شروین شهریاری

بورس تهران در هفته جاری چهره‌ای متلاطم را از خود به نمایش گذاشت، به نحوی که پس از ثبت چند روز بازدهی مثبت در نیمه آغازین هفته، در نهایت با معکوس شدن روند در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه، با یک‌‌درصد بازدهی منفی به عملکرد خود در این هفته پایان داد.

در تحلیل روند فعلی بازار سرمایه‌ می‌توان به فزونی نسبی عرضه‌‌ها در اکثر سهام شاخص اشاره کرد که‌ می‌تواند نشانه‌ای در جهت وقفه کوتاه مدت در روند رشد بازار تلقی شود. البته پارامترهای محیطی نظیر روند بازارهای جهانی و چشم‌انداز اقتصاد کشور (با توجه به لایحه هدفمند کردن یارانه‌‌ها) نیز رفتار کنونی بازار را تایید‌ می‌کنند زیرا در این حوزه‌‌ها نیز نشانه‌ای مبنی بر افزایش امیدواری‌ها در کوتاه مدت به چشم نمی‌خورد.

شرکتی برای عرضه نشدن

سومین تلاش برای عرضه عمده شرکت مپنا توسط خصوصی‌سازی در دوشنبه هفته جاری بار دیگر ناکام ماند. هر چند هنوز اطلاع دقیقی از علت عدم عرضه بلوک ۲۰‌‌درصدی شرکت (که در آغاز معاملات دوشنبه به اطلاع بازار رسید)

در دسترس نیست، اما گمانه‌زنی‌‌هایی مبنی بر احتمال عدم آمادگی خریدار برای حضور در این معامله وجود دارد.

هر چند مدیر واگذاری و حمایت از سرمایه‌گذاری‌سازمان خصوصی‌سازی مطرح کرده است که مپنا مشتری پر و پا قرص دارد. این در حالی است که در تحولات خارج از معامله عمده، انتشار گزارش شش ماهه شرکت اصلی حکایت از افت عملکرد شرکت در زمینه حاشیه سود و پوشش بودجه «رمپنا» نسبت به مدت مشابه سال گذشته دارد.

پایان ابهام فولادی‌ها

مطالعه روند معاملات شرکت‌های سنگ‌آهنی نشان‌ می‌دهد که سهام این شرکت‌ها در سال جاری به واسطه ابهام در نرخ فروش محصولات از کانون توجه اصلی سرمایه‌گذاران دور شده اند.

اما با تحولات هفته جاری به نظر‌ می‌رسد نقطه پایانی ابهامات تعیین نرخ سنگ‌آهن نزدیک شده باشد. بر اساس اخبار منتشره از جلسه منعقده بین سنگ‌آهنی‌‌ها و فولادی‌‌ها‌، نرخ این محصول از این پس تابعی از قیمت شمش فولاد خوزستان در بورس کالا خواهد بود.

البته ارقام متفاوتی بین ۵/۱۰ و ۱۲‌‌درصد از نرخ شمش به عنوان توافق نهایی مطرح‌ می‌شود که احتمالا در همین محدوده تثبیت خواهد شد. این توافق هر چند در کوتاه مدت در جهت کاهش بیشتر سودآوری شرکت‌های سنگ‌آهن (نسبت به فولاد‌سازان) عمل خواهد کرد، اما تصویب شناورسازی نرخ فروش گامی مهم در جهت رشد سودآوری این شرکت‌ها به ویژه در سیکل‌های افزایشی نرخ فولاد محسوب‌ می‌شود؛ پتانسیلی که تا پیش از این، به واسطه نرخ‌گذاری سالانه، عملا شرکت‌های سنگ‌آهن از آن محروم بوده‌اند.

تثبیت سود فولاد مبارکه

در هفته جاری، شرکت فولاد مبارکه گزارش عملکرد شش ماهه خود را به بازار اعلام کرد.

بر اساس این گزارش، «فولاد» با فروش ورق گرم ۴۶۵‌تومانی و ورق سرد ۶۲۰‌تومانی موفق شده است بیش از ۸۲‌‌درصد از پیش‌بینی قبلی سود خالص (۲۲۳‌ریال به ازای هر سهم) را در شش ماهه پوشش دهد.

البته این عملکرد با احتساب نرخ قبلی خرید هر تن سنگ‌آهن (۴۰‌هزار‌تومان از چادرملو و ۳۰‌هزار‌تومان از گل گهر) ارائه شده است و در صورت افزایش ۱۰‌هزار‌تومانی این نرخ (مطابق با کلیات توافق اخیر) و مصرف نیمی از سنگ‌آهن مورد نیاز در شش‌ماهه (۶/۳‌‌میلیون تن)، حدود ۲۲‌ریال از سود ۱۸۴‌ریالی شش ماهه کاسته خواهد شد. به هر حال مفاد گزارش نشان‌ می‌دهد که برآوردهای قبلی مبنی بر امکان دستیابی فولاد مبارکه به سود خالص ۴۰‌تومانی به ازای هر سهم در صورت ثبات قیمت‌های فروش تا پایان سال جاری کماکان معتبرخواهد بود.

خروج مهر از بانک ملی

مجموعه مهر اقتصاد ایرانیان از طریق شرکت زیرمجموعه خود در هفته جاری عرضه‌‌های پرحجمی را در نماد «وبانک» انجام داده است.

بدین ترتیب همان‌طور که پیش‌تر نیز اعلام شده بود این شرکت پس از تصاحب مالکیت مورد نظر در صدرا در حال خروج از سهام سرمایه‌گذاری بانک ملی است.

از سوی دیگر، صندوق بیمه اجتماعی روستاییان و عشایر نیز در هفته جاری خرید سهام «وغدیر» و «دسبحا» را در دستور کار داشته است. همچنین خریدهای حمایتی ساتا و موسسه صندوق بازنشستگی ملی مس به ترتیب منجر به کنترل نوسانات قیمت در نمادهای «وغدیر» و «فملی» شده است.

به سوی هدفمند کردن یارانه‌‌ها!

پس از اختلاف کوتاه‌مدت دولت و مجلس در خصوص لایحه هدفمند کردن یارانه‌‌ها، پس از یک تغییر شکلی در مبحث مورد اختلاف (واریز وجوه به صندوق یا خزانه) به نظر‌ می‌رسد آخرین مانع در جهت گذر لایحه هدفمند کردن یارانه‌‌ها از فیلتر مجلس رفع شده باشد. بدین ترتیب در صورت تصویب شورای نگهبان،‌ در چند ماه باقیمانده تا پایان سال نگاه کارشناسان و فعالان بورس تهران به سمت تدوین آیین‌نامه‌‌های اجرایی توسط دولت معطوف است تا مشخص شود نحوه آغاز این «جراحی بزرگ» و تبعات آن در سال آینده چگونه خواهد بود.