با مجوز «سازمان بورس» صورت میگیرد
انتشار سودآورترین اوراق مشارکت سال
«سازمان» امسال مجوز انتشار ۴۰درصد از کل ۴هزار و ۵۰۰میلیارد تومان اوراق مشارکت کشور را صادر میکند گروه بورس- علیرضا باغانی: مدیرعامل تامین سرمایه امین از انتشار اوراق مشارکت ۵/۱۶درصدی شرکت پالایش نفت آبادان به ارزش ۲هزار و ۵۰۰میلیارد ریال خبر داد.
محمد آرام بنیار که با خبرنگاران رسانههای گروهی درباره دریافت مجوز انتشار این اوراق مشارکت سخن میگفت، افزود: دو مرجع بانک مرکزی و سازمان بورس و اوراق بهادار برای صدور مجوز اوراق مشارکت در کشور وجود دارد که مجوز انتشار اوراق پالایش نفت آبادان از سوی سازمان بورس صادر شده است و تامین سرمایه امین نیز به عنوان امین و مشاور شرکت در انتشار اوراق مزبور حضور دارد و بانک تجارت هم به عنوان بانک عامل اوراق پالایشگاه آبادان تعیین شده است.
چرا ۵/۱۶درصد؟
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار دنیایاقتصاد مبنی بر این که چرا نرخ سود اوراق مشارکت پالایشگاه آبادان نیمدرصد بالاتر از دیگر اوراق مشارکتهایی است که در سال جاری منتشر شده است؟ گفت: از آنجا که نرخ بازده داخلی طرح پالایشگاه آبادان ۲۱درصد است، سازمان بورس طبق مقررات میتواند تا ۲درصد بالاتر از نرخ سود معمول، برای اوراق مشارکت یک طرح نرخ سود تعیین کند، بنابراین از این اختیارات استفاده شده و نرخ سود ۵/۱۶درصدی برای اوراق مشارکت پالایشگاه تعیین شده است، در واقع این تعیین نرخ سود تابع سودآوری شرکت است.
اوراقی بدون جریمه بازخرید
آرام در برابر این سوال که سررسید این اوراق چند ساله است و بازخرید آنها چقدر جریمه دارد، گفت: سررسید اوراق مزبور ۴ساله است و خریداران هر زمان که بخواهند میتوانند این اوراق را بدون کسر جریمه و با همان نرخ ۵/۱۶درصد بازخرید کنند، از این رو پیشبینی ما این است که اوراق مشارکت پالایشگاه آبادان قبل از پایان دوره ۵ روزه با توجه به محدودیت موجود به فروش برسد.
وی اضافه کرد: پرداخت سود اوراق مشارکت ذکر شده هر سه ماه یک بار و معاف از مالیات بوده و سرمایهگذاران از طریق بانک تجارت به زودی میتوانند نسبت به خرید این اوراق اقدام کنند.
طرحی برای افزایش ۶میلیونی تولید بنزین
به گفته وی، این اوراق مشارکت برای طرح افزایش ۶ میلیون لیتر تولید بنزین پالایشگاه آبادان انجام میپذیرد؛ طرحی که تاکنون ۶۲درصد پیشرفت فیزیکی داشته و ظرفیت تولید بنزین در پالایشگاه آبادان را به ۶۵هزار بشکه در روز میرساند و مهمترین مزیت این طرح که سوددهی اوراق را تضمین میکند آن است که با توجه به پیشرفت فیزیکی قابلتوجه، در نهایت ظرف ۱۸ ماه آینده به بهرهبرداری میرسد.
وی تاکید کرد: با توجه به نرخ بازده واقعی ۳/۲۱درصدی طرح توسعه پالایشگاه آبادان و پیشرفت فیزیکی طرح، اوراق مشارکت آن دارای ریسک بسیار پایینی است و با توجه به سود دیگر اوراق مشارکت، جذابیت سرمایهگذاری خواهد داشت.
ارکان چهاروجهی اوراق مشارکت
آرام با بیان این که هر اوراق مشارکت دارای ۴ رکن اصلی است، توضیح داد: یکی از این ارکان امین طرح است که نظارت و پیگیری مداوم و تخصیص بهتر وجوه، حسابرسی دقیق، تعهد پذیرهنویسی و محاسبه دقیق سودآوری طرح را انجام میدهد که در اوراق مشارکت آبادان شرکت تامین سرمایه امین این وظایف را بر عهده دارد.
از طرفی دیگر عاملیت اوراق نیز که وظایفی همچون توزیع و جمعآوری اوراق، توزیع سود و بازخرید آنها را بر عهده دارد نیز یکی دیگر از ارکان است، ضمن اینکه اوراق مشارکت نیز به رکنی تحت عنوان ضامن نیاز دارد که اصل و فرع مبالغ سرمایهگذاری شده را تضمین کند و همچنین یک بازارگردان که بازخرید اوراق و خرید و فروش آنها را بر عهده گیرد که در انتشار اوراق مشارکت پالایش نفت آبادان بانک تجارت هم این وظایف را برعهده گرفته است.
این اوراق دو هفته دیگر میآید
وی پیشبینی کرد: این اوراق مشارکت ۲هزار و ۵۰۰میلیارد ریالی ظرف دو هفته آتی از طریق بانک تجارت عرضه شود.
مدیرعامل تامین سرمایه امین از امضای قرارداد انتشار هزار و ۵۰میلیارد تومان اوراق مشارکت گفت: رقمی که برای انتشار اوراق مشارکت در سال جاری در نظر گرفته شده، رقمی بالغ بر ۴هزار و ۵۰۰میلیارد تومان است که حدود ۱۷۰۰ تا ۱۸۰۰میلیارد تومان؛ یعنی معادل ۴۰درصد آن را سازمان بورس میتواند، مجوز صادر کند و با توجه به کشش و وزن شرکتهای بورسی، انتشار این اوراق دارای توجیه اقتصادی است.
از طرفی دیگر بانک مرکزی هم میتواند برای طرحهای دولتی نسبت به صدور مجوز برای اوراق اقدام کند و تامین سرمایه امین هم توانسته در سال جاری مجوز انتشار هزار و ۵۰میلیارد تومان اوراق مشارکت را دریافت کند که اولین این اوراق، مربوط به پالایش نفت آبادان است.
ایمیدرو و «شپنا»
در صف انتشار اوراق
او درباره دیگر اوراقی که امین به عنوان مشاور در دست انتشار دارد، گفت: طرح پالایشگاه اصفهان شمالی (طرح URP و بهبود فرآیند) یکی دیگر از طرحهایی است که در حال اخذ مجوز انتشار اوراق مشارکت آنها به ارزش ۳هزار میلیارد ریال هستیم. از طرفی دیگر برای طرحهای فولادی کشور هم، اوراق مشارکتی از طریق ایمیدرو با مشارکت امین به ارزش ۵۰۰میلیارد تومان منتشر میشود که البته کل حجم اوراق مشارکت ایمیدرو هزارمیلیارد تومان است که در مرحله اخذ نظر حسابرس قرار دارد و احتمالا بانک عامل آن هم بانک ملت خواهد بود.
عضو هیاتمدیره تامین سرمایه امین، اوراق مشارکت را یکی از بهترین ابزارهای معاملات بورس دانست و تصریح کرد: در افزایش سرمایه شرکتها که سهام در بازار رقیق میشود و قیمت و سود سهام کاهش پیدا میکند، شرکتهای بورسی اگر اوراق مشارکت منتشر کنند، موفقتر خواهند بود و در واقع اوراق مشارکت در افزایش سرمایه شرکتها تاثیر قابلملاحظهای خواهد داشت.
سهم اوراق از تامین مالی شرکتها
وی با ذکر این نکته که اوراق مشارکت در دنیا به عنوان یک ابزار و روش، تامین مالی حدود ۴۰درصد از شرکتها را تشکیل میدهد، گفت: در دنیا ۲۰ تا ۳۰درصد تامین مالی شرکتها از طریق سهام وایکوئیتی، ۳۰ تا ۴۰درصد آن نیز از طریق انواع طرحهای بانکی انجام میشود که در این میان اوراق مشارکتها به عنوان یک ابزار بدهی، سهمی ۴۰درصدی دارند، ابزاری که از قدرت نقدشوندگی بالایی برخوردار هستند. به گفته این کارشناس بازار سرمایه، در حال حاضر حدود ۲هزار نوع ابزار مالی در دنیا وجود دارد که با تصویب لایحه توسعه ابزارها و نهادهای نوین مالی ما شاهد آن خواهیم بود که بستر بهکارگیری ابزارهای نوین تامین مالی در بازار سرمایه
فراهم شود.
شناسایی ۳۰۰نوع ابزار مالی جدید
آرام با بیان اینکه مدیریت مهندسی مالی تامین سرمایه امین تاکنون نسبت به شناسایی ۳۰۰نوع ابزار مالی اقدام کرده است، گفت: ۸ مورد از این ابزار مالی جدید نهایی و تقاضای آن به سازمان بورس ارائه شده است. از جمله این ابزار نوین مالی میتوان به صندوق سرمایهگذاری طلا و صندوق سرمایهگذاری ارزی اشاره کرد.
وی در تشریح مفهوم اوراق مشارکت گفت: اوراق مشارکت اوراق بدهی محسوب میشود که در دنیا با عنوان Bond شناخته میشود و از حیث ناشر طبقهبندی میشوند که از جمله اوراق مشارکتهایی که تاکنون به کار گرفته شدهاند میتوان به اوراق مشارکت خزانه، اوراق مشارکت شهرداری، اوراق مشارکت شرکتی، اوراق صکوک و اوراق مشارکت ارزی اشاره کرد که برخی از این اوراق مشارکتها پس از اتمام دوره فروش، قابلیت تبدیل به سهام را دارند مثل اوراق مشارکت پتروشیمی خارک. همچنین اگر اوراق مشارکت به پشتوانه یک دارایی منتشر شود، اوراق مشارکت رهنی شناخته میشود، ضمن این که اوراقی که پشتوانه دارایی خاصی داشته باشد، اوراق صکوک لقب میگیرد که در این رابطه به فرودگاه دبی میتوان اشاره کرد.
اوراق مشارکتی
برای جنگ با سود غنایم!
او با اشاره به اوراق مشارکت توسعهای گفت: این نوع اوراق برای طرحهای توسعه شرکتها منتشر میشود و اگر این اوراق برای سرمایه در گردش منتشر شود، اوراق تجاری لقب میگیرد که مدت آن ۶ و ۹ ماهه خواهد بود. در مجموع بیش از ۵۰ نوع اوراق مشارکت منتشر میشود که رایجترین آنها اوراق مشارکت شرکتی، اوراق مشارکت بیمهای و اوراق مشارکت وابسته به نرخ تورم است. حتی در دنیا اوراق مشارکت جنگ نیز منتشر میشود، اوراقی که سود آن از محل دریافت غنایم تامین میشود.
وی شرط اصلی انتشار اوراق مشارکت شرکتها را اعتبار سنجی و رتبهبندی دانست و گفت: در آینده موسسات رتبهبندی در طبقهبندی اوراق میتوانند، نقش اصلی را ایفا کنند، اما در شرایط کنونی دو مرجع برای صدور مجوز اوراق مشارکت وجود دارند که یکی از آنها بانک مرکزی است که بر اساس قانون انتشار اوراق و بر مبنای بسته سیاستی و نظارتی و با توجه به سقفی که شورای پول واعتبار تعیین میکند، نسبت به صدور مجوز اوراق مشارکت اقدام میکند، افزون بر این که سازمان بورس بر اساس قانون بازار اوراق بهادار نیز میتواند نسبت به صدور مجوز این اوراق از طریق بورس و بانکها اقدام کند.
دانا و آسیا بر سر دو راهی بورس و فرابورس
مدیرعامل تامین سرمایه امین در مورد شایعات مربوط به احتمال عرضه سهام بیمه دانا و آسیا در فرابورس گفت: عرضه سهام این دو شرکت در فرابورس به این منظور نیست که آنها شرایط لازم را برای ورود به بورس نداشتهاند بلکه شرایط ورود به فرابورس آسانتر است و در دنیا هم بهترین شرکتها مثل مایکروسافت در نزدک یا همان فرابورس آمریکا پذیرفته شدهاند؛ اما با این حال هنوز این موضوع قطعی و نهایی نشده است. آرام افزود: با توجه به پذیرش بیمه البرز در بورس، تمایل دو شرکت بیمه دانا و آسیا ورود به بورس تهران است تا فرابورس اما هیات پذیرش اشکالاتی به ورود این شرکتها وارد کرده و به نظر میرسد با رفع دغدغههای هیات پذیرش در مورد ذخایر بیمه دانا، عرضه سهام بیمه دانا و حتی بیمه آسیا در هفته آتی انجام پذیرد.
ارسال نظر