شروین شهریاری

بورس تهران پس از طی مدت کوتاهی آرامش ناشی از ایام ماه رمضان و روزهای پایانی شهریور در هفته جاری، دوباره به مدار رشد قیمت‌ها بازگشت و غلبه تقاضا در بازار در روز چهارشنبه کاملا مشهود بود. به نظر می‌رسد بازار سهام در حال حاضر در رکود بازارهای موازی و سایر فرصت های سرمایه‌گذاری، با جریان ورودی نقدینگی مواجه است که در کنار مسائل بنیادی باعث جلب توجه سرمایه‌گذاران به بازار سرمایه و رشد تقاضای سهام شده است.

صعود بانکداری

بیشتر صنایع بورسی هفته جاری را با نوسان مثبت و صف‌های خرید به پایان بردند. در این میان، رشد سهام صنعت بانکداری به طور یکپارچه بعد از چند ماه سکون، قابل توجه بود. البته شرکت‌های این صنعت با انگیزه‌های متفاوتی مورد توجه قرار گرفته‌اند.

سهام بانک پارسیان به علت رقابت شدید برای بلوک ۵‌درصدی، بانک سینا به علت احتمال تعدیل مثبت در گزارش شش ماهه و سهام بانک کارآفرین در پی نزدیک شدن به انتخابات هیات مدیره با رشد تقاضا مواجه شده‌اند. در تحولی دیگر، جو مثبت بازار باعث قرارگیری مجدد سهام معدنی و فلزی در رالی صعودی شده است.

در این میان سهام فولاد مبارکه و ملی مس نیز در مدار رشد قرار گرفته‌اند. البته در خصوص ملی مس؛ مطالعه رابطه قیمت سهم با سودآوری شرکت نشان می‌دهد که «فملی» برای بازگشت به مدار رشد به محرکی قوی نظیر رشد معنادار قیمت جهانی مس (نسبت به سطوح کنونی) نیازمند است. امری که با توجه به چشم‌انداز احیای کند اقتصاد جهان و نیز روند افزایش ذخایر و کاهش واردات چین در کوتاه مدت (تا پایان سال میلادی) بعید به نظر می‌رسد.

سرمایه‌گذاری‌های زیان‌ده

برخی شرکت‌های سرمایه‌گذاری بورسی نظیر رنا، صندوق بازنشستگی، بوعلی، بیمه، صنعت و معدن و... در هفته جاری سال مالی خود را به پایان بردند تا در چهار ماه آتی شاهد برگزاری مجامع سالانه باشند. سال مالی اخیر برای برخی از این شرکت‌های سرمایه‌گذاری دوره خوبی از لحاظ تغییرات ارزش سبد سهام و کسب درآمد ناشی از خرید و فروش سهام نبوده است. در این میان، مطالعه وضعیت سهام دو شرکت سرمایه‌گذاری صنعت و معدن و بوعلی قابل توجه است. این دو شرکت، سال مالی جاری را با کاهش ارزش سرمایه‌گذاری‌ها به میزان کم سابقه‌ای به پایان بردند که منجر به شناسایی زیان در صورت‌های مالی ۱۲ ماهه خواهد شد. اگر زیان یاددشده از محل فروش دارایی‌ها (احتمالا در خارج بورس) در شهریور ماه جبران نشده باشد این شرکت‌ها برای اولین بار طی سال‌های اخیر با کسب زیان راهی مجامع سالانه خود می‌شوند.

گزارش عجیب مس باهنر

یکی از گزارش‌‌هایی که در هفته جاری به بورس مخابره شد مربوط به عملکرد سه ماهه مس باهنر بود. مفاد این گزارش حسابرسی نشده از لحاظ شناسایی بهای تمام شده سنخیتی با روند فصل زمستان نداشت. یک مطالعه اجمالی نشان می‌دهد که بهای تمام شده میانگین هر تن محصول این شرکت در فصل زمستان حدود ۳۸۰۰‌تومان در هر کیلو بوده است که این رقم در فصل بهار به بیش از ۵۲۰۰‌تومان رسیده است.

این در حالی است که سهم عمده بهای تمام شده شرکت (بیش از ۸۰‌درصد) به مواد اولیه اختصاص دارد و قیمت تمام شده موجودی مواد و کالای شرکت در پایان سال

(بیشتر تهیه شده از مس) طبق قاعده با جهش خاصی مواجه نبوده است. به نظر می‌رسد شرکت بخشی از موجودی‌های گران‌قیمت مواد و کالا در سال گذشته را برای مصرف به سال جاری منتقل کرده است که البته این اقدام نیز با رویه شناسایی بهای تمام شده موجودی و مواد و کالای شرکت در تهیه صورت‌های مالی (میانگین متحرک) سازگار نیست.

افزایش نقدشوندگی خودرویی‌ها

مصادف شدن با پایان سال مالی شرکت‌های سرمایه‌گذاری و کارگزاری بر تحرک حقوقی‌ها در هفته جاری افزود. در این راستا سرمایه‌گذاری بوعلی در روز سه‌شنبه (۳۱ شهریور) در بیشتر سهام تحت مالکیت خود به ویژه گروه سیمانی عرضه‌کننده بود. فروش سهام گل‌گهر توسط معادن فلزات به سرمایه‌گذاری مهرگان و خرید سهام چادرملو و ملی مس توسط این نهاد حقوقی نیز در هفته جاری ادامه یافت. از سوی دیگر، فروش و جابه‌جایی سهام توسط شرکت سرمایه‌گذاری البرز، باعث انتظار برای افزایش سودآوری این شرکت از محل واگذاری سهام زیرمجموعه (البرز دارو و تولی‌پرس) شده است.

سهام سایپا و پارس خودرو نیز در روزهای معاملاتی بیشتر تحت حمایت سرمایه‌گذاری رنا و سرمایه‌گذاری سایپا قرار دارند. روند کنونی منجر به شناورسازی و افزایش نقد شوندگی این سهام شده است که تجربه به مراتب بهتری نسبت به روش بازارگردانی سنتی قبلی را به نمایش گذاشته است.

مخابرات و سهامداران صبور

خبر معامله بلوکی مخابرات در روز یکشنبه آینده در هفته جاری به بازار اعلام شد. اخبار متناقض پیرامون خریداران احتمالی به ‌اندازه‌ای است که به نظر می‌رسد تا روز انجام معامله نمی‌توان اظهار نظر دقیقی در این خصوص کرد. به هر حال تحولات اخیر سهام مخابرات در بازار سرمایه به نحوی رقم خورده است که بیش از هر چیز آستانه صبر سهامداران را به بوته آزمایش گذاشته است. وقایع هفته آینده احتمالا مشخص می‌کند که نتیجه صبر سرمایه‌گذاران مخابرات که به انتظار معامله بلوکی و تحقق خصوصی سازی شرکت سهام «اخابر» را خریدارای کرده‌اند، چه نتیجه‌ای در بر خواهد داشت.