کارنامه هفتماهه بازار سهام منتشر شد
صعود شاخص، سقوط معاملات
دنیای اقتصاد- بورس تهران در پایان هفتمین ماه سال، بازدهی ۸/۵۲درصدی را به طور میانگین برای سرمایهگذاران ثبت کرد؛ این بازدهی که از دو بخش سود نقدی و افزایش سطح عمومی قیمتها حاصل شده تا حد زیادی مرهون حرکت اقتصاد جهانی به سمت خروج از بحران بوده است. هر چند مسوولان اقتصادی و مدیران بازار سرمایه از مصونیت اقتصاد و بورس ایران از بحران جهانی صحبت کرده و میکنند، اما تجربه نیمه دوم ۸۷ و هفت ماه نخست امسال، نشان میدهد که بحران جهانی اقتصاد و کاهش قیمت جهانی مواد و کالاها از جمله نفت، محصولات پتروشیمی و فلزات غیرآهنی و بهبود نسبی قیمتها در سال جاری، بورس تهران را به طور کامل تحت تاثیر قرار داده است. در این میان نباید از تاثیر کاهش نرخ برابری دلار آمریکا در برابر سایر ارزها و رشد قیمت کالاها در سال ۸۸ به راحتی گذشت. وضعیتی که به دلیل ثبات نسبی نرخ برابری دلار آمریکا در برابر ریال و حضور پررنگ شرکتهای تولیدکننده مواد خام در بورس تهران که در سایه ثبات نرخ ارز، شاهد رشد سودآوری خود بودهاند، رخ داده است. کارنامه ۷ ماهه بورس تهران منتشر شد
رشد ۵۳ درصدی شاخص؛ افت ۱۵ درصدی ارزش معاملات
گروه بورس- مجید اسکندری: بازار سرمایه، اولین ماه پاییز را با رشد معاملات به پایان رساند. بورس در مهر ماه امسال ۲۰روز معاملاتی را تجربه کرد که طی این مدت، ارزش معاملات انجام شده در مقایسه با همین تعداد روز معاملاتی در مهر ماه گذشته از ۳۳درصد رشد برخوردار شد.
بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی شرکت بورس اوراق بهادار تهران، تعداد روزهای معاملاتی در هفت ماهه ابتدای سال جاری ۱۴۵روز و در مدت مشابه سال قبل ۱۴۱روز بوده است. بررسیها نشان میدهد، شاخص بورس در ۷۱درصد روزهای کاری یاد شده امسال و ۵۱درصد روزهای کاری دوره مورد گزارش در سال گذشته مثبت بوده است.
از سوی دیگر میانگین بازدهی بورس در پایان ماه هفتم سال گذشته ۵/۲۱درصد و در سال جاری ۸/۵۲درصد است.
رشد ارزش بازار
تالار شیشهای در سال جاری میزبان پنج شرکت جدید بوده است که با ورود خود به بازار سرمایه، ارزش مبادلات این بازار را افزایش دادند. امسال سرمایهگذاران شاهد عرضه سهام بانک صادرات، بانک تجارت، حفاری شمال، بیمه البرز و سیمان فارسنو بودند.
بر اساس اطلاعات موجود، ارزش بازار در پایان مهر ماه سال جاری مبلغ ۶۳۸هزار و ۶۴۶میلیارد ریال (۶۵میلیارد ریال) و در دوره مشابه سال قبل ۶۰۶هزار و ۷۴۷میلیارد ریال بوده است. از سوی دیگر ارزش بازار در پایان مهر ماه ۸۸ در مقایسه با پایان اسفند ماه ۸۷ از رشدی معادل ۳/۴۲درصد برخوردار شده است.
همچنین متوسط P/E بازار در پایان مهر ماه سال جاری ۹۸/۵مرتبه، در پایان مهر ماه سال گذشته ۶۰/۵ و در پایان اسفند ماه سال گذشته ۸۴/۳مرتبه بوده است. از سوی دیگر گردش ریالی سهام در پایان مهر ماه سال جاری ۱۱/۱۲درصد، در پایان مهر ماه سال گذشته ۸۹/۸درصد و در پایان اسفند ماه سال گذشته ۱۰/۳۰درصد بوده است.
افت ارزش معاملات سهام و حق تقدم
بر اساس این گزارش در ۷ماه منتهی به مهر ماه ۸۸ ارزش معاملات خرد و بلوک مبلغ ۳۵هزار و ۴۴۲میلیارد ریال و در دوره مشابه سال قبل ۴۱هزار و ۹۱۷میلیارد ریال بوده است که این موضوع بیانگر کاهش ۴/۱۵درصدی ارزش مبادلات یاد شده است.
همچنین ارزش معاملات عمده در هفت ماه اول سال جاری در مقایسه با دوره مشابه سال قبل ۷۹درصد کاهش یافته است.
مقایسه آمارها نشان میدهد، جمع کل معاملات نیز در دوره یاد شده در مقایسه با دوره مشابه سال قبل ۱/۳۹درصد و متوسط روزانه معاملات نیز ۷/۴۰درصد افت کرده است. به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد افت ارزش معاملات در شرایطی اتفاق افتاده است که تعداد دفعات معاملات در ۷ماهه منتهی به مهر ماه ۸۸ در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بیش از ۵۰درصد افزایش یافته است. آمارها نشان میدهد در ۷ماهه اول سال جاری تعداد معاملات دومیلیون و ۳۷هزار و ۶۵۶ و در ۷ماهه اول سال گذشته یکمیلیون و ۳۵۶هزار و ۶۶۰ بوده است. از سوی دیگر متوسط روزانه دفعات معامله در دوره یاد شده در مقایسه با سال گذشته ۴۶درصد افزایش یافته است، اما صدور کدهای معاملاتی با ۷/۲۱درصد افت مواجه شده است.
افزایش سود و کاهش درصد تقسیم سود
بر اساس این گزارش در شرایطی که سود تحقق یافته شرکتهای بورسی در سال جاری افزایش یافته است، این شرکتها درصد تقسیم سود خود را کاهش دادهاند.
به این ترتیب سود تحقق یافته در ۷ماه ابتدای سال جاری مبلغ ۱۰۰هزار و ۱۳۷میلیارد ریال و در مدت مشابه سال قبل ۸۸هزار و ۱۱۹میلیارد ریال و سود نقدی تقسیم شده در دوره یاد شده سال جاری ۷۲هزار و ۱۱۲میلیارد ریال و در مدت مشابه سال گذشته ۶۶هزار و ۸۳میلیارد ریال بوده است.
مقایسه این ارقام نشان میدهد سال گذشته ۷۵درصد سود شرکتها و سال جاری ۷۲درصد این سود بین سهامداران تقسیم شده است.
دباغی، رادیو تلویزیون و ساخت محصولات فلزی در جمع پربازدهترینها
به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد، در حالی که صنعت فلزات اساسی در بین ۳۹صنعت حاضر در بورس با دارا بودن ۲۳ شرکت و دارا بودن ۵/۱۵درصد از کل ارزش بازار، بیشترین ارزش بازار را دارا است، صنعت پیمانکاری صنعتی توانسته است با رشد ۳۹۰درصدی شاخص قیمت خود به پربازدهترین صنعت بورس تبدیل شود.
پس از این صنعت، صنایع دباغی با رشد ۱۵۸درصدی شاخص قیمت و ساخت رادیو تلویزیون با رشد ۱۵۳درصدی شاخص قیمت پربازدهترین صنایع بورسی شناخته شدهاند. در این میان رتبه چهارم و پنجم از لحاظ بازدهی نیز از آن ساخت محصولات فلزی و خدمات فنی و مهندسی شده است. شاخص قیمت این دو صنعت به ترتیب ۱۴۲درصد و ۱۲۹درصد رشد یافته است.
زیان دهترینها
در بین صنایع بورسی، صنایع نساجی، مبلمان و چاپ به عنوان زیاندهترین صنایع شناخته شدهاند. شاخص قیمت صنایع یاد شده به ترتیب با ۲۳درصد، ۹/۵درصد و ۱/۰درصد کاهش مواجه شده است.
مقایسه تغییر ارزش بازار صنایع بورسی در مهر ماه ۸۸ با اسفند ۸۷
بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی شرکت بورس، صنایع خودرو، سیمان، محصولات شیمیایی به ترتیب، با دارا بودن ۳۰، ۳۰، ۲۷، ۲۳و ۸شرکت بیشترین تعداد شرکتها را در بورس دارند.
از سویی دیگر، صف خدمات فنی و مهندسی با رشد ۱۰۹درصدی ارزش بازار در مقام اول ایستاده است. پس از این صنعت، بانکداری با رشد ۱۰۸درصدی ارزش بازار رتبه دوم، حملونقل و انبارداری با رشد ۶۵درصدی ارزش بازار رتبه سوم، استخراج کانههای فلزی با رشد ۵۹درصدی رتبه چهارم و شرکتهای چند رشتهای صنعتی با ۵۵درصد رشد ارزش بازار رتبه پنجم را احراز کردهاند.
بیشترین ارزش معاملات
در میان ۳۹ صنعت بورسی، صنعت بانکداری با اختصاص ۴۶درصد ارزش معاملات انجام شده به خود، بیشترین ارزش معاملات را دارا است. پس از بانکداری، صنایع فرآوردههای نفتی با ۷/۱۰درصد، فلزات اساسی با ۵/۷درصد، استخراج کانههای فلزی ۴/۴درصد و استخراج نفت گاز با ۷/۱۰درصد ارزش معاملات رتبه دوم تا پنجم را احراز کردهاند. ارزش معاملات صنایع یاد شده در ۷ ماه منتهی به مهر ۸۸ به ترتیب ۳۰هزار و ۳۳۹میلیارد ریال، ۷هزار و ۵۹میلیارد ریال ، ۴هزار و ۹۱۴میلیارد ریال، ۲هزار و ۸۹۰میلیارد ریال و ۲هزار و
۶۴۸میلیارد ریال بوده است.
یادآور میشود تالارهای شیشهای تهران، اصفهان، تبریز، کیش و مشهد به ترتیب با اختصاص ۱/۸۰درصد، ۷/۳درصد، ۳/۲درصد، ۲/۲درصد و ۲درصد از کل معاملات انجام شده، فعالترین تالارهای بورس در هفت ماه ابتدای سال جاری بودهاند.
در این مدت تعداد ۹۳میلیارد و ۸۹۷میلیون سهم به ارزش ۱۳۱هزار و ۷۳۰میلیارد ریال در کل تالارها خرید و فروش شدهاند.
ارسال نظر