکرد ۶ ماهه خود را نیز باید در اختیار بورس قرار دهد.
دو بیمه دیگر، پشت دروازههای بورس
وی در پاسخ به این پرسش که آیا برنامه ورود دو شرکت بیمه معلم و پارسیان از سوی سهامداران عمده این شرکتها به صورت جدی دنبال میشود؟ پاسخ داد: بیمه معلم برای پذیرش نیاز به مصوبه مجمع دارد و اساسنامه آن هم باید نزد سازمان بورس ثبت شود و در واقع فقط کارهای ابتدایی پذیرش این شرکت ۴۰میلیارد تومانی در بورس انجام شده است و سهامدار عمده آن (صندوق ذخیره فرهنگیان) نیز طبق روال عادی برنامه پذیرش شرکت را دنبال میکند، از طرفی دیگر بیمه پارسیان به تازگی اقدامات خود برای پذیرش در بازار را آغاز کرده است و بعید نیست این شرکت ۱۱۰میلیارد تومانی امسال شرایط ورود به بورس را احراز کند.
پذیرش شرکتها پس از عملیات شناسایی
معاون ناشران بورس در پاسخ به این سوال که نحوه پذیرش شرکتها در بورس چگونه است و آیا بورس برای ورود شرکتها بازاریابی نیز خواهد داشت؟ گفت: در خصوص پذیرشها بازاریابی خاصی صورت نمیگیرد، بلکه شرکتهای قابل پذیرش شناسایی و از طریق ارسال بروشورها و اطلاعات لازم آنها برای ورود به بورس ترغیب شده، یا با مدیران آنها جلسه برگزار میشود.
آخرین ترکیب هیات پذیرش
رستمی در مورد نحوه پذیرش شرکتها در بورس توضیح داد: هیات پذیرش بورس ۵ عضو شامل رییس هیاتمدیره سازمان بورس (دکتر صالحآبادی)، رییس هیاتمدیره شرکت بورس
(دکتر بتشکن)، یک متخصص مالی آشنا به صنعت از طرف کانون کارگزاران (خانخلیلی)، یک متخصص مالی آشنا به صنعت به انتخاب سازمان بورس (دکتر اکبریه) و یک متخصص مالی آشنا به صنعت به انتخاب بورس اوراق بهادار (دکتر رهبر) است که البته مدیرعامل شرکت بورس هم به عنوان دبیر هیات پذیرش بدون حق رای در جلسات حضور دارد که بر اساس ماده 2 دستورالعمل پذیرش، جلسات هیات پذیرش با حضور 3 عضو رسمیت پیدا میکند و تصمیمات این هیات با موافقت حداقل 3 عضو و با حضور رییس هیاتمدیره سازمان بورس یا نماینده آن، رسمی است.
رستمی ادامه داد: بر اساس ماده ۲۸ دستورالعمل پذیرش، ۴۵ روز مهلت تعیین شده که کلیه مدارک شرکت متقاضی پذیرش از سوی شرکت بورس به هیات پذیرش ارائه شود و بر اساس ماده ۲۹ این دستورالعمل، هیات پذیرش ظرف حداکثر ۴۵ روز باید در رابطه با مستندات بورس نظر بدهد که در صورت رد درخواست، شرکت متقاضی ظرف ۱۰ روز میتواند این موضوع را در سازمان بورس مطرح کند.
توصیهای به مشاوران پذیرش
به گفته وی، وظیفه تکمیل مدارک و امیدنامه شرکتها بر عهده مشاور پذیرش است که از بین کارگزاران انتخاب میشود که البته از آنجا که به طور معمول مشاوران پذیرش به فرآیند پذیرش آشنایی کامل ندارند، شرکت بورس به آنان در این زمینه کمک خواهد کرد که البته درخواست ما از کارگزاران مشاور پذیرش این است که با مطالعه دستورالعمل پذیرش به فرآیند پذیرش شرکتها سرعت بخشیده و این مراحل را با دقت کافی طی کنند.
معاون شرکت بورس درباره تعیین حق پذیرش جدید گفت: پیش از این 2 در هزار سرمایه تا سقف 20میلیون تومان به عنوان حق پذیرش شرکتها اعلام شده بود، اما در حال حاضر حق پذیرش شرکتها با سرمایه کمتر از 25میلیارد تومان، 50میلیون تومان و برای شرکتهای بالاتر از سرمایه 25میلیارد تومان، 100میلیون تومان تعیین شده است.
ارسال نظر