تعدیل منفی؛ سرانجام مناقشه سنگآهن و فولاد
نماد چادرملو که طی هفته گذشته رکود روز افزون در معاملات خود را شاهد بود، دیروز قبل از توقف نماد در قیمت 790تومان به میزان 48هزار سهم معامله شد و سنگآهن گلگهر نیز قبل از توقف نماد حجم معاملاتی در سطح 47هزار سهم را در قیمت هزار و 400تومان تجربه کرد.
بر اساس اطلاعیه منتشره در سایت بورس نماد دو شرکت گلگهر و چادرملو به دلیل تغییر نرخ سنگآهن با تعدیل مواجه شده است، اما آخرین اخبار رسیده حاکی از آن است که این تعدیل منفی برای تولیدکنندگان سنگآهن در سطح ۴۰ تا ۵۰درصد خواهد بود که با این وصف نماد این شرکتها دستخوش تغییرات قیمتی قابلتوجه نیز میشوند.
تولیدکنندگان و مصرفکنندگان سنگآهن هفته گذشته پس از کشوقوسهای 8ماهه و جدال با یکدیگر بر سر نرخ کنسانتره با فرمولی که از سوی ایمیدرو پیشنهاد شده بود، موافقت کردند تا از این پس نرخ سنگآهن بر مبنای 5/10 تا 12درصد نرخ شمش فولاد خوزستان در بورس کالا تعیین شود، اتفاقی که نرخ سنگآهن را به قیمت فولاد خام پیوند میزند.
هر چند توافقات قیمتی طرفین هنوز به صورت جزئی اعلام نشده و برای فعالان بازار سرمایه مشخص نیست که قیمت هر تن کنسانتره سنگآهن چادرملو و گلگهر چقدر مشخص شده است، اما اگر این توافق در چارچوب همان ۵/۱۰درصد تا ۱۲درصد نرخ شمش فولاد خوزستان صورت گیرد، با توجه به نرخ توافق شده احتمالی جدید (۴۸هزار تومان) قیمت سنگآهن در سال جاری نسبت به قیمتهای واقعی سال قبل ۱۷درصد کاهش یافته است، اما برای سال جاری «کچاد» فروش کنسانتره خود را تنی ۶۱هزار و ۲۰۰تومان و هر تن گندله را ۱۳۷هزار و ۵۰۰تومان پیشبینی کرده بود که بر مبنای توافق اخیر، میتوان این گونه محاسبه کرد که نرخ سنگآهن به نسبت پیشبینیهای امسال، معادل ۲۲درصد کاهش یافته است.
سنگآهن چادرملو پیشبینی سود خود برای سال جاری را هزار و 748ریال اعلام کرده بود که با توجه به کاهش نرخ سنگآهن، احتمال کاهش سود شرکت به حدود 100تومان وجود دارد، ضمن این که منابع خبری نیز از تعدیل منفی حدود 45درصدی «کچاد» سخن میگویند. اما وضعیت گلگهر در توافقات جدید نرخ کنسانتره مطلوبتر از چادرملو است، چرا که «کگل» امسال قیمت کنسانتره خود را در بودجه به میزان قابلتوجهی افزایش نداده بود و از طرفی دیگر حدود نیمی از درآمد گلگهر بر اساس فروش صادراتی محقق میشود نه فروش داخلی.
«کگل» سال گذشته هر تن کنسانتره خود را ۴۳هزار و ۲۰۰تومان فروخته بود، در حالی که قیمت فروش هر تن کنسانتره صادراتی این شرکت معادل ۱۳۴هزار و ۳۰۰تومان بوده که البته هزینه حمل نیز بر عهده شرکت صادرکننده بوده است. برای سال جاری هم گلگهر قیمت هر تن کنسانتره را ۴۷هزار و ۵۰۰تومان پیشبینی کرده بود و کنسانتره صادراتی خود را نیز ۶۸هزار و ۹۰۰تومان در بودجه دیده بود که بر اساس توافقات ۵/۱۰ تا ۱۲درصد نرخ شمش، قیمت هر تن کنسانتره گلگهر هم به محدوده ۳۸هزار تومان خواهد رسید. بر این مبنا قیمت هر تن سنگآهن گلگهر نسبت به پیشبینی امسال این شرکت ۲۰درصد و نسبت به قیمت فروخته شده سال قبل ۱۲درصد کاهش داشته است.
این کاهش شاید EPS گلگهر را به نسبت پیشبینی چادرملو کمتر کاهش دهد، چرا که سالگذشته یکچهارم تناژ فروش «کگل» صادراتی بوده است و در نتیجه نیمی از درآمد شرکت از محل فروش صادراتی تامین شده است و در 6 ماهه اول سال جاری هم گلگهر هر تن کنسانتره صادراتی خود را 58هزار و 100تومان به فروش رسانده است. همچنین با سیر صعودی قیمت سنگآهن در بازارهای جهانی احتمال دارد که «کگل» از محل فروش صادراتی خود درآمد بیشتری کسب کند و درآمد فروش صادراتی بتواند بخشی از اثرات ناشی از کاهش قیمت سنگآهن داخلی را بکاهد.
این بررسی نشان میدهد که حداقل کاهش سود برای گلگهر ۳۰درصد خواهد بود و میتواند به کاهش EPSا۲هزار و ۸۰۶ریالی شرکت به محدوده ۱۹۰۰ریال منجر شود.
اما تاثیرات و پیامدهای توافقات سنگآهنی به دوقلوهای سنگآهنی منتهی نمیشود، بلکه فولاد مبارکه هم که ظاهرا EPS حدود 33تومانی اعلام کرده است، پس از این توافقات همچنان متوقف باقی مانده و سازمان بورس از شرکت خواسته تا اثرات تغییر نرخ سنگآهن را در بودجه جدید خود لحاظ کند. با این وصف فولاد مبارکه که قیمت سنگآهن را در بودجه سال جاری خود با 40درصد تفاوت نسبت به بودجه سنگآهنیها پیشبینی کرده بود، ناچار خواهد کرد EPS تعدیل مثبت شده 33تومانی خود را احتمالا به محدوده زیر 30تومان تقلیل دهد.
با این حال اگر چه توافق مزبور موجب کاهش EPS شرکتهای سنگ آهنی و حتی فولادی شده، اما مهمترین حسن آن پایان ابهام در نرخ سنگآهن است و این که هر سال از همان ابتدای سال مالی، قیمت سنگآهن با توجه به نرخ شمش در بورس کالا مشخص و از طرفی دیگر افزایش نرخ جهانی فولاد که در ماههای آینده پیشبینی میشود، نیز در قیمت سنگآهن اثرگذار بوده و قیمت سنگآهن را افزایش خواهد داد.
از طرفی دیگر، تمکین طرفین به توافقات و تبعیت آنها از یک فرمول خاص (تعیین قیمت بر اساس قیمتهای جهانی) میتواند نخستین گام برای ورود سنگآهن به بورس کالا و واقعی شدن نرخ این محصول باشد، محصول استراتژیکی که ماده اصلی تولید فولاد خام است.
با توقف سه نماد مبارکه، گلگهر و چادرملو، نگاههای معاملهگران به سمت سهامداران اصلی شرکتهای مزبور یعنی سرمایهگذاری معادن و فلزات و مدیریت سرمایهگذاری امید معطوف شده است.
البته امید به نسبت معادن و فلزات در این ماجرا خوششانستر است، چرا که سال مالی این شرکت منتهی به سیام دی ماه سال جاری است، بنابراین تغییرات سود سنگ آهنیها در سال جاری نمیتواند اثری در EPS امید داشته باشد و تا آخر سال آینده هم اگر افزایشی در قیمت فولاد اتفاق بیفتد یا به تبع آن نرخ سنگآهن افزایش یابد، EPS سال آتی امید نیز اثرپذیری چندانی از این اتفاق ندارد.
اما معادن و فلزات که سال مالی آن منتهی به پایان اسفند ماه است، به طور طبیعی کاهش سود سنگآهنیها را باید در پیشبینی خود لحاظ کند که البته میزان اثرپذیری «ومعادن» از تغییرات سود چادرملو و گلگهر در حال حاضر به طور دقیق قابل ارزیابی نیست. البته شانس «ومعادن» افزایش قابل توجه EPS مس ایران است، شرکتی که در آن ۵/۷درصد سهام دارد و افزایش سود آن تاثیر قابلملاحظهای در سود این شرکت سرمایهگذاری خواهد داشت.
با این حال هر چند توافقات مربوط به تعیین نرخ سنگ آهن بدون حضور نمایندگان معادن و فلزات و سرمایهگذاری امید و حتی سهام عدالت (سهامداران عمده چادرملو و گلگهر) صورت گرفته است، اما پیشبینی سود این شرکتهای سرمایهگذاری را برای سال جاری یا سال آینده تحت تاثیر خود قرار خواهد داد.
ارسال نظر